Μα τι παίρνουν και τα καταφέρνουν; Ο λόγος που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο στρες

Μα τι παίρνουν και τα καταφέρνουν; Ο λόγος που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο στρες

Τις βλέπεις να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, να «φέρνουν βόλτα» ολόκληρα σπίτια, να φροντίζουν παιδιά, κατοικίδια και συζύγους, να καταπιάνονται με πέντε διαφορετικά πράγματα και να τα καταφέρνουν, να εργάζονται σαν «μαύρα σκυλιά» του πολέμου επί ώρες και «στο καπάκι» να ρίχνουν κι ένα σκούπισμα όσο μαγειρεύεται το φαγητό της ημέρας ή της επόμενης, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αδυνατείς να καταλάβεις πότε το ετοίμασαν για να καταλήξει να μαγειρεύεται. Αληθινές multi-tasking μηχανές έτοιμες και ικανές για όλα...

Μα, πράγματι, πώς τα καταφέρνουν, σε αντίθεση με τα δύσμοιρα, σχεδόν ανάπηρα αρσενικά, που για να πάρουν το ποτήρι από το ένα σημείο και να το τοποθετήσουν στο άλλο, έχουν ανάγκη από ειδικά σεμινάρια, στα οποία - ακόμη και σ' αυτά – αδυνατούν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα;

Όχι, δεν είναι μονάχα η εκπαίδευση που έλαβαν από τη επαγγελματία νοικοκυρά μητέρα τους. Στην ικανότητά τους να λειτουργούν αποτελεσματικά υπό πίεση και να μην γονατίζουν από το στρες συμβάλλει αποφασιστικά και η φύση τους, η θηλυκή βιολογία τους, με πρώτο και καλύτερο το ορμονικό τους σύστημα.

Αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Θεοδώρας Τσώλη στην εφημερίδα Το Βήμα:

Οπως σημειώνουν αμερικανοί ερευνητές, οι γυναίκες αντέχουν στο στρες χάρη στις θηλυκές ορμόνες οιστρογόνα που φαίνεται ότι «μπλοκάρουν» την αρνητική επίδραση του στρες στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο κατέληξαν στα συμπεράσματά τους έπειτα από πειράματα σε αρουραίους. Υπέβαλαν αρσενικούς και θηλυκούς αρουραίους σε δοκιμασίες οι οποίες μιμούνταν καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συχνά και οι άνθρωποι - οι δοκιμασίες αυτές προκαλούν, για παράδειγμα, απογοήτευση ή αίσθημα έντονου στρες.

Οπως φάνηκε, οι θηλυκοί αρουραίοι ακόμη και όταν υφίσταντο στρες δεν παρουσίαζαν μείωση στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αντικείμενα που τους είχαν προηγουμένως δείξει οι επιστήμονες, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο Ζεν Γιαν. Την ίδια στιγμή όμως οι αρσενικοί αρουραίοι παρουσίαζαν σημαντικά προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θηλυκά εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνιο στρες και η μελέτη μας εξηγεί το γιατί συμβαίνει αυτό» είπε ο καθηγητής Γιαν και προσέθεσε: «Εξετάσαμε τον μοριακό μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την επίδραση που έχει το στρες στα δύο φύλα».

Οι επιστήμονες εντόπισαν την προστατευτική επίδραση των οιστρογόνων ακόμη και σε θηλυκούς αρουραίους των οποίων είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες. Οπως εκτιμούν, το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι πιθανώς τα οιστρογόνα που παράγονται αποκλειστικώς στον εγκέφαλο είναι εκείνα που αποτελούν «ασπίδα» ενάντια στις αρνητικές επιδράσεις του στρες.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι επίπεδα ενός ενζύμου που συνδέεται με την παραγωγή οιστρογόνων, της αρωματάσης, είναι υπεύθυνα για την ανθεκτικότητα των θηλυκών στο στρες. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αρωματάσης στον εγκέφαλο θηλυκών αρουραίων, ανέφεραν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Molecular Psychiatry».

Σύμφωνα με τον δρα Γιαν, αν οι επιστήμονες ανακαλύψουν ουσίες παρόμοιες με τα οιστρογόνα, οι οποίες όμως δεν θα προκαλούν παρενέργειες στο ορμονικό σύστημα, θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους άνδρες μια αποτελεσματική θεραπεία για τα προβλήματα που οφείλονται στο στρες.

Πηγή:iefimerida.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...