"Δεν Κρατιέμαι" (Los Amantes Pasajeros) η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ

"Δεν Κρατιέμαι"

I’m So Excited (Los Amantes Pasajeros)

O Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στην αγαπημένη του κωμωδία καταστάσεων, μετατρέποντας την καμπίνα ενός αεροπλάνου σε ιπτάμενη ντίσκο!

Πρωταγωνιστούν οι Χαβιέ Κάμαρα, Κάρλος Αρέθες , Ραούλ Αρέμπαλο καθώς επίσης συμμετέχουν η βραβευμένη με Όσκαρ Πενέλοπε Κρουζ και ο Αντόνιο Μπαντέρας.

Έστω ότι είστε αεροσυνοδός και το αεροπλάνο με το οποίο πετάτε έχει ένα «σοβαρότατο τεχνικό πρόβλημα». Οι πιλότοι – παρόλο που είναι από τους πιο έμπειρους και άριστα εκπαιδευμένους που υπάρχουν – δυσκολεύονται να βρουν μια λογική λύση, μέσα σε μια καμπίνα που γεννά συνεχώς απρόβλεπτες καταστάσεις. Οι επιβαίνοντες – μια θεότρελη μίξη ετερόκλητων χαρακτήρων – δείχνουν σαστισμένοι και εμφανώς αγχωμένοι για την περίεργη εξέλιξη της πτήσης τους και η προοπτική της ασφαλούς προσγείωσης δεν φαίνεται καν στον άμεσο ορίζοντα. Εσύ είσαι ο πιο περήφανος αεροσυνοδός του κόσμου, αλλά φυσικά – ως άνθρωπος – είσαι γεμάτος προβλήματα και πίνεις ένα-δύο ποτηράκια για το στρες! Η σωτηρία τόσο του πληρώματος, όσο και των επιβατών της πτήσης 2549 για Μεξικό, περνάει από τα χέρια σου και μόνο. Τι θα κάνεις; Τι άλλο, πέρα από χορό, τραγούδι και…καλώς ήρθατε στην πτήση των ονείρων σας!

Πάνω από το Τολέδο…

Η ταινία διαδραματίζεται σε έναν αφηρημένο χώρο, με συνεχείς εναλλαγές, στο λεγόμενο Race Track - ο εναέριος προορισμός των αεροσκαφών τεχνικά προβλήματα, που περιμένουν να τους δοθεί η εντολή για προσγείωση έκτακτης ανάγκης - πάνω από το Τολέδο. Το μέγιστο χρονικό διάστημα που περιμένει ένα αεροπλάνο σε αυτό το χώρο είναι δύο ώρες, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως οι επιβάτες της πτήσης 2549 είναι λίγο άτυχοι, καθώς όλα τα αεροδρόμια της Ισπανίας είναι κατειλημμένα.

Η ταινία, θα λέγαμε πως δεν έχει κοινωνική συνείδηση.Δεν είναι μια ρεαλιστική ή σουρεαλιστική κωμωδία.Η ιστορία λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο σε ένα υπνωτικό, δαιδαλώδη χώρο.

Η πραγματική ομάδα παραγωγής ήταν αρκετά τυχερή που βρέθηκε ο μεγαλύτερος διάδρομος που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ισπανία,εντελώς άδειος.Δεν είχαμε μόνο το διάδρομο, αλλά ολόκληρο το αεροδρόμιο στη διάθεσή μας.Οι απέραντες εκτάσεις μέσα στο πραγματικό αεροδρόμιο ήταν η καλύτερη μεταφορά για το ταξίδι-φάντασμα αυτής της πτήσης, ένα ταξίδι χωρίς προορισμό, που μετά από πολλές δυσκολίες, προσγειώνεται στο παρόν των χαρακτήρων, ένα αναπόφευκτο παρόν.

Λίγα λόγια από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ για την ταινία

«Η ταινία «Δεν Κρατιέμαι», δεν είναι μια κοινωνική κωμωδία, αν και περιέχει διάφορα στοιχεία της σημερινής Ισπανικής κοινωνίας, χωρίς να τα επικρίνει. Ήθελα να διατηρήσω μια σχετική ελαφρότητα. Υπάρχει μια ηθική πτυχή που δεν έχει να κάνει καθόλου με τα κοινωνικά θέματα ή με τις ηθικές αξίες, αλλά με το δράμα: το εσωτερικό, ψυχικό ταξίδι των επιβατών από τη στιγμή της απογείωσης μέχρι την προσγείωση.

Αυτή η ηθική πλευρά, φυσικά, δεν περιλαμβάνει κριτική των χαρακτήρων, είναι όλοι μακριά από την υποδειγματική συμπεριφορά. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κωμωδία η οποία να μιλά για υποδειγματικούς ανθρώπους, τουλάχιστον όχι η σύγχρονη κωμωδία. Ίσως, η πιο υποδειγματική φιγούρα είναι ο επικεφαλής αεροσυνοδός, που τόσο καλά υποδύεται ο Χαβιέ Κάμαρα. Σε ένα περιβάλλον, όπου ο κάθε ένας κρύβει κάτι ή έχει αποκοιμηθεί, η παθολογική του ανάγκη να λέει πάντα την αλήθεια τον κάνει έναν πραγματικό υποστηρικτή της ειλικρίνειας και αυτομάτως τον μετατρέπει σε κίνδυνο για το υπόλοιπο πλήρωμα.

Αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό κωμικό στοιχείο. Το αλκοόλ είναι επίσης ένα ακόμα κωμικό (και δραματικό) κίνητρο. Σε πολλές ταινίες όπως το Blind Date και The Party, το αλκοόλ κατέχει δυναμική θέση. Έτσι και σε αυτή την ταινία, υπάρχουν λίτρα αλκοολούχων ποτών, αλλά θα ήθελα να την χαρακτηρίσω – αν μου το επιτρέπετε – ως μια ηθική, μεταφορική και μυθολογική κωμωδία.»

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...