Amnesia:The James Brighton Enigma

"O πόνος που έχει προκαλέσει, οι αγάπες που έχασε, όλα έχουν σβηστεί"

Σύνοψη

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το AMNESIA : The James Brighton Enigma είναι η ιστορία ενός Αμερικάνου που βρέθηκε γυμνός και να πάσχει από αμνησία σε ένα εγκατελειμένο πάρκινγκ του Montreal το 1998. Ισχυρίζεται ότι το όνομά του είναι James Brighton, αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί να είναι σίγουρος είναι ότι είναι gay. Εθελοντές από την οργάνωση S.O.S Gay κάνουν μια εκστρατεία στα media να βρεθεί κάποιος για να τον βοηθήσει με το χαμένο του παρελθόν. Αλλά μετά από 3 μήνες κανένας δεν έχει εμφανιστεί και ο James αρχίζει και απελπίζεται. Εώς την στιγμή που η αστυνομία του Montreal τον συλλαμβάνει τη στιγμή που ο αδερφός του, ένας ιερέας από το Tennessee, τον αναγνωρίζει από την τηλεόραση. Αλλά τι συνέβη σε αυτό τον νεαρό; Αυτό προσπαθεί να εξιχνιάσει η Sylvie, μια φοιτήτρια εγκληματολογίας.

Trailer: https://www.amnesielefilm.com/lang/en-ca/node/147

Κριτικές/Βραβεία

Best Canadian Feature - Inside Out, Toronto Gay and Lesbian Film Festival

«Περίεργη, προκλητική και μυστήρια...το συναισθηματικό κρεσέντο της ταινίας είναι ιδιαίτερα ευχάριστο καθώς μας προσφέρει ταυτόχρονα μια αίσθηση πληρότητας στην ιστορία με την κατάλληλη δόση μυστηρίου και αναπάντητων ερωτημάτων...», METRO WEEKLY, Washington DC

«Μια εξαίσια ιστορία... », Dennis Harvey, VARIETY, New York

«Ο Langlois επιδέξια κατορθώνει να εισχωρήσει στο μπερδεμένο μυαλό του πρωταγωνιστή που, σε ορισμένες στιγμές, η ταινία συγκρίνεται με το 'Memento' στην ικανότητά του να μπερδέψει τον θεατή αλλά σε αντίθεση με το 'Memento', το Amnesia εναποθέτει μια ικανοποιητική δόση πληροφοριών στις μνήμες μας», SB. JUST OUT, Portland, Oregon

«Ο πρωταγωνιστής Dusan Dukic, είναι εκπληκτικός με μεγάλα αποθέματα ταλέντου», L.A. FRONTIERS, Los Angeles

« ...μια εθιστική ταινία για την ανθρωπότητα σε μια περίοδο κυνισμού.», TIMES COLONIST, Victoria

« ...μια συγκινητική και τρομακτική ταινία... », Bernard St-Laurent, CBC RADIO -HOMERUN, Montreal

«...μια ενδιαφέρουδα ιστορία, επιδέξια σκηνοθετημένη παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό, που παρουσιάζει μια γενναία εκδοχή ενός θέματος που έχει παραμείνει ένα μυστήριο.. », MEDIAFILM, Montreal

