Μετά την καταπληκτική υποδοχή των δύο πρώτων συνταγών της βίγκαν στήλης μας, ήρθε η ώρα για την τρίτη και... νοστιμότερη!
Μέχρι τώρα ήταν της μόδας το λεγόμενο “φακόρυζο”. Εγώ, όμως, θα σου προτείνω το “φασολόρυζο”, υγιεινό και yummy. Είναι εύκολη συνταγή και μακάρι να την εντάξεις μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον στην διατροφή σου! Και να σε ενημερώσω πως αν ακολουθείς πιστά την στήλη μας, οδεύεις ήδη στον σωστό δρόμο, αυτόν του βιγκανισμού...
Υλικά:
- Αλάτι
- 2 1/2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κούπες ρύζι
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη κόκκινη ή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 800 γραμμάρια μαύρα φασόλια
- 1 κούπα ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουτάλι του γλυκού φρέσκο μαύρο πιπέρι
- 1/4 κουτάλι της σούπας κύμινο
- 1/2 κούπα πρασουλίδα
Ετοιμασία:
- Σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι, βάλε τέσσερις κούπες νερό και ένα κουτάλι του γλυκού αλάτι και ένα κουτάλι του γλυκού ελαιόλαδο μέχρι το σημείο του βρασμού.
- Πρόσθεσε το ρύζι και χαμήλωσε την θερμοκρασία. Άφησε το ρύζι να βράσει για 20 λεπτά.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε τις δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία. Σώταρε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, δηλαδή περίπου 5 λεπτά.
- Πρόσθεσε τα φασόλια, τον ζωμό λαχανικών, το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο και το κουτάλι του γλυκού με το αλάτι. Κάλυψε το κατσαρολάκι και άφησέ τα να βράσουν.
- Χαμήλωσε την φωτιά και άφησε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αφαίρεσε τα φύλλα δάφνης.
- Πρόσθεσε τα φασόλια στο ρύζι και από πάνω την πρασουλίδα. Σερβίρεται ζεστό.
Το “φασολόρυζο” είναι μια πρωτότυπη συνταγή που θα ήταν ιδανικό να εντάξουμε στην διατροφική μας κουλτούρα.
Καλή απόλαυση!