ΘΕΣΠΕΣΙΟ ΠΤΩΜΑ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ QUEER ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

ΘΕΣΠΕΣΙΟ ΠΤΩΜΑ, ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ QUEER ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Το καινούργιο βιβλίο της νεαρής gay femme horror writer, Poppy Z. Brite ονομάζεται Θεσπέσιο Πτώμα (εκδόσεις ΟΞΥ ).

Διαβάζοντας το βιβλίο της είναι σαν να βλέπεις πίνακα του Francis Bacon.Χρησιμοποιεί τις λέξεις όπως αυτός τα χρώματα. Διαμελίζει με έναν μοναδικά ερωτικό τρόπο ανθρώπινα gay νεανικά κορμιά σαν να προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια. Διεισδύει στην απόκρυφη λαγνεία της ανατομίας  του σώματος με έναν διαστροφικό τρόπο που θα σου αποκαλύψει μυστικά σημεία  μιας άλλης εξυψωτικής πραγματικότητας. Κομμάτια ανθρώπινης σάρκας που γλιστράνε στο λαρύγγι γίνονται η Θεια Κοινωνία που σε ενώνει με τον ολόδικό σου παράλογο Θεό.

" Θέλω να τους κάνω να δούνε την ομορφιά σε κάτι που θεωρούν αηδιαστικό και παράλληλα να τους ταράξω με το να δούνε ότι έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν την ομορφιά σε κάτι που θεωρείτε εμετικό και είναι ταμπού. Θέλω να τους βάλω στο μυαλό κάτι που δεν υπήρχε
ποτέ πριν, και να μην μπορέσουν πλέον να το ξεφορτωθούν από την μνήμη τους".

Ο αφόρητος πόνος, η οδύνη,το μαρτύριο, η τυραννία είναι βασικά feelings που φλερτάρει θετικά μαζί τους. Λειτουργούν σαν τις λυτρωτικές οδούς  που θα βοηθήσουν τους χαρακτήρες της να αποδράσουν από τη φυλακή της σάρκα τους και από τα κάγκελα των οστών τους για να φτάσουν σε μια υψηλότερη γνώση.

"Όταν ήμουνα δεκαεννιά πίστευα ότι το να υποφέρεις ήταν μεγαλόπρεπες  και απαραίτητο για να φτάσεις κάπου. Η αυτοκτονία  ήταν ο σίγουρος τρόπος ανύψωσης και ο θάνατος ήταν glamorous, όλα αυτά τα πράγματα που πιστεύεις στην νεαρή ηλικία. Έπινα πάρα πολύ και ήμουνα δαιμονισμένη μέσα στην δική μου δημιουργικότητα.

Έτσι κι αλλιώς όλοι οι χαρισματικοί καλλιτέχνες που γνωρίζω έχουν υποφέρει πάρα πολύ. Φλερτάρουν με τα όρια τους και στο τέλος βρίσκουν τρόπο απόδρασης. Δεν  υποτάσσονται στην κατάθλιψη τους .Αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως ο Kurt Combain που ήταν τρομερό ταλέντο και πιστεύω ότι το ταλέντο του σε συνδυασμό με την κατάθλιψη του τον κατάστρεψαν τελείως. Εάν υποταχθείς στον πόνο σου θα φτάσει μια στιγμή που δεν θα μπορείς να είσαι πλέον δημιουργικός."

Οι χαρακτήρες των διηγημάτων της είναι serial killers,πρεζάκια, αλκοολικοί, αρσενικές πόρνες gay, transgender, hiv positive….Τα αποβράσματα της κοινωνίας όπως θα έλεγε κάποιος, ιδωμένα μέσα από μια τόσο κατανυκτική ματιά που δεν σου αφήνει περιθώρια να είσαι απλώς αναγνώστης των ακατονόμαστων κολασμένων εγκλημάτων τους αλλά συνήγορος και υπερασπιστής τους.

Απενοχοποιεί ότι μέχρι τώρα σου φαντάζεται κοινωνικά αποτρόπαιο και με έναν αποστομωτικό τρόπο σου διαλύει οποιουσδήποτε ηθικούς φραγμούς γιατί  αναμφισβήτητα σου αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι όπως σε έχουν μάθει να το βλέπεις.

Ο ιός του aids είναι η ασθένεια που γεννήθηκε από τα υγρά του έρωτα και αυτός ο ιός στο αίμα σου κάνει τους ανθρώπους να σε φοβόνται. Κι όταν κάποιος σε φοβάται μπορείς να το χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου .Άποψη του gay, serial killer όταν ανακαλύπτει ότι είναι οροθετικός ? ή άποψη ζωής όταν πρέπει να επιβιώσεις και δεν είσαι ο Χριστός ?

Τα γλυκά του νεκρά δολοφονημένα αγόρια με τα μισόκλειστα μάτια αποκτούν μια σαγηνευτική, γυάλινη λάμψη και το πανέμορφο πρόσωπο τους χάνεται στο αιώνιο, κενό του Ονείρου.Το φάντασμα τους είναι τα απομεινάρια του εγώ που αρνείται να πιστέψει ότι το εγκατέλειψε η φθαρτή σάρκα τους .Και ο δολοφόνος τους -που ξέρει να διαχωρίζει το πνεύμα του από τη σάρκα του και να μπλέκει μαγευτικά τη ζωή με το θάνατο- είναι ο αιώνιος εραστής τους που κλαιει σαν μικρό παιδί όταν πλέον πρέπει να τα αποχωριστεί. Πίνει ουίσκι μέχρι να αρχίσουν οι τοίχοι να γυρνάνε και ξεσπάει σε λυγμούς γιατί ξαναέχασε στον έρωτα.

