Η Ιερά Συνόδος προειδοποιεί: Αν θες να γίνεις παράνυφος ή νονός μην κάνεις σύμφωνο

Σάββατο βραδάκι σε μπαλκόνι του Χαλανδρίου, με φιλική παρέα λεσβιών. Η κουβέντα έχει φτάσει στον προγραμματισμό του ζευγαριού για το σύμφωνο συμβίωσης που θέλουν να κάνουν μεταξύ τους. Όλα ακούγονται όμορφα και ρομαντικά. Μέχρι που αναφέρουν ότι αναγκαστικά θα υπογράψουν το σύμφωνο τον Οκτώβριο. Αναπόφευκτη η ερώτηση "γιατί αναγκαστικά"; "Γιατί τον Σεπτέμβριο θέλουμε να βαφτίσουμε το παιδάκι της καλύτερης μας φίλης και φοβόμαστε μήπως έχουμε προβλήματα με την εκκλησία". 

Αυτή η προσωπική μου εμπειρία μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας την είδηση της προειδοποίησης της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις "απαγορεύσεις" για το σύμφωνο.

Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το antivirus, επιτρέποντας μου ένα ακόμα προσωπικό σχόλιο. Πιστεύουμε ή όχι, η καθημερινή ζωή μας κάνει να συμμετέχουμε σε κάποιες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Είναι επιλογή μας. Δυσκολίες μπορεί να μας επιβάλλουν στην επιλογή μας αυτή, απαγόρευση όχι, θα βρούμε τον τρόπο μας...  

 

"Τα βέλη της και στα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης έστρεψε η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, αφού με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος προτείνει στους μητροπολίτες να εφαρμόσουν πέντε «μέτρα» που αφορούν σε καθημερινές εκκλησιαστικές ενέργειες , σε περίπτωση που υπάρχει ανάμειξη ανθρώπων που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων»:

Η μητρόπολη να μην εκδίδει άδεια τέλεσης γάμου αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το ληξιαρχείο του Δήμου, ώστε η Εκκλησία να γνωρίζει εάν το ζευγάρι παλιότερα έχει τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

• Αν ζητήσουν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο εύλογα, άτομα τα οποία στο παρελθόν είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, τότε –εφόσον έχει λυθεί το σύμφωνο– ο μητροπολίτης μπορεί να εκδίδει άδεια γάμου.

• Ετερόφυλοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο, μπορούν να ζητήσουν από την Εκκλησία να βαπτίσουν τα παιδιά τους.

• Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί, είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ’ οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του.

• Περιορισμοί τίθενται στους ανάδοχους ή παρανύμφους. Πλέον, για να γίνει κάποιος νονός ή παράνυμφος, πρέπει όχι μόνο να μην έχει τελέσει πολιτικό γάμο αλλά και να μην έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...