Ανοιχτή επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Ισότητας - Όταν η γραμματεία ισότητας μάς φέρεται άνισα

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΛΚΕ)
Αρ. απ.: 4126/2004

Κατάθεση της επιστολής στις 27.03.2007 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 2345

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εσωτερικού

Δημόσια Διοίκηση και Αποκέντρωση

Γενική Γραμματεία Ισότητας

Υπ’ όψιν κ. Τσουμάνη

Ανοιχτή επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Ισότητας

«Όταν η γραμματεία ισότητας μάς φέρεται άνισα»

ΑΘΗΝΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

Αξιότιμη κ. Τσουμάνη

Με έκπληξη διαβάσαμε την συνέντευξη που δώσατε στην κα Δασκαλοπούλου στο περιοδικό «Ε» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (4 Μαρτίου 2007) ότι «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί θεσμικά [το αίτημα του πολιτικού γάμου και της απόκτησης παιδιών από τις λεσβίες]» και ότι και «οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι» δεν έχουν θέσει δυνατά το αίτημα αυτό.

Στο πρώτο σκέλος της επιστολής θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την έλλειψη πληροφόρησής σας, ως καθ΄ ύλην αρμόδια για θέματα ισότητας. Οι «ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι», δηλαδή οι λεσβίες και οι γκέι, οι αμφισεξουαλικές, αμφισεξουαλικοί, οι γυναίκες και άντρες τρανς έχουν εδώ και τρία χρόνια θέσει με έμφαση και προτεραιότητα το θέμα της  επέκτασης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια  μέσα από τις οργανωμένες δράσεις τους, όπως:

  1. Kατάθεση αιτήσεως της ΟΛΚΕ στο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, για την επέκταση του Πολιτικού Γάμου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου στις 19 Οκτωβρίου 2004 με αρ. πρωτοκόλλου 3878 Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς στις γυναίκες και άνδρες βουλευτές όλων των κομμάτων.
  2. Kατάθεση έκθεσης και νομικής τεκμηρίωσης από την ΟΛΚΕ προς την ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) στις 9 Νοεμβρίου 2004 με αρ. πρωτοκόλλου 480, η οποία υποστηρίχτηκε από αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της ΟΛΚΕ, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι.
  3. Πόρισμα της ΕΕΔΑ, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα θεσμικής αντιμετώπισης των αιτημάτων της ΟΛΚΕ με συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς στις 16 Δεκεμβρίου 2004. Το πόρισμα αυτό έτυχε και σημαντικής αναφοράς από τα ΜΜΕ. Ενδεικτικά Ελευθεροτυπία 20 Φεβρουαρίου 2005, ΝΕΤ «Καθημερινά» 28 Φεβρουαρίου 2005.
  4. Προσωπική ακρόαση στη βουλή των εκπροσώπων της ΟΛΚΕ από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Α. Αλαβάνο, όπου δόθηκε βαρύτητα στην επέκταση του πολιτικού γάμου, θέση την οποία ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε σε κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Στις 13 Ιουλίου 2006.
  5. Συνεργασία της ΟΛΚΕ στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρότεινε νομοσχέδιο για σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου.
  6. Συμμετοχή στην ημερίδα που διοργάνωσε η κίνηση «κάθε μέρα πολίτης» με τον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Σύμφωνο συμβίωσης» στις 11 Απριλίου 2006.
  7. Αναφορά στο θέμα αυτό σε ημερίδα, όπου συμμετείχε ως ομιλήτρια και η ΟΛΚΕ, το οποίο διοργάνωσε η  ΜΚΟ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» στις 8 Δεκεμβρίου 2004, με θέμα «Το ανθρώπινο δικαίωμα των ομοφυλόφιλων και των λεσβιών στο γάμο και την υιοθεσία». Στο συνέδριο αυτό ακούστηκαν εισηγήσεις και άλλων έγκριτων νομικών, απόψεις ουσιαστικά ταυτόσημες με αυτές της ΟΛΚΕ.
  8. Διοργάνωση διήμερου Συνεδρίου με το θέμα αυτό από τη «Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας» στη Θεσ/νίκη 12-13 Μάη 2005, όπου η ΟΛΚΕ παρουσίασε τις θέσεις της και τη δράση της για το θέμα αυτό, συμμετείχαν άλλες ομάδες από Αθήνα και Θεσ/νίκη καθώς και γυναίκες άνδρες επιστήμονες.
  9. Στο φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2006 αναδείχτηκε το θέμα αυτό ως ένα από τα θέματα που απασχολούν την κοινότητά μας και εμφανίστηκε στα Δελτία Τύπου. Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ στις 26 Ιουνίου 2006

