14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας (17-28/09/08)

Από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2008, στις καθιερωμένες αίθουσες Αττικόν και Απόλλων Cinemax Class και Δαναός 1 & 2, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X θα φιλοξενήσει εικόνες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, επιλεγμένες με τόλμη από ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο παγκόσμιος κινηματογράφος.

Σταθερό στη δομή του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X θα παρουσιάσει δύο Διαγωνιστικά Τμήματα. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, ταινίες αιχμηρές, που ζουν στο ρεύμα της εποχής μας, πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών, θα στοχεύσουν στη Χρυσή Αθηνά και στο χρηματικό έπαθλο των 10.000 Ευρώ, με κριτές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νέων, φοιτητές κινηματογραφικών σχολών απ’ όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική & Φιλμ, το δημοφιλέστερο κομμάτι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ταινίες αφιερωμένες στη μουσική και τους καλλιτέχνες της, θα υποβληθούν στη ματιά της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής που θα συναντηθεί στην Αθήνα και θ’ απονείμει τη δική της Χρυσή Αθηνά, βραβείο που ανταποκρίνεται επίσης σε χρηματικό έπαθλο 10.000 Ευρώ.

Στον κορμό του Φεστιβάλ συναντάμε αντιπροσωπευτικές ταινίες που σχηματίζουν τη ζωντανή εικόνα της φετινής παγκόσμιας παραγωγής και τα σταθερά τμήματα του Φεστιβάλ, τα Ντοκιμαντέρ, στρατευμένες ή τρυφερές ματιές στις αληθινές ιστορίες που εκτυλίσσονται δίπλα μας, το Σινεμά στα Όρια, όπου το φιλμ αγγίζει την κόψη της ουσίας ή της αισθητικής, τις προβολές Μετά τα Μεσάνυχτα, για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν με εκατοντάδες θεατών για παρέα, τις Πρεμιέρες, με τα highlights των ταινιών που θα σημαδέψουν τον κινηματογραφικό χειμώνα που ακολουθεί, τις Μικρές Πρεμιέρες Ακμή, με διαγωνιζόμενα και μη, ελληνικά και διεθνή μικρού μήκους αριστουργήματα, τις Ειδικές Προβολές και τα θεματικά και προσωπικά Αφιερώματα.

Για μια πρώτη, μικρή γεύση του τι θα προβληθεί στις οθόνες του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X, αρχίστε να σημειώνετε: Vicky Cristina Barcelona, όπου ο θαυματοποιός Γούντι Αλεν εγκαθίσταται στην ηλιόλουστη Βαρκελώνη και σχηματίζει το πιο φλογερό ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του Χαβιέρ Μπάρδεμ, της Πενέλοπε Κρουζ και της Σκάρλετ Τζοχάνσον. Roman Polanski: Wanted and Desired, το ντοκιμαντέρ της Μαρίνα Ζένοβιτς, όπου διερευνάται το προφίλ του θρυλικού σκηνοθέτη, με άφθονο σπάνιο υλικό από τη ζωή του, τη σχέση του με τη Σάρον Τέιτ και πρόσφατη συνέντευξη με την (τότε 13χρονη) κοπέλα που τον κατηγόρησε για βιασμό. Il Divo, του Πάολο Σορεντίνο, όπου σε μια πρωτότυπη, σατιρική βιογραφία αποκαλύπτεται το πορτρέτο του αμφιλεγόμενου και επί πολλά χρόνια πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι και οι σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα. From Within, όπου ο ελληνικής καταγωγής Φαίδων Παπαμιχαήλ, διευθυντής φωτογραφίας ταινιών όπως τα Million Dollar Hotel, Walk The Line και Sideways, αναλαμβάνει το ρόλο του σκηνοθέτη και σκορπίζει τον τρόμο σε μια μικρή πόλη, της οποίας οι κάτοικοι αρχίζουν ένας - ένας ν’ αυτοκτονούν. Το πώς, θα μας το εξηγήσει από κοντά στην αίθουσα. Public Enemy: Welcome to the Terrordome, του Ρόμπερτ Πάτο-Σπρούιλ, για μια αληθινή μουσική εμπειρία,. Η ιστορία του πιο επιδραστικού hip hop συγκροτήματος που για 15 ολόκληρα χρόνια στιγματίζει το μουσικό στερέωμα με τον πολιτικό του λόγο και την ανατρεπτική του διάθεση, έρχεται να κάνει θόρυβο στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο www.aiff.gr

