Τελ Αβιβ: Νεκροί και τραυματίες σε ρατσιστική επίθεση εναντίον ομοφυλόφιλων

Το Σάββατο 2 Αυγούστου στο κέντρο που λειτουργεί ως λέσχη συνάντησης ομάδων δικαιωμάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση ΛΟΑΤ νέων, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν κάνει coming out στις οικογένειές τους. Ένας κουκουλοφόρος ντυμένος στα μαύρα εισήλθε στο κέντρο (στο Νότιο Τελ Αβιβ) την ώρα της συνάντησης και άρχισε να πυροβολεί με αυτόματο όπλο στα τυφλά.

Τα θύματα είναι ο Liz Trubeshi, ηλικίας 16 ετών, και ο Nir Kat, 26 ετών.

Xιλιάδες ΛΟΑΤ ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στον τόπο της επίθεσης εκατοντάδες πέρασαν για να αφήσουν σημειώματα και να ανάψουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Την φονική επίθεση καταδίκασαν ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενζαμίν Νετανιάχου, που δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συλληφθεί και να δικαστεί ο δράστης «με όλη τη δύναμη του νόμου». Προσέθεσε: «Παίρνω την ευκαιρία να πω σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: είμαστε μια δημοκρατική χώρα, μια χώρα ανεκτική, ένα κράτος νομιμόφρον, και θα τιμούμε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις του».

Η Tzipi Livni, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Kadima, δήλωσε: «Το μίσος υπάρχει, και χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό το δύσκολο επεισόδιο πρέπει να ξυπνήσει την κοινωνία ώστε να αποτινάξει τις προκαταλήψεις της, να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία πραγματοποιεί περιπολίες σε όλη την πόλη αναζητώντας το δράστη, πρόκειται για εγκληματική και όχι τρομοκρατική επίθεση. Ύστερα από το αιματηρό επεισόδιο, όλα τα γκέι μπαρ της πόλης έκλεισαν με απόφαση της αστυνομίας.

Την Κυριακή 3 Αυγούστου το μεσημέρι διεξάγη ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να συζητηθεί η επίθεση και ο βουλευτής Νιτζάν Χόροβιτς, το μοναδικό μέλος του κοινοβουλίου που δηλώνει ανοικτά ομοφυλόφιλος, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Σώμα να χαρακτηρίσει την επίθεση ως τρομοκρατική που είχε στόχο ολόκληρη την ισραηλινή κοινωνία, «αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη επίθεση στην ισραηλινή γκέι κοινότητα - είμαστε όλοι σοκαρισμένοι».

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...