manly_woman_shaving_portrait_by_adrian_costea

"Γιατί να βγαίνει με αρρενωπές γυναίκες, αντί να βρει απλώς έναν άντρα;" -Η Απάντηση.

Αν και η ερώτηση αυτή είναι πολύ συχνή, μερικές φορές ακόμα και μέσα στην κοινότητα, ενέχει στην πραγματικότητα διάφορες περίεργες παρανοήσεις...

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πολύ τεκμηριωμένες απαντήσεις, που ελπίζουμε να βοηθήσουν στο να ξεκαθαρίσουμε όλα τα «σκοτεινά σημεία» που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη ερώτηση και οπτική!

manly_woman_shaving_portrait_by_adrian_costea

Manly Woman Shaving, portrait by Adrian Costea

1. Η αρρενωπότητα δεν αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό ενός συγκεκριμένου φύλου.

Κάθε άτομο μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όσο αρρενωπό θέλει. Η ερώτηση γιατί μια γυναίκα να βγαίνει με μια αρρενωπή γυναίκα αντί για έναν cis άντρα, υποννοεί αντίθετα πως η αρρενωπότητα «ανήκει» αποκλειστικά στους άνδρες -και πως μια γυναίκα με αρρενωπή εμφάνιση απλώς τη δανείζεται ή τη μιμείται.

Υποννοείται, δηλαδή, εντέλει, πως η αρρενωπότητα των ανδρών είναι πιο αυθεντική, πιο φυσική, και άρα ανώτερη, από εκείνη των γυναικών.

Αυτή η παρανόηση έχει τις ρίζες της στις παραδοσιακές κατασκευές της αρρενωπότητας, και αποκλείει την πληθώρα των τρόπων με τους οποίους η αρρενωπότητα μπορεί να εκφραστεί και να γίνει επιθυμητή.

Οι cis γυναίκες μπορούν να είναι αρρενωπές. Οι queer άνδρες μπορούν να είναι αρρενωποί. Οι ασέξουαλ και άφυλ@ φίλ@ μας μπορούν να είναι αρρενωπ@. Και ούτω καθεξής. Γιατί; Γιατί η αρρενωπότητα δεν είναι χαρακτηριστικό μιας μόνο ταυτότητας!

Αντ’ αυτού, πρόκειται περισσότερο για ένα φάσμα, μέσα στο οποίο μπορούμε όλ@ να μετακινούμαστε σε όλη της διάρκεια της ζωής μας.

2. Το ζήτημα της υποχρεωτικής ετεροσεξουαλικότητας.

Με παρόμοιο τρόπο, μια τέτοια ερώτηση παίρνει επίσης σαν δεδομένο πως οι ετεροσεξουαλικές σχέσεις είναι ανώτερες (και πιο επιθυμητές) από τους υπόλοιπους τύπους σχέσεων.

Με τη mainstream κουλτούρα να κατασκευάζει και να συντηρεί επιμελώς την ιδέα πως η ετεροσεξουαλικότητα αποτελεί τον προεπιλεγμένο σεξουαλικό προσδιορισμό για όλ@ μας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλ@ από εμάς που βγαίνουν με αρρενωπές γυναίκες ακούμε την ερώτηση αυτή. Είναι εξάλλου ακριβώς για την τόσο μεγάλη εξάπλωση αυτής της ιδέας της υποχρεωτικής ετεροσεξουλικότητας, που @ περισσότερ@ φίλοι μας εντός της LGBTQIA+ κοινότητας έχουμε μια ιστορία «coming out»…

Κάποι@ από μας καλούμαστε να ρισκάρουμε την ασφάλειά μας, τη σχέση μας με τα μέλη της οικογένειάς μας, τις δουλειές μας και το σπίτι μας, απλώς για να ανοίξουμε δημόσια τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας και/ή το φύλο μας, και να δηλώσουμε τη δική μας αλήθεια. Η mainstream κουλτούρα δεν αντανακλά μεγάλα κομμάτια της ζωής μας -κι όμως όλα γύρω μας συγκρίνονται με τις νόρμες της.

Ένας από τους τρόπους για να να ξε-κανονικοποιήσουμε την ετεροσεξουαλικότητα είναι και να σταματήσουμε να υποθέτουμε πως όλ@ είναι straight μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Δεν μπορώ καν να μετρήσω το πόσες πολλές φορές έχω μιλήσει για την κοπέλα μου και κάπο@ υπέθεσε πως αναφέρομαι σε μια φίλη μου που τυχαίνει να είναι «κοπέλα».

Όσο περισσότερο βγάζουμε από το κέντρο όλων την υποχρεωτική ετεροσεξουαλικότητα, τόσο λιγότερο θα διαιωνίζουμε αυτά τα πολιτισμικά συστήματα που δίνουν εγκυρότητα σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις.

b-f-516

3. Σύγχυση Φύλου και Σεξουαλικότητας.

Η εν λόγω ερώτηση επίσης φαίνεται να συγχέει το φύλο με τη σεξουαλικότητα: αφού θεωρεί πως μια γυναίκα που βγαίνει με μια αρρενωπή γυναίκα θα ενδιαφέρεται φυσικά και για έναν cis άνδρα –απλώς και μόνο γιατί και οι δύο είναι «αρρενωποί».

[Να αναφέρουμε εδώ όμως πως η φράση αυτή προϋποθέτει επίσης πως όλοι οι cis άνδρες είναι αρρενωποί. Η αλήθεια είναι όμως πως το κάθε άτομο μπορεί να είναι θηλυπρεπές, ακόμα και οι cis άνδρες! Και ας μην ξεχνάμε πως πολλοί cis άνδρες είναι gay, queer, ή ασέξουαλ...]

