ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ

ΕΕ: Θύματα ομοφοβικών επιθέσεων το 1/4 των ομοφυλοφίλων

Θύματα επιθέσεων ή βίαιων απειλών έχει πέσει τα τελευταία πέντε χρόνια το 1/4 των ομοφυλοφίλων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Σχεόν τα 2/3 των των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ αποφεύγουν ακόμη και να κρατήσουν το χέρι των συντρόφων τους μπροστά σε δημόσιο κοινό, αναφέρει η έκθεση.

«Ο φόβος, η απομόνωση και οι διακρίσεις είναι ένας "κοινός τόπος" σε αυτή την κοινότητα, που ονομάζεται LGBT, (από τα αρχικά στην αγγλική γλώσσα, των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ) αναφέρεται στην έκθεση, όπου ταυτόχρονα σημειώνεται, ότι είναι καιρός για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας, που διεξήγαγε ο Οργανισμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν την Κροατία, η οποία θα ενταχθεί στην τον Ιούλιο, 2 στους 3 ερωτηθέντες στην έρευνα απάντησαν ότι φοβούνταν να εμφανιστούν από κοινού δημοσίως. Μεταξύ των ομοφυλόφιλων το ποσοστό, είναι περίπου στα 3/4 αυτών.

Σχεδόν το 30% των 93.000 συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη δήλωσαν ότι ήταν θύματα βίας ή κακοποίησης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Μεταξύ των 7.000 τρανσέξουαλ, το 30% ανέφερε ότι είτε δέχτηκε επίθεση ή απειλήθηκε με βία πάνω από τρεις φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Συχνά, οι διακρίσεις αρχίζουν στο σχολείο, αναφέρει ο Οργανισμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Δύο στους τρεις ομοφυλόφιλους, έχουν «καλυμμένο» το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, καθώς είναι στόχος αρνητικών σχολίων ή συμπεριφορών.

Ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται «ανεκτικές», ορισμένοι αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις και συχνά δέχονται λεκτική βία. «Είναι κυρίως λεκτική κακοποίηση εκ μέρους των νέων», λέει ένας ομοφυλόφιλος που ζει στο Βέλγιο.

Στην Ολλανδία που ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2001, σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις, οι οποίες αφορούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εύρεση ενός διαμερίσματος, η κοινωνική έξοδος, η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία ή η εργασία σε τράπεζες.

Πηγή : ethnos.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...