"Μη με αφήνεις μόνη σε παρακαλώ". Η πρωτοφανής υπόθεση ενός ομαδικού βιασμού

"Ένα 18χρονο κορίτσι που δεν είχε ποτέ ξανακάνει ομαδικό σεξ και δεν είχε ποτέ ξανά δοκιμάσει σεξουαλικές πρακτικές σαν αυτές που περιγράφονται στο κατηγορητήριο, αποφασίζει στα γρήγορα να βρει ένα μέρος για να κάνει ένα όργιο με μια ομάδα νέων αντρών που μόλις έχει γνωρίσει στον δρόμο, πριν από εφτά λεπτά, και ούτε ξέρει ακριβώς πόσοι είναι, ούτε καν τα ονόματά τους, χωρίς να αρνείται τίποτα και δίχως να χρησιμοποιεί προφυλακτικά. Αυτή είναι η ιστορία που προσπαθεί να πουλήσει η υπεράσπιση", σημειώνει η εισαγγελέας Elena Saraste, ξεφυσώντας γρήγορα και συνεχίζει: "Οι κατηγορούμενοι παραδέχονται ότι κάνουν συχνά ομαδικό σεξ, καταγράφοντάς το σε βίντεο και δίχως να παίρνουν προφυλάξεις. Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ακριβώς τι ήθελαν. Έτσι όταν πήγαν το κορίτσι σε μια γωνιά ενός κτιρίου της Παμπλόνας, σε μια ποντικοπαγίδα, το κορίτσι βρέθηκε σε κατάσταση σοκ, έκλεισε τα μάτια του και δέχτηκε να υποβληθεί σε ότι εκείνοι ήθελαν επιθυμώντας να τελειώσει όλο αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ήταν κάτι που δεν είχε σκεφτεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του. Υπήρξε εκφοβισμός και βία. Δεν υπήρξε συγκατάθεση. Το πρώτο βίντεο δείχνει το κορίτσι να καταβάλλεται από τους πέντε κατηγορούμενους γύρω της με κατεβασμένα τα παντελόνια. Υπάρχει κανείς που μπορεί να πιστέψει ότι εκείνη την στιγμή μπορούσε το κορίτσι να ζητήσει ότι δεν το θέλει αυτό ή δεν θέλει να το κάνει;"

Το ερώτημα της Εισαγγελίας προκαλεί ανησυχία ανάμεσα στους πέντε κατηγορούμενους που μέχρι εκείνη την στιγμή παρακολουθούσαν την  διαδικασία αττάραχοι. Πρόκειται για τους πέντε άντρες που είναι γνωστοί με την ονομασία της ομάδας τους στο WhatsApp, "La Manada" (Το κοπάδι)! Ο Jesús Escudero βάζει τα χέρια του στο κεφάλι του και σκύβοντας κάτω ψιλοχαμογελάει. Δίπλα ο José Ángel Prenda αρνείται, ενώ ο Alfonso Cabezuelo κλίνει προς τον Antonio Guerrero για να του ψιθυρίσει κάτι στο αυτί του. Ο Guerrero, πρώην δημοτικός αστυνομικός, ρίχνει συνεχείς ματιές στους δημοσιογράφους.

Η περιγραφή της Εισαγγελέως Sarastre καταδεικνύει ότι τα 96 δευτερόλεπτα των βίντεο δείχνουν μια νεαρή γυναίκα σε πανικό και βιασμένη, της οποίας η έκφρασή της είναι έκφραση πόνου και όχι ευχαρίστησης. "Αν σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι ήταν εκείνη που τους είπε "το ίδιο μου κάνει με δύο ή με πέντε", γιατί στις πρώτες της δηλώσεις στην αστυνομία λίγο μετά, ακόμα ζαλισμένη, μιλάει για τέσσερεις άντρες και όχι πέντε; Αν, όπως λένε οι κατηγορούμενοι, στον δρόμο όλοι μαζί μιλούσαν για σεξ, γιατί οι κάμερες στον δρόμο δείχνουν μια ομάδα ανδρών απομακρυσμένη και εκείνη να περπατάει μόνο με έναν δίπλα της πιο μπροστά; Γιατί εκείνη παραδέχτηκε ότι φιλήθηκε με έναν από αυτούς αν γνώριζε ότι αυτό θα έβλαπτε την θέση της στην δίκη; Αν όλοι μαζί είχαν κανονίσει ένα ομαδικό σεξ, γιατί εκείνη λίγο πριν, φεύγοντας από την πλατεία που ήταν το πανηγύρι, τηλεφώνησε σε έναν φίλο και κανόνισε να πάει να τον συναντήσει; Αν εκείνη γνώριζε ότι την κατέγραψαν σε βίντεο και έκανε μήνυση για βιασμό μόνο και μόνο γιατί ανησυχούσε ότι το βίντεο θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, γιατί όταν κατέθεσε την μήνυση στην αστυνομία και ενώ ο αστυνομικός στο τέλος της διάβασε όλο το κείμενο της μήνυσης, δεν πρόσεξε ότι εκείνος είχε παραλείψει να συμπεριλάβει την καταγραφή του βίντεο στην μηνυτήρια αναφορά; Αν η κοπέλα συμμετείχε στο ομαδικό σεξ με την θέλησή της γιατί στο βίντεο φαίνεται ακίνητη με τα μάτια κλειστά; Αν ήταν ένα ομαδικό σεξ με την θέληση όλων, γιατί στην συνέχεια οι πέντε άντρες την αφήνουν μισόγυμνη ενώ ο ένας από αυτούς, ο πρώην δημοτικός αστυνομικός της κλέβει το κινητό τηλέφωνο και στον δρόμο πετάει την κάρτα sim; Και τέλος πάντων ποιος είναι ο εμπειρογνώμονας που συμβούλεψε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων για να υποστηρίξει ότι στο βίντεο δεν φαίνεται βία γιατί η νεαρή γυναίκα δεν υπεράσπισε τον εαυτό της και ότι θα μπορούσε, αν δεν ήταν με την θέλησή της, να τους είχε δαγκώσει το πέος;"