Συντελεστές

Denis Langlois (Σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης). Ο Denis Langlois έχει πάρει πτυχίο Καλών Τεχνών σε Παραγωγή Κινηματογράφου από το Concordia University (Montreal). Το 1988, γράφει, κάνει την παραγωγή και σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Eclipse. Ασχολείται με την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή του Montreal, δουλέυοντας πρώτα, με την Main Film, μια συνομοσπονδία ανεξάρτητων σκηνοθετών, και μετά με την Cinema Libre, μια εταρεία διανομής όπου ήταν επικεφαλής. Έχει βοηθήσει στην οργάνωση του Image & Nation Festival, που διανύει τώρα τον 18ο χρόνο ίδρυσης του. Το 1992, σκηνοθετεί το 'Ma vie' το οποίο συμμετέχει επίσημα στο Toronto International Film Festival, και μετά παίχτηκε σε περισσότερες από 12 χώρες. Το 1994, μαζί με τον Bertrand Lachance, ξεκινάει μια εταρεία παραγωγής, Les Productions Castor & Pollux, για να κάνουν την παραγωγή της πρώτης τους ταινίας, 'LEscorte', η οποία αργότερα κυκλοφορεί στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Γερμανία,στη Γαλλία και συμμετέχει σε περισσότερα από 30 διεθνή φεστιβάλ. Κάνουν και μια δεύτερη ταινία το 'Danny in the Sky', το 2001 και έχει κυκλοφορήσει σε DVD και έχει παιχτεί στην τηλεόραση στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Γερμανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία και στο UK. Το 'ΑmnesiaThe James Brighton Enigma' είναι η τρίτη τους μεγάλη μήκους ταινία. Ο Denis Langlois δουλεύει αυτή τη στιγμή με μια ομάδα ανεξάρτητων σκηνοθετών για την ίδρυση μιας εταιρείας διανομής ανεξάρτητων ταινίων με το όνομα "Les Films du 3 mars". Συνεργάζεται με τον Bertrand Lachance για μια καινούρια ταινία. Μια σέξυ δραματική κομεντί με τον τίτλο 'Deux fois plus damour'. Επίσης δουλεύουν το σενάριο για μια ιστορία για τον πρώτο δήμιο της Νέας Γαλλίας, 'LIncroyable destin de Mathieu-le-Tambour'.

H πραγματική ιστορία του James Brighton

Η ταινία μένει όσο γίνεται πιστή στα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στον James Brighton, στο Montreal μεταξύ του Οκτωβρίου του 1998 και του Ιανουαρίου 1999.

Στις 12 Οκτωβρίου του 1998, ένας άντρας ξύπνησε γυμνός σε ένα σοκάκι στο Old Montreal, όχι μακριά από το κέντρο όπου ένα μεγάλο γκέι πάρτυ το Black & Blue γινόταν το προηγούμενο βράδυ. Ο άντρας δεν έχει ιδέα ποιος είναι ή τι έκανε εκεί. Γιατροί από το Montreal General Hospital τον εξέτασαν αλλά δεν βρήκαν ίχνη από ναρκωτικά, ή κάποιο σωματικό τραύμα. Δε πίστευαν ότι υπέφερε από σχιζοφρένεια ή από κάποια άλλη πνευματική ασθένεια. Του χορήγησαν τον ορό της αλήθειας και του κάνανε ύπνωση αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα. Η τελική διάγνωση ήταν : Διαχωριστική αμνησία. Πιστευε ότι ήταν είτε Αμερικανός ή Βρετανός και ότι το όνομά του ήταν James Edward Brighton. Το μόνο πράγμα για το οποίο ήταν βέβαιος ήταν ότι ήταν gay. Εθελοντές από το Gay Line αποφάσισαν να τον βοηθήσουν να βρει την ταυτότητά του. Δούλεψαν και έδωσαν αρκετή κάλυψη μέσω των media και πίεσαν την αστυνομία να ξανανοίξει την υπόθεση. Μετα από 3,5 μήνες ερευνών στις ΗΠΑ και αλλού δεν απέφεραν αποτελέσματα.

Εως τη στιγμή που το Hard Copy, μια Αμερικάνικη εκπομπή, έδειξε την ιστορία του και η οικογένειά του από το Tennessee τον αναγνώρισε ως έναν Matthew Honeycutt. Τότε τον συλλάβανε στη μέση της νύχτας και τον κατηγόρησαν για κλοπή ταυτότητας και για διαταραχή του δημόσιου. Ο James/Matthew τις αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυρίζοντας ότι ακόμα δεν θυμάται τίποτα. Όταν η μητέρα του και η αδερφή του ήρθαν να τον πάρουν από το Montreal, δε τις αναγνώρισε.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...