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις Gay Friendly ταινίες του προγράμματος

18/9  ΔΑΝΑΟΣ 1 17.30 
Ciao, Yen Tan – ΗΠΑ

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Τζεφ θα φέρει σε επαφή τον καλύτερό του φίλο Μαρκ με τον Αντρέα, έναν Ιταλό με τον οποίο ο νεκρός άντρας είχε χτίσει μια σχέση μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Η κοινή έλξη και των δύο για έναν άνθρωπο που δεν είναι πια εδώ θα τους οδηγήσει σε αμοιβαίες εξομολογήσεις και το πένθος θα εξελιχτεί σε μια βαθιά, δυνατή σχέση. Οικοδομώντας κάτι σαν ερωτικό τρίγωνο όπου ο τρίτος άνθρωπος είναι για πάντα απών, ο Μαλαισιανός Γιεν Ταν υπογράφει ένα μινιμαλιστικό δράμα που ποντάρει περισσότερο στις σιωπές, τα βλέμματα και τη σταδιακή προσέγγιση των σωμάτων για να μιλήσει όχι απλώς για έναν γκέι έρωτα, αλλά κυρίως γι' αυτό που μπορεί να γεννηθεί μέσα από την τραγωδία μιας απώλειας.

Σκηνοθεσία: Yen Tan
Σενάριο: Alessandro Calza, Yen Tan
Φωτογραφία: Michael Roy
Μοντάζ: David Lowery
Ηθοποιοί: Adam Neal Smith, Alessandro Calza, Charles W. Blaum

ΗΠΑ, Εγχρωμο
Αγγλικά, Ιταλικά, Μανδαρίνικα, 87΄

18/9  ΑΠΟΛΛΩΝ 22.15 
Las Meninas, Ihor Podolchak – Ουκρανία

Μια τετραμελής οικογένεια ζει στα προάστια, σε μια πολυτελή βίλα η οποία μέσα από ένα περίεργο παιχνίδι με καθρέφτες μοιάζει με μια τεράστια εικαστική εγκατάσταση. Ασθενικός εκ φύσεως, ο τριαντάχρονος γιος της οικογένειας χρησιμοποιεί την κατάστασή του ώστε να μανιπουλάρει και να τρομοκρατεί τους υπόλοιπους. Η φρίκη καταλαμβάνει το πολυτελές οίκημα όχι με τους όρους ενός κλασικού οικογενειακού δράματος, αλλά με τη μορφή ενός ερεθιστικού παιχνιδιού με τις αισθήσεις του θεατή, ενός έργου τέχνης που θυμίζει τις νεκρές φύσεις του 17ου αιώνα και το σινεμά του Ντέρεκ Τζάρμαν. Ο Ιχορ Ποντόλτσακ μεταγγίζει την εμπειρία του από τις εικαστικές τέχνες σ’ ένα τολμηρό πείραμα, ένα πανέμορφο παζλ που καλεί τον θεατή να ενώσει τα κομμάτια. Συμμετοχή στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Σκηνοθεσία: Ihor Podolchak, Dean Karr
Σενάριο: Ihor Podolchak
Φωτογραφία: Serhiy Mykhalchuk
Μοντάζ: Ihor Podolchak
Ηθοποιοί: Mykola Veresen, Lyubov Tymoshevska, Hanna Yarovenko, Dmytro Chernyavsky

Ουκρανία, Εγχρωμο
Ουκρανικά, 99’

19/9  ΑΠΟΛΛΩΝ 22.15 
The Dream Boy, James Bolton – ΗΠΑ

Ενα δράμα για τα ταμπού, την αγάπη και τη βία, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζιμ Γκρίμσλει. Ο 15χρονος Νέιθαν μετακομίζει με την οικογένειά του σε ένα χωριό της αγροτικής Λουιζιάνα. Ο εσωστρεφής έφηβος ερωτεύεται τον γείτονά του Ρόι και μαζί εξερευνούν διστακτικά τη σεξουαλικότητά τους. Ωστόσο, η οπισθοδρομική κοινωνία του χωριού και τα μυστικά που κρύβει ο Nέιθαν θα οδηγήσουν σε μια βίαιη σύγκρουση και μια αθώα εκδρομή θα εξελιχθεί σε τρενάκι ψυχολογικού τρόμου. Ο σκηνοθέτης του Graffiti Artist μάς παραδίδει ένα τρυφερό φιλμ που ακροβατεί μεταξύ της ρομαντικής κομεντί και του θρίλερ, βάζοντας νέους κανόνες στην γκέι φιλμογραφία.