"Δεν θεωρώ ότι τα διηγήματα τα μου είναι Horror.Έτσι κι αλλιώς δεν με ενδιαφέρει μονοδιάστατα η έννοια του καλού ή του κακού  ή αυτά τα παλιομοδίτικα στερεοτυπικά αξιώματα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εξερευνήσω αυτές τις σκοτεινές γκρι ανομολόγητες περιοχές , με ενδιαφέρει η εξερεύνηση αυτών των χαρακτήρων που θεωρούνται κοινωνικά απόβλητα, freaks και freaks το χρησιμοποιώ με εκπληκτικά θετικό τρόπο και καθόλου υποτιμητικό.
Γράφω από την δικιά τους οπτική γωνία και λεω τις ιστορίες τους με τον δικό τους τρόπο. Δεν με ενδιαφέρει να δείξω πόσο διαφορετικοί είναι και για αυτό πρέπει να τιμωρηθούν και να καταστραφούν."

Η Poppy Z. Brite γεννήθηκε στην Νέα Ορλεάνη Οι γονείς της δεν ήταν χίπηδες όπως πολύ θα περίμεναν, αντιθέτως ήταν άνθρωποι του πνευματικού χώρου.Όταν η ίδια ήταν πέντε χρόνων οι γονείς της χωρίσανε και μετακόμισε με την μαμά της στην Βόρεια Καρολίνα όπου και μεγάλωσε Το μέρος την έχει επηρεάσει πολύ στην δουλεία της όπως δηλώνει.

Οι τραυματικές της εμπειρίες άρχισαν στα  δεκατέσσερα στο Λύκειο όταν το κλειδί  για την απολαβή και αποδοχή ήταν η δημοτικότητα και η κοινωνικότητα. Έννοιες και χαρίσματα που δεν διέθετε σε αντίθεση με την έντονη ξεχωριστή προσωπικότητα που είχε. Τότε άρχισε να ήταν το αλλόκοτο,περίεργο παιδί του σχολείου, κάτι σαν τον αποδιοπομπαίο τράγο.Αργότερα ξεκίνησε να βγάζει μια underground εφημερίδα και  έτσι εξωτερίκευε και χαιρόταν δημιουργικά την διαφορετικότητα της.

Τα πρώτα χρόνια, πριν περάσει στο gothic χώρο, ήταν χίπις ,vegetarian και κομουνίστρια .Τώρα όπως δηλώνει η ίδια απέχει τόσο πολύ από αυτό.Ήταν "φωναχτή" υποστηρίκτρια των gay δικαιωμάτων και για εκείνη την εποχή ήταν ότι πιο περίεργο μπορούσε να κάνει ένα παιδί στο σχολείο. "Οι πρώτες μου gay επιρροές  ήταν από  gay βιβλία που επειδή ακριβώς προερχόντουσαν από τον gay χώρο, οι χαρακτήρες τους δεν υπόφεραν,δεν είχαν άσχημο τέλος,δεν πεθαίνανε φρικτά,όλα αυτά μου ήταν τόσο ενθαρρυντικά και σημαντικά τότε στην αρχή"

Ο ακτιβισμός της είχε ως αποτέλεσμα να την αποκαλούν λεσβία και δεν την πείραζε αλλά ποτέ δεν πίστευε ότι ήταν."Τι άλλο θα μπορούσαν άλλωστε να λέγανε όταν δήλωνα ότι είμαι gay άντρας σε θηλυκό σώμα,τι άλλο να υπόθεταν παρά το ότι είμαι λεσβία? Εγώ εξηγούσα ότι δεν το θεωρούσα βρισιά αλλά δεν βοήθαγε αυτό, εξηγούσα επίσης ότι είμαι πούστης αλλά ούτε αυτό διευκόλυνε."

Η Poppy Z. Brite είναι τώρα παντρεμένη και περήφανα δηλώνει ότι ο άντρας της την αποκαλεί Sir. "Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγκεκριμένα γυναίκα, πάντα ένιωθα transgender (βιολογικό φύλο γυναικείο με κοινωνικό ρόλο άνδρα, κάτι σαν τις μη εγχειρισμένες transsexual ). Ποτέ δεν είχα καμία τρομερή επιθυμία να κάνω εγχείρηση αλλά πιστεύω για τον εαυτό μου ότι εάν πρέπει να διαλέξω θα διάλεγα περισσότερο αρσενικό και αυτό είναι που διακατέχει όλες μου τις ερωτικές σχέσεις, οι οποίες αρχίσανε να είναι υγιής από τότε που άρχισα να αποδέχομαι το τι είμαι, να με θαυμάζω για αυτό που είμαι και να το ξεκαθαρίζω στους συντρόφους μου "

Ίσως κάποιος που τα διαβάζει αυτά να περίμενε να δει μια αρρενωπή γυναίκα ή ένα αγοροκόριτσο ή ένα ανδρογυναιο όμως καμία από αυτές τις εικόνες δεν είναι αληθινές μιας και η ίδια δηλώνει "κραγμενη,τελειωμένη Θεά" Nellie Queen Δηλαδή τόσο θηλυπρεπής gay άντρας που το γυναικείο σώμα της δεν της είναι πρόβλημα .Η αγαπημένη της λέξη, κοινωνικός όρος και χώρος είναι QUEER ( αλλόκοτος, παράξενος, περίεργος, εκκεντρικός, ιδιόρρυθμος….) γιατί περιλαμβάνει όλους αυτούς που δεν ταιριάζουνε σε καμία ταμπέλα ή φόρμα . Όχι gay,
Όχι λεσβία, Όχι άντρας,Όχι γυναίκα ,Όχι αμφισεξουαλικός, Οριστικά  ,σαφώς και συγκεκριμένα Queer.

Dykefully Yours
Maria Cyberdyke

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...