"Το πηγάδι της μοναξιάς:Πολλαπλές Αναγνώσεις"

Η ανά χείρας έκδοση είναι μία συλλογή κειμένων, για το βιβλίο Tο πηγάδι της μοναξιάς. Το Πηγάδι της μοναξιάς είναι ένα βιβλίο σταθμός στην ιστορία της λεσβιακής κουλτούρας, γραμμένο το 1928, και η ελληνική έκδοση μετράει σήμερα μόλις 4 χρόνια. Τα κείμενα που δημοσιεύονται εδώ γράφτηκαν στην Αθήνα το διάστημα μεταξύ 2004 και 2006, για τις ανάγκες εκδηλώσεων που ακολούθησαν την ελληνική έκδοση του βιβλίου.

Η πρώτη στη σειρά παρουσίαση οργανώθηκε από τις εκδόσεις Κουκίδα, στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, τον Μάρτιο του 2004. Στη συνέχεια τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, οργανώθηκε από την Λεσβιακή Ομάδα της Αθήνας συζήτηση με τίτλο
«Από την έρημη χώρα ανάμεσα στα δύο φύλα, στο φύλο και την σεξουαλικότητα σήμερα», στο Ίδρυμα Πουλαντζά. Τέλος, τον Φλεβάρη και τον Μάρτιο του 2006, έγιναν άλλες δύο παρουσιάσεις. Η πρώτη στο βιβλιοπωλείο Πολύχρωμος Πλανήτης, στην Αθήνα και η δεύτερη στο μπαρ Bigaroon στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιθυμίες που μας οδήγησαν στην παρούσα έκδοση είναι πολλές.
Θέλουμε να θυμηθούμε την ιστορία της Στήβεν Γκόρντον, ηρωίδας του βιβλίου. Θέλουμε να επαναφέρουμε στη μνήμη αυτήν την ιστορία διαφοράς, που ανήκει στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο με τη δική μας εμπειρία.

Θέλουμε να θυμηθούμε τη συγγραφέα Ράντκλιφ Χολ, που το 1928, γράφει για πρώτη φορά στην ιστορία ένα βιβλίο για τον έρωτα δυο γυναικών. Θέλουμε να θυμηθούμε το έργο της Χολ, γιατί ανήκει στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο με τη δική μας πολιτική δράση.

Θέλουμε ακόμα να θυμηθούμε το πώς υποδέχτηκε η λεσβιακή και ευρύτερα η φεμινιστική κοινότητα της Αθήνας την ελληνική έκδοση του Πηγαδιού της μοναξιάς. Θέλουμε να θυμηθούμε και να αναδείξουμε την συζήτηση ανάμεσα σε δύο εποχές. Την Αθήνα του 2000 και την κεντρική Ευρώπη του 1900. Γιατί ενώ το Πηγάδι είναι ένα ‘παλιό’ βιβλίο, η ελληνική συζήτηση γύρω από αυτό είναι μια πρόσφατη συζήτηση. Συνεπώς είναι μία σύγχρονη συζήτηση για ένα ‘παλιό’ θέμα. Θέλουμε να βάλουμε αυτή την συζήτηση ξανά, εντός των ορίων του δημοσίου ζωντανού διαλόγου. Για να θυμηθούμε και για να αρχίσουμε να συζητάμε εκ νέου.

Θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, σε αυτό που είναι η καταγραφή της παγκόσμιας λεσβιακής ιστορίας, με όλα τα θαύματα, τις αντιφάσεις και την αντοχή της . Θέλουμε να βοηθήσουμε να βρεθούν τρόποι να καταγράφεται η ιστορία μας.

Δεν θέλουμε να περιμένουμε την αναγνώριση από την επίσημη ιστορία. Δεν θέλουμε καν να ελπίζουμε να αναλάβουν τη μνήμη μας, όσοι θεσμοί έχουν παίξει ενεργό ρόλο στην καταπίεσή μας. Γιατί θέλουμε να διαφυλαχτεί με αγάπη η μνήμη .
Γιατί κάθε ιστορία που γράφουν τα ίδια τα υποκείμενα, είναι μία ιστορία που μας διδάσκει την τέχνη της ζωής. Καθώς μέσα σε κάθε ιστορία διαφοράς, μέσα σε κάθε ζωή που ενώ υπονομεύεται και καταπιέζεται, βρίσκει τρόπους, όχι απλά να επιβιώνει αλλά και να απολαμβάνει τη θαυμαστή πλευρά της ζωής, αναδύεται το μεγαλείο της ανθρώπινης δυνατότητας και η αξία της ζωής που ζούμε.

Η ζωή μπορεί να είναι γελοιωδώς μικρή, αλλά είναι ουσιωδώς όμορφη. Και αυτήν την ομορφιά της ζωής, που εμείς αναγνωρίζουμε μέσα από την ομορφιά της λεσβιακής ζωής, θέλουμε να θυμηθούμε μαζί σας.

Καλή ανάγνωση.

*στο «Ιστορία της σύγχρονης ομοερωτικής λογοτεχνίας» ed. Sonya L.Jones (εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης)

Θα τα βρείτε και τα δύο στα παρακάτω βιβλιοπωλεία στην Αθήνα:
Πολύχρωμος ΠλανήτηςΟδός Αντωνιάδου, 6 (πάροδος της Πατησίων και της Μαυρομματέων. Δίπλα από την ΑΣΟΕ)
Αθήνα, τηλ:210 88 26 600

Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο Θεμιστοκλέους 37, (περίπου γωνία με Σόλωνος)Αθήνα, Εξάρχεια, τηλ: 210 38 02 644

Σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα να τα βρείτε και στη Θεσσαλονίκη.

Αν κάποιες θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας από άλλες πόλεις για να τους στείλουμε το περιοδικό Η Νταλίκα
και το «Πολλαπλές αναγνώσεις» μπορούν να γράψουν στο [email protected] 

 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...