Genderpop ζωντανά απο το Bios στον αέρα του MindRadio η συναυλία των Rhythm King & Her Friends 6/4 στις 23.00


Το Σάββατο 5 Απριλίου από τις 22.00 το MindRadio powered by conn-x σας μεταφέρει στο GenderpopFestival στο Bios από το οποίο θα εκπέμπει ζωντανά την συναυλία των Rhythm King & Her Friends και το dj.set που ακολουθεί.

 


Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Bios παρουσιάζει

 

GENDERPOP

Μια εβδομάδα δράσεων με θέμα το κοινωνικό φύλο

Performance art, σύγχρονος χορός, συναυλίες, dj-sets, video clips,
κινηματογραφικές ταινίες και … μια «εφημερίδα»

30 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2008

Χώρος: BIOS, Πειραιώς 84

«Gender» - Το γεγονός ότι άφυλη πραγματικότητα δεν υπάρχει, αποτελεί για τους καλλιτέχνες, από όλους τους τομείς της τέχνης, πεδίο δημιουργικής αντιπαράθεσης και ως προς τη φόρμα και ως προς το περιεχόμενο.

Τα Ινστιτούτα Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επέλεξαν την εποχή αυτή να προσεγγίσουν το θέμα «Gender» με διάφορα προγράμματα, συμμετέχοντας στη σύγχρονη συζήτηση για τους κοινωνικά προδιαγεγραμμένους, κατασκευασμένους, στερεοτυπικούς ρόλους και ταυτότητες των φύλων.

Η εβδομάδα ξεκινάει με ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα και κορυφώνεται με ένα τριήμερο φεστιβάλ με performance art, χορό, συναυλίες, πάρτι και καλεσμένους από τη βερολινέζικη καλλιτεχνική σκηνή.

Για το συνολικό πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα ένα έντυπο, μια «εφημερίδα», που θα διανεμηθεί δωρεάν στην Αθήνα και θα περιέχει, εκτός από την αναλυτική περιγραφή των εκδηλώσεων και κείμενα για μια μικρή εισαγωγή στη θεματική gender.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: 30 Μαρτίου – 3 Απριλίου 2008

Τέσσερα προγράμματα με ταινίες μικρού μήκους - μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικές πειραματικές που προσφέρονται για ανάγνωση από τη σκοπιά του κοινωνικού φύλου.

Αγόρια-Κορίτσια (η αναφορά του φύλου σε αλφαβητική σειρά)

Έφηβοι στο παιχνίδι των ρόλων, στην αναζήτηση ταυτότητας φύλου, μικροί πρωταγωνιστές, «μικροί αφανείς ήρωες» της πραγματικότητας. Τέσσερα μικρά ντοκιμαντέρ (2000-2005)

«Αποπλάνηση Αγγέλων»

Το πολυδιαβασμένο ποίημα του Brecht ξαναδιαβάζει με τη δική του ματιά ο Jan Krüger, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες εκπροσώπους του «νέου» νέου γερμανικού κινηματογράφου. Τον ίδιο τίτλο δανειζόμαστε κι εμείς για το πρόγραμμα με τις τέσσερις διεθνώς διακεκριμένες ταινίες του (2000-2007) για την οικειότητα και την απόσταση, για τη συναισθηματική εξάρτηση, για τη φιλία και τον ερωτισμό μεταξύ νεαρών αγοριών, αντρών, αγγέλων.

Tραμπάλα συναισθημάτων

Οκτώ δημιουργίες των τελευταίων δέκα χρόνων ανάμεσα στην εικαστική τέχνη, τη videoart και τον πειραματικό κινηματογράφο, από το σημείο τομής του καλογυαλισμένου κοινωνικού οικοδομήματος με οριακές ανθρώπινες καταστάσεις, από το σημείο σύγκρουσης της διαφορετικότητας (και καλλιτεχνικής και οπτικής) με τα ταμπού. Μεταξύ αυτών και η ταινία «S» του Έλληνα κινηματογραφιστή Θανάση Καρανικόλα που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία – πέρυσι και στη χώρα μας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μετά από πρόσκληση του Goethe-Institut Athen ο Θανάσης Καρανικόλας έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει αυτήν και άλλες ταινίες του.

Οι ιστορίες του παιδιού του κάδου

Μια ταινία cult από τα χρόνια της κοινωνικής και σεξουαλικής επανάστασης. Γυρισμένη το 1969/70 από ένα ζευγάρι μαέστρων του σινεμά, την Ula Stöckl και τον Edgar Reitz δεν είναι μια, αλλά 10 ταινίες. Το «παιδί του κάδου» είναι μια «κατασκευασμένη» φιγούρα γένους θηλυκού. Σε κάθε ιστορία η κοινωνία την αναγκάζει να μάθει κάτι, εκείνη όμως, ενήλικη από τη γέννα της ακόμα, μαθαίνει πάντα περισσότερα απ’ όσα της ζητάνε – γι’ αυτό και η ζωή της κινδυνεύει.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ GENDERPOP: 4 – 6 Απριλίου

Επιμέλεια προγράμματος: Tim Stüttgen, Μαργαρίτα Τσώμου

Genderpop: Οι ρόλοι των φύλων στήνουν χορό: Ένα πρωτοποριακό και πρωτόγνωρο ίσως για την Αθήνα πρόγραμμα εκδηλώσεων προτείνει: Ας ξαναδούμε την απεικόνιση, την παρουσίαση, την αναπαράσταση των φύλων στη σύγχρονη κουλτούρα, τα κλισέ «άντρας και γυναίκα»: Με χιούμορ, με κέφι, με performance art, συναυλίες, video clips, με μεταμοντέρνο χορό: Γιατί Gender σημαίνει performance – «κοινωνική performance». Όποιο σώμα κι αν έχουμε.