Οι παρεμβάσεις της κοινότητας μας συστηματικά αγνοούνται από την Πολιτεία η οποία κρατώντας την έξωθεν καλή μαρτυρία συμφωνεί και υπογράφει για την κατάργηση κάθε διάκρισης. Η φωνή μας είναι δυνατή εσείς την ακούτε;

Το ελάχιστο που περιμένουμε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας είναι, να είναι αυτή πλήρως ενημερωμένη για τις κινήσεις μας αυτές, οι οποίες έχουν ήδη καρποφορήσει και κόμματα έχουν υιοθετήσει μέρος ή και τις πλήρεις θέσεις μας, όπως αυτό του Συνασπισμού.

Το δεύτερο σκέλος της επιστολής μας θέλει να σας απευθύνει μία ερώτηση.

Τι έχει κάνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας υπό την διεύθυνση σας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που αφορούν την απαλοιφή ανισοτήτων που υφιστάμεθα λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας κοινωνικού φύλου;

Έργο της Πολιτείας και πολύ περισσότερο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι να δρα προς την εδραίωση της ισότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, την απόφαση CEDAW - Committee on the Elimination of Discrimination Against Women,  της συνταγματικής ευρωπαϊκής συνθήκης και την ψήφιση στην Ελλάδα του νόμου 3304/2004,  δεσμεύεστε να προχωρήσετε σε δράσεις για τις οποίες η ΟΛΚΕ ως τώρα διαπιστώνει αδράνεια.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας οφείλει να διαμαρτύρεται για τις συνεχείς προσβλητικές και απαξιωτικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κ Χριστόδουλου όπως το «κουσούρι», τις δηλώσεις του κ Γιακουμάτου, την ποινικοποίηση της ζωής μας μέσα από την υπόθεση του «ταξίαρχου», το καθημερινό διασυρμό μας στα κανάλια με τρανό παράδειγμα του «φιλιού» στο MEGA, για το οποίο έπρεπε να φτάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας να πει το αυτονόητο, δηλαδή πως το σύνταγμα «όχι μόνον δεν αποδοκιμάζει.…» τις ομοερωτικές επιλογές, αλλά «….τουναντίον επιβάλλεται αυτές να γίνονται απολύτως σεβαστές» και «προστατεύει την έκφραση τους με βάση τα άρθρα 2 και 5 παράγραφος 1». (Δελτίο Τύπου ΟΛΚΕ 30.11.2007, ΤΑ ΝΕΑ 4 12. 2006).

Αντ’ αυτού με μια απλή δήλωση σας απαξιώθηκε το νόημα και το έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας το οποίο είναι η ισότητα όλων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, πεποιθήσεων, σωματικής κατάστασης, ηλικίας, θρησκείας, εθνοτικής καταγωγής.

Ο Πολιτικός Γάμος είναι δικαίωμα, δεν είναι θέμα πλειοψηφίας ή «φωνής», είναι η απάντηση στην ισότητα και την ίση μεταχείριση όλων των πολιτισσών και πολιτών.

Με την παρούσα επιστολή σάς απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας με το σωματείο μας για θέματα ισότητας που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.

Με τιμή

Το ΔΣ της ΟΛΚΕ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...