Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αλλά χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, να προαναγγέλλει την κατάθεση βελτιωτικών αλλαγών μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε.

Όσον αφορά στη στάση των ΑΝΕΛ, ο εισηγητής τους, Βασίλης Κόκκαλης, είχε εκφράσει την Τρίτη επιφυλάξεις ζητώντας αλλαγές στο άρθρο 12 ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας/ τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, με τον αντικαταστάτη του, Κωνσταντίνο Κατσίκη, να δηλώνει όχι επί της αρχής.

Ο κ. Κατσίκης υποστήριξε ότι «προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας».

«Θα μπορούσε να μην έρθει τώρα προς συζήτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι το Σύμφωνο παραπέμπεται σε συνέχεια, ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβαίνουν σε γάμο και υιοθεσία. Προσκρούει στις πατριωτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της κοινωνίας. Η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων. Παραβιάζει την αρχή της ομαλής ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κατέληξε λέγοντας: «Δηλώνω την πρόθεση μου να καταψηφίσω. Η ελληνική οικογένεια δεν είναι δυνατόν να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς».

Τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατσίκης, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα.
«Παρεκτρεπόμενος είναι αυτός που παραβιάζει τους νόμους και τίποτα άλλο. Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Τι θα πει ότι ο νόμος αφορά μια μειοψηφία. Πού το ξέρετε ότι είναι μειοψηφία; Ισονομία και ισοπολιτεία σημαίνει να σέβεσαι τα δικαιώματα του ανθρώπου, έστω και αν είναι ένας», αντέτεινε ο κ. Λάππας.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, είχε δηλώσει ότι οι ΑΝΕΛ θα συμφωνήσουν όσον αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης, διατυπώνοντας ωστόσο εκ των προτέρων αντίθεση στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και στην υιοθεσία ανηλίκων. Από πλευράς του, ο πρόεδρος, Πάνος Καμμένος, δήλωσε πως «όποια απόφαση πάρουμε θα σχετίζεται με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας δεκτές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που εκφράστηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους ΑΝΕΛ, διευκρίνισε ότι στο επίμαχο άρθρο 12, «θα καθίσταται σαφές ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά αυτή τη στιγμή, θέμα υιοθεσίας», προσθέτοντας ότι «είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προσεχώς».

Παράλληλα, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν την έκτιση ποινής σε μωρομάνες, αντί 5 ετών , όπως αρχικά προβλεπόταν επεκτείνονται για όσες θα έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 8 ετών, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά μόνο πλημμελήματα.

Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος σε ότι αφορά το άρθρο για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους , διευκρίνισε ότι θα υπάρχει γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, και σε περίπτωση διαφωνίας του πειθαρχικού συμβουλίου θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.

Επιγραμματικά, οι βελτιωτικές αλλαγές που προαναγγέλθηκαν έχουν ως εξής:

- Θα καθίσταται σαφές ότι Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά αυτή τη στιγμή θέμα υιοθεσίας
- Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την έκτιση ποινής σε μωρομάνες (επεκτείνονται σε όσες θα έχουν παιδιά μέχρι 8 ετών)
- Περί εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους: Θα υπάρχει γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα (θα αποφαίνει το δικαστικό συμβούλιο εάν υπάρχει διαφωνία του πειθαρχικού συμβουλίου)
-Χρήση όπλων από εξωτερικούς φρουρούς

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα θέλαμε ρητά να αναφέρεται για την τεκνοθεσία το άρθρο 12» πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να το κουβεντιάσουμε ως κοινωνία και όχι να το παρουσιάζουμε ως κίνδυνο».

Το νομοσχέδιο, θα συζητηθεί σε Β΄ ανάγνωση την ερχόμενη Δευτέρα ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...