Chip & Ovi(Παναγιωτης Ευαγγελίδης, Ελλάδα, 2007, 46’)

Ο Τσιπ και ο Όβι γνωρίστηκαν σε ένα ορφανοτροφείο κοντά στην πόλη Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας σε εφηβική ηλίκία. Είναι ανάπηροι, ο ένας στα χέρια εκ γενετής και ο άλλος στο πόδι από πολυομυελίτιδα. Οι μητέρες τους τους εγκατέλειψαν λίγο μετά την γέννα και τους ανέλαβαν κρατικά ορφανοτροφεία. Εδώ και ενάμιση χρόνο είναι ζευγάρι και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες να βρουν δουλειά, την κοινωνική διάκριση, την φτώχεια αλλά και τα γυρίσματα της σχέσης τους κι ονειρεύονται ο Όβι να γίνει επαγγελματίας κάμεραμαν κι ο Τσιπ ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών στο Τέξας.

Συμμετοχές σε Διεθνή Φεστιβάλ
Φεστιβάλ για Άτομα με Ειδικές Αναπηρίες (Emotion Pictures, Αθήνα)
Budapest Gay & Lesbian Film Festival, Ουγγαρία
Queer Lisboa, Λισσαβώνα, Πορτογαλία
Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Χαλκίδας (Τιμητική Διάκριση)
Zinegoak Gay & Lesbian Film Festival, Bilbao, Σπάνια
New York Gay, Lesbian & Transgender Film Festival

Credits

Σενάριο – Κάμερα – Σκηνοθεσία
Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Παραγωγοί
Αμάντα Λιβανού
Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Μοντάζ
Γωγώ Μπεμπέλου

Βοηθός Σκηνοθέτη
Αρασέλη Λαιμού

Τεχνική υποστήριξη Post Production-Οργάνωση υλικού μοντάζ
Σταύρος Μπουκουβαλέας

Μεταφράσεις από τα ρουμάνικα
Τίνα Γκίμπου

Μία «διαφορετική» ρομαντική κομεντί

Στην πραγματικότητα αυτό που ενώνει τον Τσιπ και τον Οβι – τους δύο σούπερ σταρ αυτής της ταινίας – δεν είναι η αναπηρία τους. Αυτή είναι μόνο η αφορμή για το ότι κάποτε γνωρίστηκαν, νομοτελειακά «σχεδιασμένοι» από την φύση να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον.
Αυτό που ενώνει τον αισιόδοξο και εξωστρεφή Τσιπ με τον κλειστό και αντικοινωνικό Όβι είναι η αποδοχή πως αν ποτέ «φτάσουν» μέχρι την άκρη της πόλης, χωρίς να τραβήξουν την προσοχή των περαστικών, θα το καταφέρουν μόνο μαζί.

Ίσως γι’ αυτό κι ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης τους κινηματογραφεί σε διαρκή κίνηση. Κάνοντας ζουμ σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το προφανές. Εξοφλώντας από νωρίς με την «αναπηρία» τους και βάζοντας συνειδητά την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στο φόντο, προτιμά να ακούσει την ιστορία τους καθαρή, κοιτώντας τους στο πρόσωπο. Εκεί που τα βλέμματα, τα χαμόγελα, η απορία και οι αφοπλιστικές σιωπές αρκούν για να ολοκληρώσουν μια καταγγελία πολύ πιο αποτελεσματικά από την οποιαδήποτε θεμιτή ή αθέμιτη πολιτική.

Χτίζοντας το χρονικό του σαν ένα πραγματικό κομμάτι μέσα στο χρόνο, ο Ευαγγελίδης αφηγείται στην πραγματικότητα μία ιστορία αγάπης από αυτές, στις οποίες λίγοι θα τολμούσαν να στρέψουν το βλέμμα. Μία ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο outsiders που ο ένας μέσα από τον άλλον αναζητούν τη δική τους θέση στον κόσμο. Μπορεί τα όνειρα τους να διαφέρουν και οι ρόλοι του δυνατού και του αδύνατου, του πιο ερωτευμένου και του λιγότερο παθιασμένου, του αισιόδοξου και του απαισιόδοξου να εναλλάσσονται αλλά στην πραγματικότητα ο Τσιπ και ο Οβι είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε οι αναμφισβήτητοι ήρωες μίας διαφορετικής, σκληρής ρομαντικής κομεντί.

Φτιαγμένη από τον Ευαγγελίδη με την ίδια σοκαριστική απλότητα και αλήθεια, αυτήν που εξ αρχής σκέφτηκε η ίδια η ζωή.

Μανώλης Κρανάκης

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...