Ντροπή!!

Καταρχήν θέλω να παραδεχτώ ότι έκανα ένα μεγάλο λάθος! Ερωτεύτηκα ένα λυκοσκυλάκι και το αγόρασα από pet shop, ενώ είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι δεν θα δώσω χρήματα για μια ζωή για καθαρά ιδεολογικούς λόγους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα χρήματα που έδωσα για να αποκτήσω το σκυλάκι όσο η συνέχεια της ιστορίας.  Πλήρωσα λοιπόν 450 ευρώ πήρα τα απαραίτητα έγγραφα, διαβατήριο με τα πρώτα εμβόλια, δώρο μια πρώτη επίσκεψη σε συμβεβλημένο κτηνίατρο, δώρο 3 επισκέψεις σε εκπαιδευτή και τέλος μια εγγύηση 4 ημερών για την υγεία του σκύλου -κάτι που αρχικά μου φαινόταν αστείο γιατί με παρέπεμπε σε αγορά τηλεόρασης ή κάτι τέτοιο. Το pet shop,  φαινόταν καθαρό, οι άνθρωποι συμπαθητικοί και ο σκυλάκος τέλειος, γλύκας και κούκλος.

Έτσι τον πήρα, τον έβαλα στο αυτοκίνητο και πήγαμε σπίτι με απίστευτη χαρά και ενθουσιασμό. Λίγη ώρα μετά έκανε εμετό. Δεν ανησύχησα γιατί θεώρησα λογικό να ανακατευτεί με την πρώτη του βόλτα στο αυτοκίνητο, με είχαν ενημερώσει ότι είχε φάει και λίγο πριν. Λίγο μετά έκανε και ευκοίλια πάλι δεν ανησύχησα μια και είναι φυσιολογικό στα κουτάβια να έχουν κάποιες κοιλιακές διαταραχές. Για να μην τα πολυλογώ όταν τα συμπτώματα συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα άρχισα να ανησυχώ. Τηλεφώνησα στο pet shop τους ενημέρωσα για την κατάσταση και με καθησύχασαν λεγοντάς μου ότι είναι φυσιολογικό λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος και με συμβούλεψαν να πάω την επόμενη μέρα -Δευτέρα- στον κτηνίατρό τους, όπως και έκανα.

Αυτή τη φορά όμως ήμουν αγχωμένη γιατί τα πρωινά κακά ήταν μια λιμνούλα αίματος. Ο  γιατρός άκουσε τα συμπτώματα και μου είπε "Μίλησα με το pet shop,  και μου είπαν αν είναι άρρωστο μπορείς να το αλλάξεις" ....."Μα δεν θέλω να το αλλάξω, θέλω να γίνει καλά" ..."Οκ, τότε αλλά καταλαβαίνεις το ρίσκο"....Δίνει στο ζώο να φάει λίγη κονσέρβα -μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε βάλει μπουκιά στο στόμα του από την στιγμή που το είχα πάρει το Σάββατο απόγευμα- αυτό τρώει λίγο και εκείνος μου λέει "Εφόσον τρώει όλα καλά. Τα άρρωστα ζώα δεν τρώνε" ..."Οκ, τέλεια...Αλλά το ζώο τι έχει γιατρέ μου?" ...Να σημειώσω ότι ο γιατρός δεν είχε εξετάσει το ζώο και ούτε και το εξέτασε ποτέ, και μου απαντά "Κοίτα για να σου πω τι έχει πρέπει να κάτσουμε εδώ πέντε ώρες κι εγώ έχω να πάω στο τάδε μέρος εκτός Αθηνών για ρεβεγιόν, δεν προλαβαίνω, αφού τρώει όλα καλά δώσε του και αυτήν την αντιβίωση και αν με χρειαστείς μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο ή να το πας στο pet shop,  γιατί εγώ θα είμαι εκτός μέχρι την πέμπτη"....

Με μια μικρή ελπίδα πήρα το σκυλάκι και τα φάρμακα και επέστρεψα σπίτι. Όταν όμως αυτό έβγαλε το φαΐ που έφαγε στο γιατρό άρχισε η απελπισία γιατί αν κάνει εμετούς πως θα παίρνει αντιβίωση, γιατί η κτηνίατρος που εμπιστευόμουν και ήθελα να το πάω για δεύτερη γνώμη απουσίαζε λόγω εορτών -ήταν 31 Δεκεμβρίου, γιατί το pet shop,  που το αγόρασα ήθελε να το αντικαταστήσει και γιατί τα συμπτώματα του σκύλου ταίριαζαν με τα συμπτώματα του τύφου. Τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς και εφόσον έβλεπα την υγεία του ζώου να χειροτερεύει το πήγα στο πρώτο εφημερεύον νοσοκομείο ζώων που βρήκα στο Πικέρμι. Ευτυχώς, εκεί βρήκα έναν αληθινό κτηνίατρο που έκανε τη διάγνωση τύφου σε 15 λεπτά με ένα ειδικό τεστ -ούτε καν 5 ώρες που μου είπε ο άλλος γιατρός- και έβαλε αμέσως το ζώο σε ορό όπως ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί κινδυνεύει να πεθάνει άμεσα από αφυδάτωση ή εξάντληση.

Την επόμενη μέρα ειδοποίησα το pet shop,  και τους ζήτησα να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα που χρειάζονταν για να γίνει καλά το άρρωστο σκυλάκι που μου πούλησαν. Φυσικά αρνήθηκαν. Μου είπαν ότι μπορώ να το πάω εκεί να το περιθάλψει ο ίδιος γιατί τόσα χρόνια pet shop,  είχε πείρα. Και σας ρωτάω εσείς θα παίρνατε το ζώο που ήταν με ορό να ταξιδέψει στην άλλη πλευρά της Αθήνας και να πάει στον τύπο από το pet shop,  με τα 20 χρόνια πείρας να το "γιατρέψει" μόνος του?...Τα καλά νέα είναι ότι μετά από 7 μέρες γεμάτες αγωνία το σκυλάκι έγινε καλά! Τα κακά νέα είναι ότι η ιστορία περιέχει έναν αδιάφορο κτηνίατρο στην καλύτερη περίπτωση, έναν pet shop,  που εμπορεύεται άρρωστα ζώα και υποχρεώνει τους πελάτες του να επισκέπτονται και να συμβουλεύονται τον αδιάφορο γιατρό και μια πολιτική του στυλ αν είναι ελαττωματικό το ζωάκι σας ευχαρίστως να σας το αλλάξουμε, δεν προτείνουμε επισκευή γιατί κοστίζει. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν έπαιρνα αυτό το σκυλάκι οι πιθανότητες λένε ότι θα πέθαινε κι αυτή η σκέψη είναι η μόνη που με παρηγορεί όταν σκέφτομαι ότι στήριξα οικονομικά το εμπόριο των pet shops και δυστυχώς η περίπτωση μου δεν είναι μια σύμπτωση ατυχίας.

Τα ζώα μεταφέρονται και κρατούνται στα pet shop σε κακές συνθήκες και πολύ συχνά πωλούνται άρρωστα. Δεν είναι εμπορεύματα να μπουν στα ράφια είναι ευάλωτα μωράκια που τα παίρνουν από τη μαμά τους και τα ταλαιπωρούν μέχρι να τα πουλήσουν. Καταγγέλλω αυτό το γεγονός γιατί έπαθα και έμαθα ότι τα pet shops πρέπει να πουλάνε κονσέρβες και είδη για σκύλους και γάτες, όχι ζώα! Αν δεν είστε από αυτούς που πρέπει να πάθουν για να μάθουν παρακαλώ διαδώστε το!

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...