Ρατσιστική απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 - Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388)
https://www.transgender-association.gr/
[email protected]

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ρατσιστική απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης προφυλακίστηκε».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου ενημερώνει για ρατσιστική απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα: τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου, τρανς γυναίκα που επέστρεφε στην οικία της, τήν πλησίασε ο δράστης με το αυτοκίνητό του, προτείνοντάς της να την μεταφέρει εκείνος. Όταν όμως αυτή αρνήθηκε, αρχικά της άσκησε λεκτική και στη συνέχεια σωματική βία σφίγγοντάς την ασφυκτικά στην περιοχή του λαιμού γρονθοκοπώντας την και εξαναγκάζοντάς την να μπει στο όχημα.

Στη συνέχεια την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία, την κατέβασε απ’ το όχημα και την μετέφερε σε ένα τοιχίο ύψους ενός μέτρου περίπου και άρχισε να την χτυπάει και να την σέρνει πάνω σε αυτό με αποτέλεσμα να της προκαλέσει εκδορές στην κοιλιακή χώρα, στα πλευρά και στο δεξί της χέρι και αφού την ξανάπιασε απ’ το λαιμό, της έκλεισε το στόμα και την μύτη για να μην μπορεί να φωνάξει για βοήθεια αλλά και να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Της απέσπασε το χρηματικό ποσό των τριάντα ευρώ, που είχε η τρανς γυναίκα στην τσάντα της, μπήκε στο όχημα του και έφυγε με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο, αφήνοντας την αιμόφυρτη στο χώμα σε άθλια κατάσταση. Η τρανς γυναίκα όμως πρόλαβε σε αυτό το χρονικό διάστημα να συγκρατήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και αργότερα κατήγγειλε την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος της στο Τμήμα Ασφαλείας της Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης.

Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη, μετά από άμεση αναζήτηση της αστυνομίας, άμεσα δόθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική έκθεση, ενώ η υπηρεσία ασφάλειας διενήργησε προανάκριση.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και δραστηριοποιήθηκε άμεσα σε συνεννόηση με τα μέλη του ΣΥΔ Θεσσαλονίκης και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, αφενός μεν για την ψυχολογική υποστήριξη και ασφάλεια της τρανς γυναίκας που έπεσε θύμα ρατσιστικής δολοφονικής ενέργειας με στοιχεία φασιστικής συμπεριφοράς, αφετέρου για τη νομική της υποστήριξη μετά από επαφή με τις δικηγόρους Θεσσαλονίκης Ελλεάνα Ιωαννίδου και Αικατερίνη Γεωργιάδου που προσέτρεξαν σε συνεννόηση μαζί μας εθελοντικά και παρέστησαν στο πλευρό του θύματος.

Πράγματι, σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου, ο δράστης μετά την απολογία του στα πλαίσια της ανάκρισης, κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τις δικηγόρους Θεσσαλονίκης Ελλεάνα Ιωαννίδου και Αικατερίνη Γεωργιάδου που παρέστησαν αφιλοκερδώς και υποστήριξαν νομικά το θύμα στο στάδιο αυτό, αλλά και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) θα παρακολουθήσει στενά την υπόθεση σε όλα της τα στάδια και θα υποστηρίξει ηθικά, ψυχολογικά και νομικά το θύμα.

Ωστόσο με την ευκαιρία αυτή, θέτουμε ξανά:

1. Το ζήτημα της αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος για την Σύσταση Γραφείων για την Αντιμετώπιση της Ρατσιστικής Βίας, όπου πλέον τίθεται ακόμη πιο επιτακτικά η προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού και –κυρίως– της ταυτότητας φύλου για την αποτελεσματική διερεύνηση και αντιμετώπιση των εγκλημάτων με ρατσιστικό τρανσφοβικό κίνητρο . [1]

2. Την ενσωμάτωση της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων σε όλη την Ε.Ε.» που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και συμπεριλαμβάνει με σαφή τρόπο τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΏΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, Αθήνα, Τ.Κ. 11743

https://www.transgender-association.gr/

Επικοινωνία:
[email protected]

* μέλος της Transgender Europe (TGEU)
https://www.tgeu.org

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...