CocoRosie

Οι φαν του pop avant-garde ντουέτου των CocoRosie, πιθανόν να μην συνειδητοποιούν ότι υπάρχει κάτι gay στο συγκρότημα αυτό. Στις αδελφές Sierra και Bianca Casady ανήκει ένα από τα πιο αγαπημένα indie άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μες το 2007, με τίτλο “The  Adventures of Ghosthorse and Stillborn”, αλλά ακόμη πολλά πράγματα γύρω από το συγκρότημα αυτό παραμένουν μυστήριο. Η Bianca, παρόλα αυτά, είναι ανοιχτό βιβλίο, απλά σε κανέναν δεν περνάει από το μυαλό να ρωτήσει.

“Νιώθω έκπληκτη, για να πω την αλήθεια, που οι άνθρωποι γενικώς δεν μιλάνε περισσότερο για αυτό το θέμα,” δήλωσε η Bianca όσον αφορά την ομοφυλοφιλία της.  “Ίσως να ζούμε ακόμα σε μια ομοφοβική κουλτούρα και οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούνε για τέτοια”. Είναι πράγματι παράξενο, δεδομένου ότι η Bianca είναι τόσο θεατρική στις εμφανίσεις της και στις drag ενδυμασίες της. Είναι επίσης μια πολύ παραστατική καλλιτέχνιδα και διάσημη για την εκκεντρικότητά της σ’όλη την περιφέρεια της επαρχίας του Brooklyn (η Sierra διαμένει στο Παρίσι).

Με συμβόλαιο στην εταιρεία ‘Touch and Go Records’ (στην οποία κυκλοφόρησαν τα πρώτα άλμπουμ των θρυλικών Νεοϋορκέζικων σχημάτων  Yeah Yeah Yeahs και TV on the Radio), οι CocoRosie αρχικά υιοθέτησαν το δικό τους εκκεντρικό και εκλεκτικό στυλ πάνω στην pop-rock σκηνή με το “La maison de mon rêve” το 2004. Χρησιμοποιώντας όργανα όπως πιάνο και άρπα, οι δυό αδελφές ενώνουν τις επιρροές τους, η κάθε μια από το περιβάλλον που ζει και δημιουργούν ένα πλούσιο σενάριο από hip-hop, psych-folk  και electro ήχους.

Η Bianca ισχυρίζεται πως από την αρχή της καριέρας τους “παίζει” με το φύλο της και δεν καταλαβαίνει πως γίνεται να παραμένει άθικτη στο θέμα της ομοφυλοφιλίας της ενώ τόσοι άλλοι στη μουσική βιομηχανία “τρώνε πόρτα” από τον κόσμο για τον ίδιο λόγο.

“Το βρίσκω ενδιαφέρον πως, ως θηλυκή παρουσία στην τέχνη, μπορώ να μεταμφιέζομαι σε απόλυτη drag και μάλιστα σε καθημερινή βάση, χωρίς κανέναν να το προσέχει ιδιαίτερα, ενώ ένας καλλιτέχνης σαν τον Antony (από τους Antony and the Johnsons), καταρρακώθηκε από κακές κριτικές για την τρανσεξουαλικότητά του σε όλα τα αρχικά άρθρα που γράφτηκαν για κείνον,” και συμπληρώνει, “νιώθω ελεύθερη και αόρατη.”

Η Bianca το βλέπει κυρίως ως κοινωνικό πρόβλημα, πέρα από κριτικές και οπαδούς, αλλά ίσως το “νιώθω ελεύθερη και αόρατη” να είναι και ο λόγος που οι CocoRosie δεν είναι τόσο γνωστές στο λεσβιακό χώρο.

“Η σεξουαλικότητά μου εξερευνάται μέσα από τη δουλειά μου”, μας λέει η Bianca, “αλλά πιο πολύ αφορά το φύλο μου παρά τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις. Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι gay ή όχι, έχει να κάνει με το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν πατριαρχικό, ετεροκεντρικό, μονοθεϊστικό κόσμο. Αυτή είναι πάντα η εναλλασσόμενη ερώτηση και απάντηση όπως αυτή είναι και η ουσία της δουλειάς μου”.