Σκηνοθεσία: James Bolton
Σενάριο: Jim Grisley, James Bolton
Φωτογραφία: Sarah Levy
Μοντάζ: Annette Davey, Chris Houghton
Ηθοποιοί: Stephan Blender, Maximillian Roeg, Rickie Lee Jones

Η.Π.Α., Εγχρωμο
Αγγλικά, 90’

20/9  ΑΠΟΛΛΩΝ 22.00 
The Other Side of Istanbul, Döndü Kilic – Γερμανία
H Άλλη Πλευρά Της Κωνσταντινούπολης

Ενώ οι συζητήσεις περί εκσυγχρονισμού της Τουρκίας φαίνεται ότι θα συνεχίζονται για χρόνια, η αλλοτινή πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας της έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια άλλη, παράλληλη ζωή που δε μοιάζει διατεθειμένη να μείνει κρυφή. Πίσω από τη φλυαρία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Κωνσταντινούπολη έχει αποκτήσει μια ισχυρή γκέι κοινότητα που δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί την αναγνώριση των δικαιωμάτων της. Ενας νεαρός άντρας που φυλακίστηκε λόγω της ομοφυλοφιλίας του, ένας επίδοξος χορευτής της κοιλιάς που προς το παρόν επιβιώνει ως τραβεστί πόρνη, ένας σαραντάρης που ονειρεύεται να φύγει προς τη Δύση είναι μερικά μόνο από τα μέλη της κοινότητας που η σκηνοθέτις Ντοντού Κιλίτς συλλαμβάνει με την κάμερά της στο πορτρέτο μιας αθέατης και ακόμη πιο ενδιαφέρουσας, Κωνσταντινούπολης. Συμμετοχή στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Σκηνοθεσία: Döndü Kilic
Σενάριο: Döndü Kilic, Andreas Hug
Φωτογραφία: Vojtech Pokorny
Μοντάζ: Döndü Kilic
Συμμετέχουν: Mehmet Tarhan, Mustafa Cagric

Γερμανία, Eγχρωμο
Τουρκικά, Αγγλικά, 80΄

20/9  ΑΤΤΙΚΟΝ 23.30 
Eleve Libre, Joachim Lafosse – Βέλγιο
Ιδιαίτερα Μαθήματα

Μέτριος μαθητής και με γονείς ουσιαστικά απόντες, ο 16χρονος Ζονάς έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στο τένις, το μοναδικό πραγματικό του ταλέντο. Προκειμένου να τα καταφέρει, ο Ζονάς θα αφεθεί στα χέρια του τριαντάρη Πιερ και δε θα διστάσει να παρατήσει μέχρι και το δημόσιο σχολείο για μια ιδιότυπη ιδιωτική εκπαίδευση. Σύντομα, μια σχέση που ξεκίνησε με στόχο την προστασία του εφήβου θα αρχίσει να αγγίζει τις πιο ευαίσθητες σφαίρες του. Σκηνοθέτης που πειραματίζεται ξανά και ξανά με την υπέρβαση κάθε λογής ορίων, ο Βέλγος Ζοακίμ Λαφός βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί αλλά καταφέρνει να πραγματευτεί χωρίς φόβο και με αρκετό χιούμορ μια παράδοξα «κακή εκπαίδευση». Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών.

