Gertrude Stein και Alice B. Toklas, (13/1/2005)

Γυρνάμε τον χρόνο πολύ πίσω, στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μεταφερόμαστε στην αριστερή όχθη του Παρισιού, εκεί όπου η μοντέρνα τέχνη ξεκίνησε και αναδείχτηκε από τις Γυναίκες. Βλέπουμε το πρώτο διάσημο βιβλιοπωλείο με τις πιο ανατρεπτικές, πρωτοποριακές εκδόσεις, το Shakespeare's της Sylvia Beach, εκεί που τυπώθηκε το βιβλίο Joyce's Ulysses, βλέπουμε την φίλη της, την Adrienne Monnier, βλέπουμε την Djuna Barnes και την ερωμένη της Thelma Wood.

Βλέπουμε την Gertrude Stein και την ερωμένη της Alice B. Toklas. Την Janet Flanner που για δεκαπέντε χρόνια έγραφε την στήλη «Ένα Γράμμα από το Παρίσι» με το ψευδώνυμο Genet. Βλέπουμε την στρατευμένη λεσβία Natalie Barney που ήταν ερωτευμένη με την γνωστή Colette( η Colette είχε παντρευτεί αρκετές φορές αλλά οι ερωμένες της ήταν περισσότερες από τους άντρες εραστές της). Όλα αυτά τα βλέπουμε στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Paris Was A Woman σε σκηνοθεσία Greta Schiller και βασισμένο στο βιβλίο της Andrea Weiss. Ένα ντοκιμαντέρ για τις Γυναίκες της αριστερής όχθης του Παρισιού, τις «Μποέμισσες», τις γυναίκες πρωτοπόρους στην δυναμική της Τέχνης στο Παρίσι της αρχές του 20ου αιώνα, τις γυναίκες που ανάδειξαν, ανακάλυψαν και καθιέρωσαν το Παρίσι ως το κέντρο των Τεχνών, τις Γυναίκες που πρωτοδημοσίευσαν τα πιο πρωτοποριακά συγγράμματα, τις γυναίκες που έχτισαν την κουλτούρα του Παρισιού, αυτές οι γυναίκες, οι περισσότερες ήταν λεσβίες.

Και γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Θα σας πω, αφού πρώτα σας κάνω μια ερώτηση και σας γράψω και την απάντηση της.

Πότε ήταν η πρώτη φορά που η λέξη "gay " σημαίνοντας ομοφυλόφιλος έκανε την έντυπη εμφάνιση της;

Απάντηση:  Η Γερτρούδη Στάιν (1874 – 1946) και η Άλις Β. Τόκλας (1877 – 1967) γνωρίστηκαν στο Παρίσι το 1907, ερωτευτήκανε με πάθος και διατηρήσανε μια σχέση μέχρι τον θάνατο της Στάιν το 1946. Το ζευγάρι ήταν το πιο γνωστό λεσβιακό ζευγάρι της εποχής. Ενώ πολλοί ομοφυλόφιλοι και λεσβίες κρυβόντουσαν εκείνη την εποχή, η Στάιν και η Τόκλας ζούσαν ανοιχτά ως ζευγάρι και φερόντουσαν ως παντρεμένες. Η Στάιν μεγάλη συγγραφέας, ποιήτρια, και φημισμένη για την καινοτομία της να πλάθει και να μεταμορφώνει την αγγλική γλώσσα, ήταν στο επίκεντρο της τέχνης εκείνης της εποχής στο Παρίσι. Το σπίτι τους στην rue de Fleurus στον αριθμό 27, ήταν το «salon» , ο τόπος συνάντησης, οι βραδιές ανάγνωσης, το κέντρο ανάπτυξης της κουλτούρας του Παρισιού και από εκεί είχαν περάσει όλα τα γνωστά σε εμάς ονόματα ζωγράφων και καλλιτεχνών και συγγραφέων, η Γερτρούδη Στάιν επηρέασε καλλιτέχνες όπως τον Πικάσο, το Ματίς και το Χέμινγκγουεϊ.

Το πρώτο βιβλίο της Στάιν, «Q.E. D.» (1903) ήταν το μόνο της αποκλειστικά λεσβιακό βιβλίο και βασιζόταν σε ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ της ίδιας και δυο άλλων γυναικών. Επειδή η Στάιν πίστευε ότι η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί ένα τέτοιο βιβλίο απαγόρευσε να εκδοθεί κατά την διάρκεια της ζωής της. Στην μικρή της ιστορία “ Miss Furr and Miss Skeene” (1922) η Στάιν χρησιμοποίησε τη λέξη gay εννοώντας ομοφυλόφιλος και αυτή ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που βλέπουμε τυπωμένη την λέξη gay με αυτόν τον προσδιορισμό.

Τώρα να σας πω, πως τα θυμήθηκα όλα αυτά. Ανεβαίνει πάλι στην Αθήνα, μετά από 10 χρόνια, η θεατρική παράσταση «Η ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ ΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ». Η θεατρική αφήγηση της σχέσης μεταξύ αυτών των δυο μεγάλων γυναικών βασισμένη και στα αληθινά περιστατικά αλλά και στην πολύκροτη «Αυτοβιογραφία της 'Αλις Μπ. Τόκλας»από την Γερτρούδη Στάιν. Μια θεατρική παράσταση που μας μεταφέρει στο Παρίσι εκείνης της εποχής και μας βάζει μέσα στο τιμημένο σπίτι της Γερτρούδης Στάιν και της 'Αλις Μπ. Τόκλας και μας αφήνει να δούμε από κοντά την ερωτική σχέση αυτών των γυναικών και μας ταξιδεύει σε μια εποχή που αν και πέρασε ακόμα μιλάμε για αυτήν, όταν μιλάμε για τέχνη.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...