Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αντιμετώπισης της Βίας κατά των Γυναικών @ Cabaret Voltaire 25/11/08

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αντιμετώπισης της Βίας κατά των Γυναικών

Μία κοινωνική-καλλιτεχνική δράση από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Ψ- Polis

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008, 20.30 μ.μ.

Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο (2105227046)

 Είσοδος Ελεύθερη

Οι γυναίκες σήμερα, παρά τα όποια κεκτημένα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα τους, εξακολουθούν να υφίστανται τη βία -σωματική, ψυχολογική, οικονομική- μέσα στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και στο χώρο της εργασίας. Η έως τώρα καταστολή της βίας είχε ως αποτέλεσμα την αναπαραγωγή της μέσα από τη δημιουργία νέων μορφών βίας (βλ.Trafficking). Ενάντια σε αυτό το κατεστημένο, η Κοινωνία των Πολιτών, μέσα από δράσεις-παρεμβάσεις, στοχεύει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε ευπαθούς ομάδας.

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Ψ-Polis, Ινστιτούτο Ψυχολογικής Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανάπτυξης», ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2007. Σκοπός του Ψ-Polis είναι η υποστήριξη, ενδυνάμωση και ενσωμάτωση ατόμων όλων των ηλικιών, από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. μετανάστριες γυναίκες, αποφυλακισμένοι, κακοποιημένα παιδιά), στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκεται να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός τους, και να επιτευχθεί η ενδυνάμωσή τους, μέσω ποικίλων δράσεων, ερευνητικών, συμβουλευτικών, πολιτιστικών.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, η ΜΚΟ «Ψ-Polis» διοργανώνει μία εκδήλωση που θα στηριχθεί λιγότερο στο λόγο και στα ευχολόγια, και κυρίως στη δύναμη της αφήγησης μέσω της τέχνης, της δι-υποκειμενικότητας και του μοιράσματος συναισθημάτων και εμπειριών. Οι γυναίκες εξακολουθούν να θυματοποιούνται με ό,τι αυτό συνεπάγεται –φόβο, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, περιθωριοποίηση, επίκτητη αδυναμία δράσης και αυτό-ανάπτυξης. Ενάντια σε αυτήν την πραγματικότητα θεωρούμε ότι μία από τις πλέον αποτελεσματικές διεξόδους είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη της γυναίκας μέσα από προγράμματα-δράσεις αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης, η ενίσχυση μίας νέας αντίληψης αυτοβοήθειας μέσω της άμεσης κατανόησης και έκφρασης των αναγκών και η δημιουργία δικτύων υποστήριξης. Πιστεύουμε ότι και η τέχνη μπορεί να αποτελέσει κατάλληλο πολιτισμικό όχημα για την ανάδειξη των διαστάσεων της βίας κατά των γυναικών σε όλα τα επίπεδα και για την εύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισής της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΜΚΟ «Ψ-Polis» σας προσκαλεί την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 20:30 στο MAD club σε μία βραδιά αναστοχασμού και μοιράσματος που θα περιλαμβάνει τα εξής δρώμενα:

Πρόγραμμα Εκδήλωσης
20.30 Εισήγηση από την Πρόεδρο Δ.Σ του «Ψ-Polis»
20.40 Ομιλία από εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας
20.50 Ομιλία από εκπρόσωπο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών
21.00 Poetry Performance με την Λυδία Λένωση
21.10 Προβολή video
21.25 Ομιλία από εκπρόσωπο της Γυναικείας Ομάδας Αυτοάμυνας
21.35 Ομιλία από Συμβουλευτική Ψυχολόγο (μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων)
21.45 Performance χορού με τις  Ολύβια Θανάσουλα & Σοφία Θεοδωροπούλου
22.15 Ζωντανή εμφάνιση: Σωτηρία Λεονάρδου &  Λιζέτα Καλημέρη
                                           - Πάνος Φορτούνας και οι «Μουσικώς Χύμα»
                                           + Bartheater

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...