Undocuqueer: γνωρίστε τους LGBT μετανάστες

Μια αναφορά που δημοσίευσε το Williams Institute του UCLA υπολόγισε πως από τα 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ σήμερα, 267.000 ενήλικες αυτοπροσδιορίζονται ως LGBT ενώ άλλες 637.000 LGBT ενήλικες είναι νόμιμοι μετανάστες.

Πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουν ως μέλη της μιας μειονότητας συχνά συνδυάζονται με τα θέματα που επηρεάζουν την άλλη μειονότητα, αποτελούν  δηλαδή μια μειονότητα μέσα σε μια μειονότητα μέσα σε μια μειονότητα.

Μαζί  με τους κινδύνους και τις παγίδες που προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν έχουν χαρτιά (δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, δεν μπορούν να δουλέψουν, βρίσκονται μόνιμα κάτω από την απειλή της απέλασης, δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα για να παραβρεθούν σε κάποιο γάμο ή κηδεία και να γυρίσουν), υπάρχουν αρκετά θέματα που οι ακτιβιστικές ομάδες προσπαθούν να λύσουν και που αφορούν συγκεκριμένα LGBT μετανάστες, όπως για παράδειγμα τη μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι σε ομοφυλόφιλους και τρανς κρατούμενους.

Το επικρατέστερο όμως θέμα που αφορά πολίτες στις ΗΠΑ και μετανάστες εξίσου είναι ένα: η δυνατότητα να παρέχουν στον σύντροφό τους βίζα.

Ο νόμος για την «Προάσπιση του Γάμου» εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό σημαίνει πως οι νόμοι που επιτρέπουν στους Αμερικανούς πολίτες να φέρουν τον αλλοδαπό σύντροφό τους στην Αμερική με οικογενειακή βίζα δεν ισχύουν. Το αποτέλεσμα είναι τα ζευγάρια αυτά να καταδικάζονται σε μόνιμη εξορία.

Τους θεσμικούς κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι LGBT μετανάστες χωρίς χαρτιά έρχεται να ενισχύσει και το οικογενειακό στίγμα. Ως μετανάστες που ήρθαν με τις οικογένειές τους και χωρίς δικαίωμα στην εργασία, όσοι δεν έχουν χαρτιά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικογένειά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα εφηβικά τους χρόνια όπου πολλοί κάνουν το coming out. Η εξάρτηση αυτή από την αποδοχή της οικογένειας ενδέχεται να δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σενάριο απόρριψης καθώς μπορεί να καταλήξουν να μην έχουν πουθενά να πάνε και με μια κυβέρνηση που είναι πιο πιθανό να τους απελάσει από το να βοηθήσει με κάθε είδους υπηρεσίες.

Ακόμα και αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο μπερδεμένα στην κοινότητα των μεταναστών και με μια LGBT κοινότητα να δείχνει γενικά αποδοχή, η κατάσταση δεν γίνεται λιγότερο περίπλοκη: μπορούν εύκολα να βρεθούν απομονωμένοι από θεσμικά εμπόδια που η LGBT κοινότητα συχνά δεν καταλαβαίνει, ενώ προσπαθούν να χωρέσουν σε μια κοινότητα μεταναστών που συχνά βλέπει αρνητικά την LGBT κοινότητα.

Οι καιροί έχουν αναμφίβολα αλλάξει προς το καλύτερο, και οι κοινωνικές αλλαγές επιτελούνται με ρυθμούς που είχαμε δεκαετίες να δούμε. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που που μπορεί να αποτελέσει αιτία εορτασμού με τις σημαίες με το ουράνιο τόξο να ανεμίζουν.  Είναι, παρόλα αυτά, μακρύς ο δρόμος  που πρέπει να διανύσουμε ακόμα για να επιτευχθεί κοινωνική ισότητα για την συγκεκριμένη ομάδα, η οποία πρέπει να παλεύει για την επιβίωσή της καθημερινά.

LesbianGr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...