Octopus Alarm (07-05-2006)

Μετά την φετινή Berlinale προβάλετε για μια και μόνο φορά στην Αθήνα το συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ Octopus Alarm.

Κυριακή 7 Μαΐου, κινηματογράφος Ιντεάλ
( Πανεπιστημίου 46, στις 20.00)

Γεννήθηκε και ανάμεσα στα πόδια της είχε και τα δυο φύλα, λίγο πέος, λίγους όρχεις, λίγο αιδοίο, λίγο στήθος. Οι γιατροί όταν ήταν 2 χρονών αποφάσισαν το φύλο του πριν από αυτόν, αφαίρεσαν τα αντρικά όργανα και σχημάτισαν έναν γυναικείο κόλπο στον οποίο έπρεπε συνέχεια να βάζει κάτι κυλίνδρους για να τον κρατάνε ανοιχτό. Γεμίσανε την κάτω περιοχή με ράμματα και όταν θα ερχόταν σε σεξουαλική επαφή με άντρα θα έπρεπε κρυφά και διακριτικά στην τουαλέτα να αλλάζει τον στενό σωλήνα και να βάζει έναν μεγαλύτερο που να επιτρέπει την διείσδυση.

Κάθε φορά στην εφηβεία που έκανε σχέση με αγόρι προσπαθούσε με περίτεχνη προσοχή να αποφύγει κάθε επαφή εκεί κάτω. Στην συνέντευξη στον Βερολίνο μας είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις τα χέρια ενός άντρα, εκεί που νομίζεις ότι την γλίτωσες άλλα χέρια ξεφυτρώνουν και προσπαθούν να ακουμπήσουν τα επίμαχα σημεία, ένα χέρι αποφεύγεις άλλο χέρι νιώθεις να χώνεται και ενώ προσπαθείς διακριτικά να αποκρούσεις τα χέρια η αίσθηση ότι είσαι με χταπόδι που γεννάει χέρια που απλώνονται πάνω σου γίνεται όλο και πιο έντονη και εσύ σημάνεις συναγερμό. Έτσι μας είπε ότι βγήκε και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ Octopus Alarm.

To 3% των παιδιών που γεννιονται στο κόσμο, γεννιούνται ερμαφρόδιτα και ένα εξίσου έντονο ποσοστό παιδιών γεννιούνται με δυσφορία φύλου Gender Dysphoria. Ένα καθόλου αμελητέο νούμερο και πόσο μάλιστα όταν αυτό το νούμερο έχει σάρκα και οστά και ψυχή και σώμα και ανάγκες και επιθυμίες σε έναν κόσμο που όλα είναι απόλυτα σε κουτάκια και μιλάνε για αρσενικό και θηλυκό και βάζουνε κανόνες.

H Alexandra και αργότερα ο Alex δέχτηκε εξονυχιστικά να κινηματογραφηθεί και να μιλήσει ανοιχτά, ειλικρινά και εκ βαθέων για τον εαυτό του, το έκανε για να ανοίξει δημόσια και για πρώτη φορά έναν διάλογο με την αυστηρή κοινωνία και τα ερμαφρόδιτα άτομα αλλά και με τα άτομα που νιώθουν δυσφορία με το βιολογικό τους φύλο.

Ο τρόπος που μας ξεναγεί στην ζωή του και στο σώμα του είναι τόσο ρεαλιστικός, αληθινός, ευθείς και σοκαριστικος πολλές φορές, χωρίς όμως να του λείπει το ηρωικό χιούμορ.

Παρακολουθούμε από πολύ κοντά 3 χρόνια από την ζωή της Alexandra που έγινε Alex και τον αφήνουμε να μας δείξει το απόλυτα μοναχικό του ταξίδι, τον αποχαιρετούμε από την οθόνη και του ευχόμαστε καλή τύχη, όταν είναι έτοιμος πλέον να πάει να ξανασυστηθει στην γιαγιά του και στην οικογένεια του.
Ο Alex χωρίς επιστημονικούς όρους και θεωρίες μας μαθαίνει να διαλέγουμε το φύλο μας και να ακούμε το σώμα μας που διαθέτει ψυχή. Ο Alex με τρομερή αμεσότητα και μπροστά στην κάμερα ψάχνει τον εαυτό του και την σεξουαλικότητα του και μας διδάσκει να αφήνουμε τα παιδιά να διαλέγουν το φύλο τους και την σεξουαλικότητα τους. Μας αποκαλύπτει ότι το φύλο που νιώθεις ότι ανήκεις δεν είναι πάντα το φύλο που καθορίζεται ανάμεσα στα πόδια σου και μας πείθει ότι τα όρια και οι επιθυμίες του κάθε φύλου είναι πολύ ρευστές.

Μαζί του πηγαίνουμε μέχρι το San Francisco, την μοναδική transgender πρωτεύουσα του κόσμου και γνωρίζουμε και άλλα άτομα που γεννήθηκαν κορίτσια αλλά ένιωθαν αγόρια και γίνανε άντρες. Βλέπουμε πρόσωπα που μας καταρρίπτουν κάθε ποταπό κανόνα για το πώς πρέπει να λειτουργούμε με βάση το φύλο μας. O Alex βγαίνει στην μεγάλη οθόνη για να ανοίξει έναν δρόμο που θα οριοθετήσει τα φύλα και τις συμπεριφορές τους από την αρχή.

Είδα το ντοκιμαντέρ αυτό φέτος το Φεβρουάριο στην Berlinale σε μια αίθουσα που σιωπούσε με δέος μπροστά στον Alex και που με βροχή χειροκροτημάτων τον αποθέωσαν στο τέλος της ταινίας. Όταν έμαθα για το project, Berlinale in Athens ήρθα σε επαφή και παρακάλεσα να φέρουνε αυτήν την ταινία. Με μεγάλη χαρά έμαθα ότι δέχτηκαν και έτσι θα προβληθεί και στην πόλη μας.
Για μια μόνο προβολή στην Αθήνα, την Κυριακή 7 Μαΐου στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Μέσα από τον κόσμο του Alex διευρύνουμε την δικιά μας αντίληψη για τα φύλα, τους ρόλους και την ποικιλομορφία της πραγματικής φύσης.

Μην το χάσετε. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει κουβέντα!

Maria Cyber

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...