Όσκαρ Ουάιλντ - Ο μεγαλύτερος ευφυολόγος της Βρετανίας, (19/10/07)

«Μπορώ να αντισταθώ στα πάντα εκτός από τον ίδιο τον πειρασμό», αυτό είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ και δυστυχώς για αυτόν είχε και απόλυτο δίκιο. Ο Ουάιλντ είναι από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς. Ευφυέστατος στις ατάκες του, με ένα σαρδωνικό χιούμορ που σε άφηνε κόκκαλο και την υψηλή κοινωνία της Αγγλίας να γελάει ενώ να σχολιάζουν την προσωπική του ζωή πίσω από την πλάτη του.

Ο Ουάιλντ, παρά τις ευφυέστατες ατάκες του και την υποτιθέμενη αγάπη που έτρεφαν για αυτόν οι κοσμικοί της εποχής διασύρθηκε και φυλακίστηκε για το «έγλημά» του, την ομοφυλοφιλία. Ο Ουάιλντ είχε σχέση με τον ποιητή Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, γνωστό και με το ψευδώνυμο Bosie, μια σχέση που έμελλε να τον καταστρέψει. Πιστεύω πως άμα κατάφερνε να ξεκόψει από τον Ντάγκλας θα μας είχε αφήσει ακόμα περισσότερα έργα του και ίσως να κατάφερνε να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ο Ντάγκλας έπεισε τον Ουάιλντ να μηνύσει τον πατέρα του τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερυ, με τον οποίο ο Ντάγκλας είχε προσωπικές κόντρες, μετά από προσωπικές επιθέσεις του μαρκήσιου και κατηγορίες περί ομοφυλοφιλίας του Ουάιλντ. Αυτό όμως στράφηκε εναντίον του και τελικά  βρέθηκε ο ίδιος κατηγορούμενος για ομοφυλοφιλία και καταδικάστηκε στις 25 Μαΐου του 1895 σε καταναγκαστικά έργα δύο ετών, αφού είχε νωρίτερα συλληφθεί, στις 6 Απριλίου.

Στη φυλακή έγραψε ένα ποίημα Η Μπαλάντα της φυλακής του Ρήντιγκ (The Ballad of Reading Gaol) που καταγράφει τις εμπιερίες του. Όταν το διαβάσετε θα συγκλονιστείτε με τη συναισθηματική φόρτιση που βγαίνει από τις σελίδες. Έγραψε επίσης και ένα γράμμα προς τον Άλφρεντ Ντάγκλας, το οποίο παρέδωσε αργότερα στον Γκρος. Εκείνος δημοσίευσε ένα μέρος του το 1905, μετά το θάνατο του Όσκαρ Ουάιλντ, υπό τον τίτλο De Profundis (Εκ βαθέων).

Ο Όσκαρ Ουάιλντ πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900 από μηνιγγίτιδα και πριν το θάνατό του ασπάστηκε τον Καθολικισμό. Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι.

Αν δεν έχετε δει ακόμα μη παραμελήσετε να δείτε την ταινία Wilde (Η ταραγμένη Ζωή του Ουάιλντ) με τον καταπληκτικό Stephen Fry στο ρόλο του Ουάιλντ.

Μερικές από τις πιο διάσημες ατάκες του Ουάιλντ:

«Το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις με καλές συμβουλές είναι να τις δίνεις στους άλλους. Ποτέ δεν είναι χρήσιμες για τον εαυτό σου.»

«Το μόνο πράγμα χειρότερο από το να σε συζητάνε είναι να μη σε συζητάνε»
 
«Το να διαφωνείς με τα ¾ των Βρετανών είναι ένα από τα απαραίτητα στοιχεία της λογικής»

«Όποτε συμφωνούν μαζί μου νιώθω ότι κάνω λάθος»

«Εμπειρία είναι το όνομα που δίνει κάποιος στα λάθη του»

EmperorStephen

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...