Η διάσταση της performance του ρόλου των φύλων αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα καθαρά στις παραστατικές τέχνες, όπου πρωταγωνιστεί το σώμα. Γι’ αυτό και οι τέχνες αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο του φεστιβάλ.

Το Genderpop φέρνει στην Αθήνα τη βερολινέζικη σκηνή που ξέρει να συνδυάζει gender και ποπ κουλτούρα, να ισορροπεί απόλυτα μεταξύ glamour και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, μεταξύ τέχνης και καθημερινής ζωής. Καλλιτέχνες από τα σημεία τομής παραστατικής τέχνης και ποπ κουλτούρας, χορού και performance art και του περίγυρου της queer σκηνής διερευνούν τι μπορεί να σημαίνει σήμερα άντρας και γυναίκα και παρουσιάζουν νέες ταυτότητες.

Κάθε βραδιά θα περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις: performance art, χορό, συναυλία στους διάφορους χώρους του Bios ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου στο φουαγιέ του θα υπάρχει πρόγραμμα με video clips και μουσική.

Προβλέπεται να συμμετάσχουν και DJs από την αθηναϊκή σκηνή.

Οι καλλιτέχνες από το Βερολίνο:

  • Οι Eszter Salamon και Alexandra Martinez έρχονται στην Αθήνα με τη συναυλία-performance «Without You I am Nothing». Παίζουν δυο drag kings που τραγουδούν a capella ερωτικά τραγούδια κι είναι σαν να ‘χουν βγει από το σόου των Beavis and Butthead. Συγκαταλέγονται στις σπουδαιότερες χορεύτριες του σύγχρονου χορού. Η Salamon έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια ως χορογράφος στις σημαντικότερες διοργανώσεις χορού ενώ διδάσκει και performance art στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Η Ισπανίδα Alexandra Martinez είναι από τις πιο διακεκριμένες χορεύτριες στο διεθνές στερέωμα του μεταμοντέρνου χορού.
  • Ο Ιταλός Alessio Bonacorssi δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο που διασταυρώνονται ο χορός και το θέατρο. Στην Αθήνα θα παρουσιάσει το σόλο του «Icons», ανεβάζοντας στη σκηνή τη ζωή και το έργο της θρυλικής Yvonne Rainer.
  • Special quest στη γιορτή του Genderpop είναι το τρίο Company – κι όχι μόνον γιατί μέλος του είναι η ελληνικής καταγωγής Alexandra Bachzetsis. Το τρίο συμπληρώνουν οι Lies Vanborn και Tina Bleuer, χορεύτριες και χορογράφοι με διεθνή παρουσία. To Company ενασχολείται με τη σχέση ποπ κουλτούρας και αυτοενδυνάμωσης των γυναικών. Το κομμάτι τους «Act» πραγματεύεται τα αντιφατικά συναισθήματα που απορρέουν από την κατ’ εξοχήν γυναικεία χορευτική τεχνική: το στριπτίζ.
  • Ο Τούρκος underground popstar Namosh αποτελεί πόλο έλξης της βερολινέζικης σκηνής και ξεχωρίζει με τα ψυχαγωγικά του sets που κινούνται μεταξύ electro και queer pop. Ο Namosh δίνει για δεύτερη φορά συναυλία στην Αθήνα.
  • O William Wheeler, ένας από τους πιο έμπειρους performer drag queen του Βερολίνου (κι όχι μόνον) θα παρουσιάσει στην Αθήνα το «Border Strip» με θέμα το εμπορεύσιμο της θηλυκότητας, μια μυθοπλασία για τις πιάτσες του Λας Βέγκας και το street cruising των ομοφυλοφίλων.
  • Στο αυτοσχεδιαστικό τους κομμάτι «Who is Who?» οι Alexandre Roccoli και Anne Lucas αναρωτιούνται πώς καταρρίπτει κανείς τα κλισέ περί ανδρικότητας και θηλυκότητας, περνώντας από τα διάφορα στάδια της διαφορετικότητας. Ο Alexandre Roccoli έχει συνεργαστεί με τους Xavier Le Roy, Tino Seghal, Antonia Baehr. Η Anne Lucas είναι κριτικός χορού, συγγραφέας και διδάσκει ιστορία του χορού στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 8.
  • Το ντούο Rythm King & Her Friends ασχολείται εδώ και καιρό με ζητήματα Gender (εργασία, drag, φεμινιστική πολιτική ή riot grrrls-networking). Στο Genderpop το ντούο θα εμφανιστεί στην έναρξη με dj-set και στη λήξη με συναυλία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

SCREENINGS

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...