Σκηνοθεσία: Joachim Lafosse
Σενάριο: Joachim Lafosse, François Pirot
Φωτογραφία: Hichame Alaouié
Μοντάζ: Sophie Vercruysse
Ηθοποιοί: Jonas Bloquet, Jonathan Zaccaï, Yannick Renier, Claire Bodson

Βέλγιο, Εγχρωμο
Γαλλικά, 105΄

22/9  ΑΠΟΛΛΩΝ 18.00 
Le Marais (2005) Αφιέρωμα Ιζίλντ Λε Μπεσκό
Demi Tarif (2003) Αφιέρωμα Ιζίλντ Λε Μπεσκό

Μαρέ, Παρίσι- Le Marais

Η Ισίλντ Λε Μπεσκό αποφασίζει να μας ξεναγήσει στο Μαρέ, την αγαπημένη της παρισινή συνοικία: ένα πολύχρωμο πυρήνα γεμάτο πανέμορφες εβραϊκές γειτονιές, μουσεία και ασυνήθιστα μπαρ, γκέι βιβλιοπωλεία και sex shop στο κέντρο της πόλης. Αντί ενός συνηθισμένου τουριστικού περιπάτου, η Λε Μπεσκό θα σκηνοθετήσει τον εαυτό της στον ρόλο μιας αγχωμένης τραγουδίστριας, που αναζητά σε κάθε γωνιά του Μαρέ το ντέμο της, προκειμένου να μην τα θαλασσώσει σε μία οντισιόν. Ντοκιμαντέρ γυρισμένο σαν παιχνίδι, το «Μαρέ, Παρίσι» δε μοιάζει με ξενάγηση ούτε καν με περιπλάνηση αλλά περισσότερο με μια απολαυστική παιδική ζαβολιά.

Σκηνοθεσία: Isild le Besco
Σενάριο: Clémentine Duzer, Asa Mader, Stephan Crasneanski
Φωτογραφία: Valerie Sadoun

Γαλλία, Εγχρωμο
Γαλλικά, 50’

Mισοτιμής - Demi- Tarif

Τρία παιδιά, ένα αγόρι και οι δύο αδερφές του, περιπλανιούνται στην πόλη ενώ η μητέρα τους δεν είναι εκεί: η Ισίλντ Λε Μπεσκό συνέλαβε την παραπάνω ιδέα στα 16 της, την πραγματοποίησε στα 21 της και ανάγκασε ακόμα και τον μεγάλο Κρις Μαρκέρ να υποκλιθεί, κάνοντας λόγο για «την ανάγκη μιας νέας νουβέλ βαγκ, της οποίας το "Demi-tarif" θα είναι το αντίστοιχο "Με Κομμένη την Ανάσα". Παιδί-θαύμα του γαλλικού σινεμά η ίδια, καταφέρνει μετά από χιλιόμετρα παιδικών εικόνων στο παγκόσμιο σελιλόιντ, να αποτυπώσει στιγμιότυπα ανεπανάληπτα, τολμηρά, γεμάτα από την ποίηση της ωμής αλήθειας. Τα τρομερά παιδιά του "Demi-tarif" ζητούν ήδη να αναγνωριστούν ως κλασικά.

Σκηνοθεσία: Isild le Besco
Σενάριο: Isild le Besco
Φωτογραφία: Jowan Le Besco
Ηθοποιοί: Kolia Litscher, Lila Salet, Cindy David

2003
Γαλλία, Eγχρωμο
Γαλλικά, 65΄

28/9  ΔΑΝΑΟΣ 1 18.00 
Comme les Autres, Vincent Garenq – Γαλλία
Ο Μπαμπάς Μου,Ο Φίλος Του Πατέρα μου

Ο Φιλίπ κι ο Εμανουέλ είναι χρόνια ζευγάρι, αλλά χωρίζουν όταν ο δεύτερος επιμένει να αποκτήσουν παιδί. Η, αρχικά τυχαία, συνάντηση του Εμανουέλ με την Φίνα φαίνεται πως θα κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του, αλλά καθώς υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγων τα πράγματα δεν εξελίσσονται κατ’ ευχήν. Εμπνευσμένος από ένα θέμα που γίνεται ολοένα και πιό επίκαιρο ο Βανσάν Γκαρέν διαχειρίζεται με ευκολία τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην κομεντί και το δράμα, ανάμεσα στο ανθρώπινο και το γελοίο και μας προσφέρει μία ταινία γεμάτη συναισθήματα που ουδέποτε ξεπέφτει στα όρια της γραφικότητας.

Σκηνοθεσία: Vincent Gareng
Σενάριο: Vincent Gareng
Φωτογραφία: Lean-Claude Larrieu
Μοντάζ: Dorian Rigal-Ansous
Ηθοποιοί: Lambert Wilson, Pilar Lopez de Ayala, Pascal Elbe

Γαλλία, Έγχρωμο
Γαλλικά, 90'

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...