Οι CocoRosie κάνουν συχνά περιοδείες, αν και η τελευταία τους διεκόπη όταν συνελήφθησαν στα Καναδικά σύνορα (ο λόγος της σύλληψης δεν μας έγινε γνωστός). Όταν δεν περιοδεύουν ή δεν ηχογραφούν, η Bianca παρουσιάζει την καλλιτεχνική της δουλειά, διευθύνει την δισκογραφική της εταιρία Voodoo EROS, ή εργάζεται πάνω στην καινούργια της επιχείρηση με το όνομα Voodoo EROS Museum of Nice.

“Βρισκόμουν σε μεταβατικό στάδιο για λίγο, και τώρα ανοίγω μια γκαλερί στο Παρίσι στις αρχές του Φεβρουαρίου,” αναφέρει. “Είχαμε πολλά διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένου ανάγνωση Ταρώ καρτών και κουρέματα (στο Brooklyn museum).”

Η καλλιτεχνική δουλειά της Bianca παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Art Basel, την διάσημη συγκέντρωση καλλιτεχνών και εκθέσεων στην παραλία του Μαϊάμι. Η δουλειά της ήταν καθαρά εμποτισμένη από την pop κουλτούρα, αναπολώντας την Lisa Frank με γεμισμένα ζώα, μπαλόνια και λαμπερά μοτίβα. Ουράνια τόξα και θέματα Αμερικάνων ιθαγενών ήταν μέρος από την ολοκαίνουργια παρουσίασή της στο Art Basel, όπως επίσης και ένα σόλο show που εμφάνισε αρχικά στο Deitch της Νέας Υόρκης με τίτλο  Lil Girl Slim "Cosmic Willingness" Pipe Dreamz A Revelation.

“Υπήρχαν πολλά καινούργια στοιχεία στην εγκατάσταση και στις τοιχογραφίες, καθώς ήμουν σε μικρότερο χώρο και αυτό πρόσφερε μια οικιότητα που ίσως έλειπε από την εμφάνιση στη Νέα Υόρκη”, μας λέει. “Ακουαρέλες με μικρές σπινθηροβόλες λεπτομέρειες, κλπ, μια πολύ προσωπική δουλειά βασισμένη πάνω στο θέμα της μεταθανάτιας ύπαρξης και στο τελείωμα του χρόνου.”

Ως ιδιοκτήτρια δισκογραφικής εταιρείας, η Bianca κοκλοφορεί άλμπουμ queer καλλιτεχνών όπως η Bunny Rabbit, μια queer hip-hop καλλιτέχνιδα, όπου παραγωγός των κοματιών της είναι η σύντροφός της  Black Cracker. Επίσης στην εταιρεία ανήκει και η Diane Cluck που παίζει κιθάρα και τραγουδάει με τις CocoRosie, καθώς και ένας νέος καλλιτέχνης με το όνομα Quinn Walker, τον οποίο η Bianca περιγράφει ως ένα πολύ σπέσιαλ αγόρι/άντρα όπου της θυμίζει τα αδέλφια της. “Ατελή και αξιαγάπητα”.

Γενικά, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ή συγκεκριμένη αιτία στις αποφάσεις που παίρνει για την εταιρία της. “Απλά συμβαίνει ως ξαφνική ιδέα ή καπρίτσιο, εντελώς διαισθητικά” μας εξηγεί η Bianca.

Όμως η Bianca είναι απολύτως συνειδητοποιημένη όσον αφορά στο δικαίωμα των καλλιτεχνών να έχουν τον έλεγχο της δημιουργίας τους, κάτι που δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχούν οι ίδιες με την εταιρία Touch and Go. “Δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να ελέγχουν τη δουλειά μας, ούτε και προσπάθησαν ποτέ,” μας λέει. “Είναι καταπληκτικοί σ’αυτό το θέμα, και αυτός είναι ο βασικός λόγος που συνεργαζόμαστε μαζί τους”.

Ακόμη και εκείνοι που δεν είναι φαν της pop αισθητικής των CocoRosie, μπορούν όμως εύκολα να εκτιμήσουν την κινηματογραφική δουλειά τους στα βίντεο, όπως στο τελευταίο single με τίτλο “Rainbowarriors”. Η Bianca εμφανίζεται με drag ενδυμασία ως στρατιώτης, σε μια αντίθεση με τα απαλά, τραγουδιστικά φωνητικά της. Πρώην μοντέλο, η Bianca ομολογεί πως λατρεύει να βρίσκεται μπροστά στην κάμερα.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...