Pride δίχως την τρανς κοινότητα είναι μισό Pride

Η δημοσίευση αυτή γίνεται με την θέση μας και την παρότρυνσή μας, έστω και την τελευταία στιγμή, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) να συμμετέχει στον επερχόμενο Athens Pride 2017.

Ας επαναλάβουμε κάποια γνωστά ιστορικά γεγονότα, που όσο και να τα επαναλαμβάνουμε, δεν είναι κακό...

Τα Pride ανά τον κόσμο ξεκίνησαν για να τιμούν και να θυμίζουν τις εξεγέρσεις που έγιναν στην Νέα Υόρκη του 1969. Εκείνη την εποχή τα τρανς άτομα, κυρίως τρανς γυναίκες, κυνηγούνταν, συλλαμβάνονταν, κακοποιούνταν, εκβιάζονταν ακόμα και από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Η νομοθεσία της εποχής απαγόρευε στα lgbt άτομα να συγκεντρώνονται σε ομάδες και το μίσος αυτό το πλήρωναν κυρίως τα εκδιδόμενα τρανς κορίτσια στους δρόμους.

Παρόλα αυτά, άνοιξαν τα πρώτα gay μπαρ, όπου βρηκε καταφύγιο όλη η lgbt κοινότητα. Η εισβολή των αστυνομικών σε εκείνα τα μπαρ ήταν συνηθισμένη διαδικασία και συνήθως τελείωνε με δωροδωκία των αστυνομικών για να μην προβούν σε συλλήψεις. Ωστόσο, τις πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου 1969, στο gay bar Stonewall Inn, στην οδό Christopher στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, υπήρξε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Οι αστυνομικοί έθεσαν υπό κράτηση το προσωπικό, τρεις drag queen και δύο τρανς. Την στιγμή που οι κρατούμενοι μεταφέρονταν στην κλούβα, ο κόσμος απέξω άρχισε να διαμαρτύρεται και ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια. Γρήγορα μαζεύτηκαν όλες οι τρανς γυναίκες της περιοχής και την επόμενη μέρα ήρθαν να συμπαρασταθούν στις "αδελφές μας", όπως τα αποκαλούσαν, "τα τρανς κορίτσια μας", πολλοί νέοι γκέι.

Τις επόμενες νύχτες συνέχιστηκαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία, ενώ στις 24 Ιουλίου σχηματίστηκε το λεγόμενο «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο» από ακτιβιστές που διοργάνωσε πολλά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.

Την επόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε η «πορεία για στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Pride. Οι Τράνς Γυναίκες του The Stonewall πιστώνονται την έναρξη του κινήματος διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ(LGBT).

Το lgbt Κίνημα στην Ελλάδα έχει, σαφώς, μικρότερη ιστορία αλλά σπουδαίες κινητοποιήσεις για να θυμάται. Η επιλογή που κάνω ανάμεσα σε άλλα γεγονότα πολύ, ίσως, πιο σημαντικά, είναι η ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, στην Ελληνική Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2015.

Μία από τις πιο δυνατές εικόνες που έχω από εκείνη την ημέρα, καθώς βρισκόμουν στα θεωρεία της Βουλής, είναι από τα μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Βρίσκονταν εκεί, στις πρώτες θέσεις των θεωρείων, ίσως οι μόνες που κατάφεραν να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία, όλες τις ομιλίες και όλη την ψηφοφορία! Ήταν εκείνες που αναγκάστηκαν όχι μόνο να ακούσουν τις κακοποιητικές ομιλίες που ακούστηκαν από κάποιους Βουλευτές από το βήμα της Βουλής αλλά και εκείνες, που ακριβώς απέναντι από τις θέσεις των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, συγκέντρωναν τα βλοσυρά και σχεδόν απειλητικά βλέμματα των τελευταίων. Ήταν προς το μέρος το δικό τους που έδειχνε κάθε ομοφοβικός και τρανσοβικός Βουλευτής σε ομιλίες που μιλούσαν για "ανωμαλίες". Και όλα αυτά με την συνεχή παρενόχληση των φυλάκων των θεωρείων που ο ζήλος τους στις προσταγές τους ήταν φανερό πως έκρυβε μίσος και υποτίμηση: "Μην ψιθυρίζετε, μην κάνετε μορφασμούς, μην ακουμπάτε μπροστά στο μάρμαρο", (μην ανεπνέετε, μην υπάρχετε;)! 

