Conqueer: ΓΙΑ ΕΝΑ PRIDE ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ

Ανακοίνωση της ομάδας Conqueer - ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου, κρατώντας αποστάσεις από την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου lgbtqi+ Pride Κρήτης σχετικά με την μη πρόσκληση συλλογικοτήτων που τοποθετήθηκαν κατά της παρέμβασης στο μπλοκ αστυνομικών στο Athens Pride:

"Λίγες μόνο ημέρες πριν το 3ο lgbtqi+ Pride Κρήτης βρισκόμαστε αντιμέτωπα/ες/οι με μια συνθήκη, η οποία μας αναγκάζει να διαφοροποιηθούμε πολιτικά ως προς τη διοργάνωση του φετινού Pride. Μας βρίσκει αντίθετα/ες/οι το γεγονός ότι πάρθηκε η απόφαση ομάδες ΛΟΑΤΚΙ, φεμινιστικές ή του συντροφικού κινηματικού χώρου να αποκλειστούν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και με ασαφή πολιτικά κριτήρια.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι πολιτικά και κοινωνικά ανομοιογενής. Από τη δική μας πλευρά, πράγματι, αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να πάρουμε μια ξεκάθαρη πολιτική θέση για τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν στη σημερινή συγκυρία. Η διοργάνωση ενός αυτοοργανωμένου, αντιιεραρχικού φεστιβάλ δημιουργεί ένα πεδίο διαλόγου για τον χαρακτήρα που θέλουμε να έχει το φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, θέτοντας ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά μακριά από φιλελεύθερες λογικές. Η επιλογή για τη συμμετοχή των φορέων πρέπει σίγουρα να γίνεται προσεκτικά. Εν τούτοις, ο αποκλεισμός ομάδων που μάχονται στο τώρα, έστω και με διαφορετικό τρόπο και πολιτικές αξίες (αλλά που δεν είναι ανταγωνιστικές προς τις δικές μας) δεν οδηγεί παρά μόνο σε ένα κλειστό και αντικοινωνικό φεστιβάλ. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι ο άκριτος αποκλεισμός, αλλά η συνεχής παρέμβαση στην κοινότητα τρέποντας την προς τη μαχητικότητα. Ένα Pride, λοιπόν, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μας είναι σημαντικό να τοποθετείται στο χρόνο και στο χώρο και να μην οχυρώνεται στις πολιτικές τους επιδιώξεις μέσω του αποκλεισμού ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικών και συμμαχικών ομάδων που δεν έχουν την ίδια πολιτική ζύμωση.

Ακόμη, ο αποκλεισμός συντροφικών συλλογικοτήτων και χώρων αφαιρεί από τη μαχητικότητα που επιδιώκουμε. Μ’ αυτές τις συλλογικότητες, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και φεμινίστριες , έχουμε συνυπάρξει στο δρόμο, έχουμε αλληλεπιδράσει πολιτικά κι έχουμε βρει στήριξη στα 2 προηγούμενα Pride. Γι αυτό δεν αντιλαμβανόμαστε το διαχωρισμό με τον οποίο ατομικότητες από τους χώρους αυτούς, είναι μεν ευπρόσδεκτες στο Pride αλλά χωρίς την πολιτική τους ταυτότητα. Το φεστιβάλ είναι ένας ακόμη χώρος πολιτικής αλληλεπίδρασης και σύμπραξης, στον οποίο τα κομμάτια του ανταγωνιστικού κινήματος έχουν θέση κι ο πολιτικός τους λόγος πρέπει να εκφράζεται. Ειδικά ,εφόσον, το Pride Κρήτης προτάσσει την αυτοοργάνωση και την οριζοντιότητα μακριά από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Για εμάς είναι σαφές ποια είναι τα συντροφικά κομμάτια στον αγώνα για τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις. Σίγουρα ομάδες που αναπαράγουν καταπιέσεις, πατριαρχικά πρότυπα και εξουσιαστικές πρακτικές, δεν ανήκουν σε αυτά. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι το κίνημα πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικεί θεσμικές κατοχυρώσεις, καλλιεργώντας συνειδήσεις, μέσω του κοινωνικού αγώνα έναντια στην ομοφοβία, την τρανσφοβία και τον σεξισμό. Γι΄ αυτό, ομάδες που κατακρίθηκαν για την «προσκόλλησή τους στους θεσμούς» ,στα πλαίσια των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων, δε μπορούν παρά να θεωρηθούν σύμμαχές μας. Από ποια θέση, άλλωστε, και με ποια ενσυναίσθηση εμείς θα κρίνουμε πώς επιλέγουν να δρουν οι τρανς γυναίκες σε σχέση με την αστυνομική βία που οι ίδιες υφίστανται; Ή πως διεκδικούν ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενοι/ες/α γονείς τα δικαιώματά τους;

Μαχόμαστε για την συνολική κοινωνική χειραφέτηση, διεκδικώντας στο τώρα καλύτερες συνθήκες για τη ζωή μας σε όλα τα πεδία. Μαχόμαστε για την εξάλειψη των διακρίσεων και των καταπιέσεων για κάθε κοινωνική ομάδα που πλήττεται και δεν έχει ίσες ευκαιρίες λόγω της τάξης, του φύλου, του σεξουαλικού της προσανατολισμού κ.ά. είτε μεμονωμένα είτε αθροιστικά. Το 3ο lgbtqi+ Pride Κρήτης, κινδυνεύει ν’ απευθύνεται σε ένα πολύ μικρό και συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας και του κινήματος, κάτι που βρίσκεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τους στόχους του, δηλαδή τη διαθεματικότητα, την συμπερίληψη, την ορατότητα και την απελευθέρωση. Γι’ αυτό η παρουσία μας στο 3ο lgbtqi+ Pride Κρήτης είναι εξαιρετικά σημαντική : καλούμε τα ΛΟΑΤΚΙ και αλληλέγγυα άτομα να πλαισιώσουν την πορεία του Σαββάτου , για να παλέψουμε όλα/ες/οι μαζί ενάντια σε κάθε εξουσία που καταπιέζει τα σώματα , τις επιθυμίες και τις ζωές μας , για ένα ουσιαστικά διαθεματικό ,συμπεριληπτικό και κινηματικόPride!"

Conqueer- ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας Ηρακλείου          +Συντρόφισσες

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...