«Ναι» είπαν και οι βρετανοί βουλευτές στο γάμο ομοφυλόφιλων

Ισχυρή πλειοψηφία

«Ναι» είπαν και οι βρετανοί βουλευτές στο γάμο ομοφυλόφιλων

Λονδίνο

Με ισχυρή πλειοψηφία, 400 υπέρ έναντι 175 κατά, υπερψήφισαν οι βουλευτές της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων νομοθεσία που αναγνωρίζει στα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου το δικαίωμα στο γάμο, επεκτείνοντας (όπως και προ ημερών οι Γάλλοι) το σύμφωνο συμβίωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, και αφού περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων, το νέο πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2015.

Η νομοθεσία αναγνωρίζει επίσης και το θρησκευτικό γάμο για όσα δόγματα τον δέχονται, αφήνοντας όμως το περιθώριο επιλογής -ώστε να διασφαλιστεί πως όσες εκκλησίες δεν αποδέχονται το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όπως η Εκκλησία της Αγγλίας, δεν θα είναι δεσμευμένες να τον τελέσουν.

Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της νομοθεσίας θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες. Η αρχική της υπερψήφιση έγινε μεν με μεγάλη άνεση, αλλά είδε το κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να μοιράζεται στα δύο. Τα κόμματα δεν είχαν θέσει όρους κομματικής πειθαρχίας.

Ο Κάμερον αναγνώρισε ότι και όσοι τάσσονται υπέρ και όσοι τάσσονται κατά υποστηρίζουν σθεναρά την άποψή τους, αλλά τόνισε ότι η έκβαση της ψηφοφορίας «είναι ένα βήμα εμπρός για τη χώρα».

Αντιθέτως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ (των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που υπερψήσισαν σχεδόν ομόθυμα) είπε ότι «η ψηφοφορία δείχνει ότι το Κοινοβούλιο υποστηρίζει σθεναρά τον ισότιμο γάμο». «Ειλικρινά πιστεύω ότι θα θυμόμαστε αυτή την ημέρα ως ορόσημο για την ισότητα στη Βρετανία» τόνισε ο Κλεγκ.

Πηγή : in.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...