4. Η έλξη είναι κάτι σύνθετο.

Ισχύει, φυσικά, πως πολλές γυναίκες είναι αμφί, pansexual, sexually fluid ή/και έλκονται από την αρρενωπότητα σε όλες τις πολλαπλές εκφράσεις και μορφές της.

Όμως, το κάθε άτομο είναι ειδικό στο τι και ποι@ θέλουν σε μια σχέση, άρα δεν είναι δική μας δουλειά να το κρίνουμε (εκτός, βέβαια, αν τίθεται θέμα κακοποίησης).

Η έλξη είναι κάτι τόσο σύνθετο που σε καμία περίπτωση δεν μας φτάνουν οι υπάρχουσες ετικέτες για να περιγράψουμε τα όσα νιώθουμε. Επιπλέον, η έλξη και η σεξουαλικότητα μπορούν να αλλάζουν για κάποι@ς από εμάς με το πέρασμα του χρόνου… Είναι απολύτως φυσιολογικό.

Όμως, αν και μια γυναίκα που σήμερα είναι με μια αρρενωπή γυναίκα πιθανόν κάποια στιγμή να είναι –ή να ήταν στο παρελθόν- με έναν άντρα -γιατί η έλξη και η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατες- αυτό σε δε σημαίνει πως είναι και σωστή η συγκεκριμένη ερώτηση.

5. Η τοξική αρρενωπότητα δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Μια άλλη πτυχή που υποννοείται με την ερώτηση είναι πως όλοι οι τύποι αρρενωπότητας θα έπρεπε να αντανακλούν την κυρίαρχη αρρενωπότητα –ένα στερεότυπο που αντιμετωπίζουν κοινωνικά πολλοί cis άντρες.

Όμως, η mainstream αρρενωπότητα τροφοδοτείται από το μισογυνισμό, κάτι που την καθιστά τοξική, αφού της εκχωρεί δικαιώματα στη σεξουαλικότητα, τα σώματα και το χρόνο των γυναικών.

Η κουλτούρα του βιασμού και όλα τα παρακλάδια της αποτελούν τις κορυφώσεις της έκφρασης της τοξικής αρρενωπότητας, που δυστυχώς δεν εξαντλείται μόνο μέσα στους κύκλους των cis straight αντρών. Οι αρρενωπές γυναίκες -όπως και κάθε άλλο αρρενωπό άτομο- μπορούν να υιοθετήσουν και να επιτελούν τοξική αρρενωπότητα.

Έτσι, όπως είναι αναγκαίο για τους άντρες να επαναπροσδιορίσουν την αρρενωπότητά τους, και να είναι πραγματικοί σύμμαχοι στις γυναίκες και τις φεμινίστριες, είναι επίσης σημαντικό στις queer κοινότητες να διασφαλίζουν πως δεν αναπαράγουμε μισογυνικές δυναμικές στις σχέσεις μας και τις ζωές μας.

Φυσικά, δεν είναι εύκολο: πολλές φορές οι αρρενωπές γυναίκες βιώνουν μεγάλη πίεση να «φτάσουν» την κυρίαρχη αρρενωπότητα και τους cis άνδρες –και αυτό γιατί, όπως είπαμε, όλα συγκρίνονται με τα κοινωνικά στερεοτυπικά πρότυπα.

6. Σταματήστε την αστυνόμευση της σεξουαλικότητας!

Κάτι τελευταίο: ας σταματήσουμε να αστυνομεύουμε τη σεξουαλικότητα των άλλων γενικά. Οκ?

Το να κοιτάς ένα queer ζευγάρι που περπατά χέρι-χέρι είναι αστυνόμευση της σεξουαλικότητας. Το να ντροπιάζεις συγκεκριμένους τύπους σεξ είναι αστυνόμευση της σεξουαλικότητας. Το να ρωτάς μια γυναίκα γιατί βγαίνει με μια αρρενωπή γυναίκα αντί για έναν άντρα είναι αστυνόμευση της σεξουαλικότητας.

Η τάση μας αυτή για αστυνόμευση πηγάζει από το στίγμα γύρω από το σεξ και τον τρόπο που η ετεροκανονικότητα μας διδάσκει να μην αποδεχόμαστε ανθρώπους που δεν προσδιορίζονται ως ετεροσεξουαλικοί.

Σταματήστε να αστυνομεύετε τη σεξουαλικότητα των άλλων και δώστε τον ίδιο σεβασμό και στον εαυτό σας, καθώς εξερευνείτε τη δική σας (α/)σεξουαλικότητα με το πέρασμα του χρόνου.

Και να έχουμε πάντα κατά νου το εξής: αν θέλουμε να αναπτύξουμε μια θετική οπτική για τη σεξουαλικότητα εν γένει, χρειάζεται δώσουμε χρόνο στ@ν εαυτ@ μας και να διαθέτουμε υπομονή -αφού η διαδικασία για να ξεμάθουμε την εσωτερικευμένη ντροπή και κριτική μας παίρνει πολύ χρόνο.
Παράλληλα, όμως, χρειάζεται και να προκαλούμε διαρκώς τ@ς εαυτ@ς μας ώστε να είμαστε συνειδητά σύμμαχοι όλων των ατόμων με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

Καλή δύναμη!

b-f-356

Πηγή: everydayfeminism.com, απόδοση από το lesbian.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...