Άλλο ομοφυλοφιλία και άλλο υποκρισία

Άλλο ομοφυλοφιλία και άλλο υποκρισία
Της Βέρας Μακρή

ΠΗΓΗ: Sevenart.gr

Το Hollywood δε φαίνεται να έχει κανένα δισταγμό στο να προβάλλει ωμή και ανούσια βία, κυρίως δε όταν συνοδεύεται από ανεγκέφαλο πατριωτισμό. Προσφέρει εξίσου απλόχερα χυδαίες, σεξιστικές σκηνές και ό,τι μπορεί να προκαλέσει αηδία, θεωρώντας τα κωμικά, στην ουσία όμως αναπαράγοντας φτηνό χιούμορ και άθλια στερεότυπα. Όμως έχει και το Hollywood τα όριά του. Και αυτά βρίσκονται στις ταινίες που παρουσιάζουν την αισθηματική σχέση μεταξύ 2 αντρών.

Εξού και καμία εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών του Hollywood δε δέχτηκε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή της ταινίας “Behind the Candelabra” του Στίβεν Σόντερμπεργκ, που δείχνει τη συμβίωση ενός ζευγαριού γκέι. Η ταινία θεωρήθηκε "υπερβολικά γκέι" και τελικά προβλήθηκε τον περασμένο Μάιο στην τηλεόραση και όχι στους κινηματογράφους των ΗΠΑ, σε παραγωγή της HBO.

Δεν ξέρουμε βέβαια τι ακριβώς σόκαρε το κατά τα άλλα φιλελεύθερο και προοδευτικό Hollywood, αφού η πιο ομοφυλοφιλική σκηνή της ταινίας δείχνει τους 2 άντρες απλώς να φιλιούνται.

Λίγο ανατολικότερα του Hollywood, στην Ελλάδα, θα κάνει σύντομα την επίσημη πρεμιέρα της η βραβευμένη με χρυσό φοίνικα ταινία "Η ζωή της Αντέλ". Η ταινία πραγματεύεται τον πρώτο (ομοφυλοφιλικό) έρωτα μιας έφηβης, με ό,τι κοινωνικό αντίκτυπο και ό,τι παρεπόμενο προσωπικό προβληματισμό αυτός έχει.

Η ταινία προβλήθηκε το Σεπτέμβρη στις νύχτες πρεμιέρας στην Αθήνα και διάφορες -ευρύτατης κυκλοφορίας και εύκολης πέψης- ιστοσελίδες και εφημερίδες έσπευσαν να την καταδικάσουν διότι "προωθεί ανοιχτά τον ομοφυλοφιλικό έρωτα". Με εκφράσεις όπως "κοκκίνισε το Παλλάς" εξέφρασαν το μέγεθος του σοκ που προκάλεσε στο κοινό αίσθημα -που οφείλει να έχει το σωστό πουριτανό κοινό - η 10λεπτη ερωτική σκηνή μεταξύ των 2 πρωταγωνιστριών (παρεμπιπτόντως, όλη η ταινία διαρκεί 3 ώρες). Με ανησυχίες τύπου "άγρια προπαγάνδα του λεσβιακού έρωτα στους κινηματογράφους" έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησαν για το στρατευμένο ρόλο της ταινίας. Αποκάλεσαν μάλιστα "προκλητικές" τις δηλώσεις της πρωταγωνίστριας περί των ταμπού γύρω από τον ομοφυλοφιλικό έρωτα.

Είναι βεβαίως οι ίδιες ιστοσελίδες και εφημερίδες που μέχρι χθες το έπαιζαν υπέρμαχοι του πλουραλισμού και, επικαλούμενοι το σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων, έχτιζαν και προωθούσαν την εικόνα του καλού χρυσαβγίτη. Αυτοί δηλαδή που σήμερα εξορκίζουν την ομοφυλοφιλία λες και είναι ο τρισκατάρατος, είναι οι ίδιοι που χθες ξέπλεναν δολοφόνους. Όχι ότι μας κάνει εντύπωση, αλλά ποιος μιλάει για προπαγάνδα;

Η ταινία "Behind the Candelabra" έρχεται στους ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1 Νοέμβρη και "Η Ζωή της Αντέλ" στις 31 Οκτώβρη. Άραγε θα προβληθούν στα Village Cinemas;... Αξίζει να θυμηθούμε λίγο και τη στάση τους στο θέμα ομοφυλοφιλία...

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...