Το Θανατάδικο, της Άλισον Μπέχντελ

Ένα προσωπικό χρονικό, αφηγημένο από μια καλτ κομίστα με συγκίνηση, τόλμη και τρυφερό χιούμορ. Μέσα από σκοτεινές ανατροπές, σεξουαλικές φοβίες και σπουδαία βιβλία, η ιστορία της ενηλικίωσης της Άλισον Μπέχντελ πλέκεται μέσα και γύρω από την οικογενειακή επιχείρηση: ένα γραφείο κηδειών, το «Θανατάδικο».

Ο πατέρας της Άλισον, που διευθύνει το γραφείο κηδειών, είναι φιλόλογος στο τοπικό γυμνάσιο, ερασιτέχνης ιστοριοδίφης και μονομανής αναπαλαιωτής του βικτωριανού σπιτιού του, αλλά και ένας ψυχρός και απόμακρος γονιός, καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος, που όπως θα αποδειχθεί είχε διάφορες περιπέτειες με μαθητές του και με τον μπέιμπι- σίτερ των παιδιών του.

Με μια αφήγηση άλλοτε κωμική και ανάλαφρη, και άλλοτε σπαραχτική, η Μπέχντελ μάς παρουσιάζει τον κόσμο μιας κόρης που λαχταράει μια στενότερη επικοινωνία με τον πατέρα της, και τελικά την πετυχαίνει μέσα από τον κοινό κώδικα των βιβλίων που διαβάζουν οι δυο τους.

Όταν και η ίδια φτάσει να δηλώσει την ομοφυλοφιλία της, στο τέλος της εφηβείας της, ο επίλογος θα γραφτεί ραγδαία, έντονα και - το σπουδαιότερο: λυτρωτικά.

Άλισον Μπέχντελ

Η Άλισον Μπέχντελ, υποδειγματικός αρχειοφύλακας της ίδιας της ζωής της, άρχισε να κρατάει ημερολόγιο στα δέκα της χρόνια. Από το 1983 καταγράφει τη ζωή διαφόρων χάρτινων ηρώων στο κόμικ Dykes to watch out for, ένα από τα κορυφαία του είδους. Το κόμικ της δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πενήντα εναλλακτικές εφημερίδες, μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και εκδίδεται σε μια σειρά βιβλία που έχουν ήδη ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Τέσσερα βιβλία της έχουν αποσπάσει Lambda Leterary Awards στην κατηγορία του χιούμορ, ενώ το βιβλίο της Η ανεξίτηλη Άλισον Μπέχντελ απέσπασε το ίδιο βραβείο στην κατηγορία της βιογραφίας/ αυτοβιογραφίας. Το περιοδικό Utne θεωρεί το Dykes to watch out for "ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ του εικοστού αιώνα". Η Μπέχντελ ζει κοντά στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ.

"Η πιο αριστοτεχνικά συμπαγής και καλογραμμένη αυτοβιογραφία που έγινε ποτέ. Ένα έργο πρωτοποριακό... Τα σκίτσα της Μπέχντελ σε καταπίνουν, νιώθεις να ζεις μέσα στον δικό της κόσμο".
New York Times Book Review

"Το θανατάδικο της Άλισον Μπέχντελ είναι μια συγκλονιστική πρώτη εμφάνιση ενός νεότατου λογοτεχνικού είδους"
USA Today

"Μια σπουδαία αυτοβιογραφία... γεναιόδωρη και ιδιοφυής... με μια βαθιά γλυκύτητα που σπάνια την έχουμε συναντήσει".
Entertainment Weekly"

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...