Η αίθουσα του δικαστηρίου της Ισπανικής πόλης της Παμπλόνας είναι γεμάτη κόσμο. Στην πλειοψηφία τους φοιτητές της Νομικής. Τα σκληρά ερωτήματα της Εισαγγελέως που απαγγείλει κατηγορίες προκαλούν της δυσαρέστηση των δικηγόρων υπεράσπισης. Κουνούν αρνητικά το κεφάλι. Στην αίθουσα ωστόσο δεν ακούγεται κιχ. Μόνο τα μολύβια των σκιτσογράφων. Ένας κατηγορούμενος ζητάει από τον σκιτσογράφο της εφημερίδας El Mundo να του δείξει το σκίτσο του! Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου στρατιωτικού υποστηρίζει ότι η αγόρευση έρχεται σε αντιδιαστολή με τα ίδια τα λόγια της νεαρής κοπέλας. "Καμία αντιδιαστολή. Η περιγραφή των γεγονότων ήταν ίδια από τα πέντε πρώτα λεπτά μετά τον βιασμό μέχρι τώρα. Θα μπορούσε η κοπέλα να υποστηρίξει ότι ζήτησε να μην συνεχίζουν αυτό που έκαναν. Θα ήταν απλά ο λόγος της εναντίων του λόγου των κατηγορούμενων. Δεν το έκανε. Η θλίψη της, όμως, ήταν τέτοια που λίγο μετά ένα ζευγάρι που έφευγε από το πανηγύρι την πρόσεξε. Δεν δίστασε καθόλου όταν της πρότειναν να καλέσουν την αστυνομία. Δεν μπορούσε να βρει τα λόγια για να εξηγήσει στους αστυνομικούς τι είχε συμβεί. Λίγες μέρες μετά δεν μπορούσε να μιλήσει ακόμα από το κλάμα. Ενάμιση χρόνο μετά βρίσκεται ακόμα σε θεραπεία. Και εκείνο το πρωινό, έπιασε μία αστυνομικό από το μπράτσο και της είπε:

μη με αφήνεις μόνη σε παρακαλώ...

Η παραπάνω συγκλονιστική περιγραφή του ομαδικού βιασμού μιας νεαρής κοπέλας ανήκει στον δημοσιογράφο Manuel Jabois για την εφημερίδα El Pais, ενός από τους 46 δημοσιογράφους που έχουν άδεια να παρακολουθήσουν την δίκη η οποία πραγματοποιείται "κεκλισμένων των θυρών".

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την κοινωνία της πόλης της Παμπλόνας καθώς τέτοιο περιστατικό δεν έχει επαναληφθεί στην πόλη. Ο βιασμός έγινε στο τέλος της παραδοσιακής γιορτής San Fermines το καλοκαίρι του 2016.

Εκατοντάδες κόσμου διαδηλώνει κατά των βιαστών της Παμπλόνας

Έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα για την ανωνυμία της νεαρής κοπέλας.

Ένας από τους κατηγορούμενους ήταν δημοτικός αστυνομικός και ένας άλλος στρατιωτικός. Έχουν παυτεί και οι δύο από τα καθήκοντά τους.

Ο πρώην δημοτικός αστυνομικός έκλεψε το κινητό της κοπέλας μετά τον βιασμό. Στο δικαστήριο απάντησε ότι το έκανε γιατί εκείνος είχε ένα iphone 5 και η κοπέλα ένα iphone 6!

Οι κατηγορούμενοι ανακαλύφθηκαν από την συνομιλία τους στο WhatsApp.

Τα επτά βίντεο που κατέγραψαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, συνολικής διάρκειας 96 δευτερολέπτων, ανακτήθηκαν από την αστυνομία καθώς ο ένας κατηγορούμενος, πρώην στρατιωτικός, τα έσβησε για να μην τα δει η κοπέλα του. Τα βίντεο προβλήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου και η ανάλυσή τους κράτησε πέντε ώρες.

Ιδιωτικοί ντεντέκτιβ εκ μέρους των κατηγορούμενων κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπεράσπισή τους. Από τα στοιχεία που κατέθεσαν, έγινε δεχτή από το δικαστήριο μία φωτογραφία της κοπέλας στο instagram πριν τον βιασμό.

Ερευνάται υπόθεση πιθανού βιασμού άλλης κοπέλας από τους τέσσερεις από τους πέντε κατηγορούμενους, σε άλλη πόλη, λίγους μήνες πριν τον βιασμό στην Παμπλόνα, που πιθανολογείται ότι οι κατηγορούμενοι νάρκωσαν...

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...