Και όλο αυτό για την ψήφιση ενός νόμου που δεν τις καλύπτει, διότι το Σύμφωνο Συμβίωσης καλύπτει μόνο τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν δηλαδή μια τρανς γυναίκα, που δεν έχει προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, θέλει να παντρευτεί τον σύντροφό της, θα αναγκαστεί να υπογράψει το Σύμφωνο Συμβίωσης ως άντρας! Η στιγμή αυτή ήταν από τις πιο δυνατές σκηνές αλληλεγγύης των διαφορετικών μελών της Ελληνικής lgbt κοινότητας.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια, το κεντρικό Pride της Ελλάδας, αυτό της Αθήνας, πραγματοποιείται δίχως την συμμετοχή του Συλλόγου που εκπροσωπεί τα τρανς άτομα, του ΣΥΔ. Το Σωματείο έχει βγάλει πολλές ανακοινώσεις σχετικά με το τι συνέβει στις επαφές του με την ΜΚΟ Athens Pride. Μερικές από αυτές μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

Θέμα: «Θέση του ΣΥΔ για το Athens Pride»

«Η θέση του ΣΥΔ στην απάντηση του Athens Pride»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «Το ΣΥΔ παίρνει θέση: καμία συμμετοχή σε ένα τρανσφοβικό Athens Pride»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «Η θέση του ΣΥΔ για το Athens Pride 2016»

Λιγότερες ανακοινώσεις έχει βγάλει το Athens Pride σχετικά, για την ακρίβεια την ανακοίνωση του Athens Pride την διαβάζουμε στο παραπάνω σύνδεσμο όπου το ΣΥΔ του απαντάει παράλληλα. Αυτό μπορεί ο καθένας να το χαρακτηρίσει με πολλούς τρόπους. Όμως, το Pride που εκπροσωπεί όλη την lgbt κοινότητα, προσωπικά θεωρώ ότι, θα έπρεπε δημόσια να κάλει όλους και να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο για θέματα που το αφορούν. Προσωπικά πάλι, το χαρακτηρίζω ως ρεβανσισμό, κάτι που δεν βοηθάει.

Δυστυχώς οι διαφωνίες για την διοργάνωση του Athens Pride είναι πολλές και από άλλα μέλη της lgbt κοινότητας, και για άλλα θέματα. Θεωρώ ότι με το να τα κρύβουμε, να μη τα απαντάμε, να μην τα κοινοποιούμε, να μην τα δημοσιεύουμε, δεν λύνει το πρόβλημα. Καταλήγουμε σαν να λέμε τις ειδήσεις του MEGA κάποτε. Και κυρίως δεν δίνει προοπτική για μια ενωμένη και δυνατή φωνή της Ελληνικής lgbt κοινότητας. Δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Σε αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναγνώριση φύλου από την Βουλή και την σημασιολογική πραγματοποίηση του φετινού Athens Pride στην πλατεία του Συντάγματος, μια πλατεία όπου εκεί ξεκίνησαν και πραγματοποιηθήκαν όλα τα σημαντικά γεγονότα της χώρας μας, ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει μια δίοδος επικοινωνίας μεταξύ του Athens Pride και του ΣΥΔ, με μια δέσμευση για να ξεκινήσει ο διάλογος για ένα πιο συμπεριληπτικό Pride την επόμενη κιόλας μέρας από την 10η Ιουνίου, την συμμετοχή και κινητοποίηση όλων των ομάδων και συλλόγων της ελληνικής lgbt κοινότητας για να πραγματοποιηθεί αυτό (μια καλή πρόταση κάνει ο Πέτρος Σαπουντζάκης εδώ). Και ακόμα ένα δημόσιο κάλεσμα του Athens Pride για συμμετοχή σε αυτό όλων όσων εκφράζουν διαφορετικές απόψεις με τον τρόπο διοργάνωσης, ακόμα και της ομάδας για ένα εναλλακτικό και αυτο-οργανωμένο Pride στην Αθήνα, με το άνοιγμα του δημόσιου διαλόγου για την διοργάνωση.

Τα καταστατικά και οι περιορισμοί που θέτουν αυτά σε συλλόγους και ΜΚΟ μπορούν να αλλάξουν. Ο ρεβανσισμός δεν βοηθάει αλλά διχάζει. Εμείς θα είμαστε εκεί, στο Athens Pride 2017, με τις δικές μας απόψεις για την διοργάνωση και περιμένοντας να τους δούμε και να σας δούμε όλους μαζί. Να μην είναι μισό και φέτος το Pride! Να δούμε τα τρανς κορίτσια μας και τα τρανς αγόρια μας!

Χαρούμενο και δυναμικό Pride!

Γράφει ο Xaris Torto(relis)

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...