Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την καταστολή κατά των ομοφυλοφίλων

Στρασβούργο, Γαλλία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδίκασε με σθεναρό τρόπο» την υιοθέτηση από τις ηγεσίες πολλών δεκάδων χωρών νόμων που έχουν στόχο να καταστείλουν, όλο και πιο σκληρά, την ομοφυλοφιλία.

Συνολικά «78 χώρες εξακολουθούν να θεωρούν τη σύναψη συναινετικών ερωτικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου ποινικό αδίκημα» κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι σε επτά εξ αυτών των χωρών, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, τα αμφισεξουαλικά και τα διαφυλικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού (στο Ιράν, στη Μαυριτανία, σε τμήματα της Νιγηρίας, στη Σαουδική Αραβία, σε τμήματα της Σομαλίας, στο Σουδάν και στην Υεμένη).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί τις 78 χώρες που κατονομάζονται να πάψουν πια να θεωρούν ποινικό αδίκημα τη σύναψη συναινετικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου».

Οι ευρωβουλευτές απηύθυναν ιδιαίτερη έκκληση στις ηγεσίες της Νιγηρίας, όπου τη Δευτέρα ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν υπέγραψε ένα νόμο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, και της Ουγκάντας, όπου το Δεκέμβριο του 2013 το κοινοβούλιο υιοθέτησε έναν παρόμοιο νόμο.

Εξάλλου το να ποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία «συνιστά ένα εμπόδιο τεραστίων διαστάσεων» στη μάχη για την καταπολέμηση του AIDS, καθώς «οι ομάδες υψηλού κινδύνου φοβούνται να ζητήσουν την παρέμβαση των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα» σημειώνουν οι βουλευτές στο ψήφισμά τους.

Ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τη Ρωσία να καταργήσει το νόμο που υπέγραψε τον Ιούνιο του 2013 ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απαγορεύει «την προπαγάνδα» υπέρ της ομοφυλοφιλίας ενώπιον ανηλίκων. Το νομοθέτημα αυτό «αυξάνει τα περιστατικά διακρίσεων και βίας» εναντίον των ΛΟΑΔ, σημείωσαν με ανησυχία τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή:news.in.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...