Λεσβίες καταγγέλλουν τον σεξισμό των γκέι

Στην Ελβετία έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση σχετικά με τον σεξισμό και τους αποκλεισμούς μέσα στην ίδια την κοινότητα των LGBT, με αφορμή διαφωνίες που υπήρξαν για την διοργάνωση του Pride της Ζυρίχης. 

Cordula Niklaus

Η Cordula Niklaus

Η Cordula Niklaus, Αντιπρόεδρος της Wybernet, Επαγγελματικού Δικτύου Λεσβιών, επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι για τις λεσβίες να ακουστούν οι ανησυχίες τους. "Ακριβώς επειδή είμαστε κοινότητα, οι λεσβίες και οι γκέι θα πρέπει πια σε όλα τα κοινωνικά θέματα νά 'χουμε την ίδια στάση", λέει.

"Όποιος έχει κοινωνικοποιηθεί ως άνδρας συχνά δεν έχει την αίσθηση των θεμάτων των γυναικών και δεν τα ανοίγει ως θέματα. Συγκεκριμένα, οι γκέι θέτουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο φεστιβάλ Pride της Ζυρίχης. Έτσι εκδηλώνεται αυτή η γκέι έμφαση για το εμπόριο και οι λεσβίες μάλλον καταλήγουν να ασκούν πολιτική στο προσκήνιο".

Αλλά συχνά τα λεσβιακά πρότζεκτ αποτυγχάνουν στους χρηματοδοτικούς πόρους, επειδή δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά. Οι γκέι οργανώσεις έχουν περισσότερα χρήματα και ως εκ τούτου είναι πιο ορατές, αφού μπορούν να επενδύσουν στη διαφήμιση, σε ιστοσελίδες και σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπου πολλά από αυτά είναι για τις λεσβίες απλώς όνειρο.

Η συνεργασία των λεσβιών και των γκέι έχει δείξει στο παρελθόν, ξανά και ξανά, ότι υπάρχουν πολλά σημεία τριβής που είναι μερικές φορές δύσκολο να ξεπεραστούν. Η Lovis Cassaris είναι σίγουρη και αισιόδοξη: "ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το σεξισμό και τον αποκλεισμό στο εσωτερικό της Κοινότητας. Πολλοί γκέι αγνοούν το σεξισμό".

Η Cassaris ασχολείται επίσης με τους πατριαρχικούς μηχανισμούς εξουσίας που επικρατούν στην γκέι κοινότητα: "Υπάρχουν γκέι οι οποίοι, προκειμένου να απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές, αποκαλούν άλλους άνδρες, προσβλητικά ως αδερφές και προσπαθούν να ταιριάζουν με τη στερεοτυπική εικόνα-ρόλο, αντί να δείχνουν την ποικιλομορφία".

Αλλά τι σκέφτονται οι γκέι για την άποψη αυτή των λεσβιών αδελφών τους; Η γκέι ελβετική ομοσπονδία "Ροζ Σταυρός", δεν ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό.

"Αυτές οι δηλώσεις δεν με εκπλήσσουν", λέει ο

Ο Mehdi Künzle

Ο Mehdi Künzle

, διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου Pro Aequalitate, που αγωνίζεται για τα LGBTI δικαιώματα στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων. "Είναι γεγονός ότι οι λεσβίες είναι λιγότερο ορατές". Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γκέι συχνά βρίσκονται στην κοινότητα σε πρώτο πλάνο.

Ο Künzle λέει ότι ο διάλογος σχετικά με τους μηχανισμούς αποκλεισμού είναι αναγκαίος - όχι μόνο σε σχέση με τις λεσβίες, αλλά και τις τρανς, τις έγχρωμες ή τις ανάπηρες. "Αυτό περιλαμβάνει μια διαδικασία αυτο-αντανάκλασης". Μόνο τότε θα μπορούσε να αλλάξει κάτι.

Ο Künzle είναι επίσης σοκαρισμένος από την εχθρότητα που επικρατεί σε γκέι πλατφόρμες όπως το GayRomeo. «Μια συζήτηση για αυτήν την κοινότητα και τις εσωτερικές διακρίσεις βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπληρώνει.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Hannes Rudolph, Διευθύνων Σύμβουλο των Lgtbtiq ομάδων εργασίας της Ζυρίχης (HAZ). «Έχει γίνει κατανοητό εδώ και αρκετό καιρό ότι η λεσβοφοβία, η ομοφοβία και τρανσφοβία συνδέονται έντονα με το σεξισμό. Ο μισογυνισμός είναι παραδεχτός μεταξύ των γκέι εξίσου καλά και από τους ετερό άνδρες. Αυτό περιλαμβάνει μια εχθρότητα προς την ποικιλομορφία, η οποία είναι επίσης έντονη στην κοινότητα".

Αλλά τι μπορούν να κάνουν οι γκέι για να αυξηθεί η προβολή των λεσβιών ή των τρανς; "Οι λευκοί, γκέι πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους και να μην την χρησιμοποιήσουν απέναντι σε λιγότερο προνομιούχες ομάδες. Και: Θα πρέπει να αρχίσουν να μοιράζονται τα προνόμιά τους με τους άλλες επιτέλους".

Πηγή lesbianbimafia

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...