Baby Dee @ Μουσικό Σπίτι Δίαυλος (22+23/11/08, Αθήνα)

Η St. Shepherd και το Μικρό Μουσικό Θέατρο ταπεινά παρουσιάζουν:

A Cabaret Οbscure

Baby Dee (US) 
(Antony & the Johnsons, Marc Almond, Current 93)
+ opening act :
Night On Earth  (GR)

22 + 23 Νοεμβρίου 2008 - Μουσικό Σπίτι Δίαυλος
Δράκου 9, Κουκάκι (μετρό Συγγρού-Φιξ)

Η Bady Dee σε ξαφνιάζει, ως παρουσία σε γεµίζει ερωτηµατικά… άλλοτε άντρας, άλλοτε γυναίκα, ανδρόγυνο… µία µορφή τόσο αψυχολόγητη όσο και ακαθόριστη.

Κουßαλώντας στις πλάτες τις µία ιδιαίτερη καριέρα, αρχικά ως 'αρκούδα' στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, έπειτα ως freak-performer στα "Coney Island Side Show" και "Kamikaze Freak Circus", κατάληξε τα προηγούµενα 20 χρόνια να είναι σήµα κατατεθέν στους δρόμους του Manhattan ως «γάτα» πάνω στο περίφημο τρίκυκλο που έσερνε την άρπα, παίζοντας ακορντεόν.

Διευθύντρια του Μουσικού Τοµέα Καθολικής Εκκλησίας (!) στο Bronx επί 15 χρόνια. Εµπνεύστρια της µηδενιστικής αίρεσης "Little Sisters of Crabby Doom", αφιερωµένης στην περίθαλψη δυσωδών γερόντων...

Φιγούρα απροσδιόριστη, η Baby Dee προκαλεί µε την όψη της, δεν είναι όµως εκεί που πρέπει να σταθεί κανείς. Ως µουσικοσυνθέτρια δεν αφήνει περιθώρια για αµφισßήτηση. Θεµελιώδεις µελωδίες µε ταπεινότητα εκτελεσµένες, µεγαλοπρεπής δεξιοτεχνία, ένταση συναισθηµάτων, άµετρη ευαισθησία, γερές δόσεις κατάμαυρου χιούμορ, ένα ντελιριακό κλίµα κάθαρσης και διαλογισµού. Ιδρυτικό µέλος των Antony & the Johnsons, αρπίστρια των Current 93 και του Marc Almond, η Baby Dee συµßάλλει τα µέγιστα στην διαµόρφωση του ήχου των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται, είναι όµως η solo εµφάνιση που δίνει την ευκαιρία να αποτυπωθεί το απύθµενο ταλέντο και η µοναδικότητά της. O David Tibet των Current 93 την ανακάλυψε και τη θεωρεί ότι πιο ευαίσθητο, λυρικό και παράλληλα αυθεντικά underground υπάρχει στην παγκόσµία µουσική σκηνή σήµερα. O Antony τη χαρακτήρισε "μούσα, που συνέβαλε όσο κανείς στην δημιουργία του μουσικού ύφους των Antony & the Johnsons". Παίζοντας άρπα, πιάνο, ακορντεόν, πλάθει ένα τοπίο έντονα λυρικό, πότε πολύχρωµο και πότε µαύρο, εύθραυστο και ευάλωτο. Η µουσική της φέρνει στο νου τη λυρικότητα της Nina Simone, τις πιο σκοτεινές στιγµές του Tom Waits, της σιωπηρή ένταση του Arvo Pärt, τον δυναµισµό του Jacquels Brel, τη δραµατικότητα του Kurt Weil, πάντα µε µία 'burlesque' διάθεση. Εσωστρεφής µουσική, "προσωπικό" άκουσµα. Ατµόσφαιρα υπόγειου cabaret µεσοπολέµου, ύµνοι στην πρώιµη µορφή τους, µελοποιηµένη ποίηση, gospel ερµηνείες, παράλληλα µε χιούµορ και γερή δόση αυτοσαρκασµού. Μία µουσική εµπειρία ώριµη από µία διανοούµενη αρτίστα και σπουδαία τραγουδοποιό.

To νέο της album (Safe Inside the Day) που κυκλοφόρησε από τη Drag City, με παραγωγούς τον Bonnie Prince Billy και τον Matt Sweeney, λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές σε ολόκληρο τον κόσμο. Δέν είναι τυχαίο ότι εφημερίδες όπως η Guardian και οι New York Times κυκλοφόρησαν ολοσέλιδα αφιερώματα στη Baby Dee, με αφορμή το νέο αυτό album.

Στην πολυαναμενόμενη επιστροφή της στην Αθήνα θα τη συνοδεύσει ο Alex Nielson στα κρουστά.

Τις δύο συναυλίες θα ανοίξουν οι Night on Earth.

Night on Earth (in a silent way..)
Το μουσικό ύφος των Night on Earth μπορεί να περιγραφεί ως ένα παζλ από trip hop και blues noir, κουρδισμένο σε μια jazz ατμόσφαιρα, κάτω από ένα αυτοσχεδιαστικό πνεύμα - που εισχωρεί σε ταξιδιάρικα και μελαγχολικά ηχοτόπια και αντανακλά κινηματογραφικές αναφορές. Ο ήχος τους είναι περισσότερο διαμορφωμένος από τις εικόνες του Jim Jarmusch και του Wong Kar-Wai, παρά από ένα συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα. Στο παίξιμό τους συναντιούνται ετερόκλητα ακούσματα: από τη μελαγχολία των βινυλίων του Bristol και των progressive κιθαριστικών ταξιδιών των 70's μέχρι τα Film MusicJohn Zorn και τους πιανιστικούς αυτοσχεδιασμούς του Keith Jarrett. Στις ειδικές "silent" εμφανίσεις τους ενσωματώνουν αναπάντεχες αναθεωρήσεις των συνθέσεών τους, κινηματογραφικά θέματα, jazz standards, πιανιστικούς αυτοσχεδιασμούς, μουσικές του κόσμου, μέχρι και ρεμπέτικα τραγούδια -όλα διασκευασμένα και παρουσιασμένα μέσα από το ιδιαίτερο φίλτρο του γκρουπ, που επιδιώκει πάντα να τα ενοποιήσει ως προς το ύφος και να τα απογειώσει κατά την εκτέλεση. του

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσικό Σπίτι Δίαυλος (Δράκου 9, Κουκάκι), η χωρητικότητα περιοριζεται σε 180 καθήμενους.

Εισιτήρια προπωλούνται από την i-ticket (www.i-ticket.gr) και το δισκοπωλείο Vinyl Microstore (Διδότου 34, Εξάρχεια)

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...