Athens Pride 2007 - Αναφορά

Athens Pride 2007

Πρόκειται για μέρα γιορτής αλλά και διεκδίκησης δικαιωμάτων χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχει τις ρίζες του στη Νέα Υόρκη, όταν το βράδυ της 18ης Ιουνίου 1969, οι θαμώνες του μπαρ «Στόουνγουολ» αντιστάθηκαν δυναμικά στις συλλήψεις και τον εξευτελισμό τους κατά τη βίαιη εισβολή αστυνομικών. Από τότε η επέτειος απέκτησε εορταστικό και δυναμικό χαρακτήρα και απλώθηκε σ' όλο τον κόσμο με την ονομασία «Υπερηφάνεια» και ο Ιούνιος καθιερώθηκε ως ο μήνας εορτασμού της επετείου. Σε δεκάδες μικρές και μεγάλες πόλεις, από τη Ρωσία μέχρι την Αμερική και τη Νότια Αφρική, την ίδια μέρα, πραγματοποιείται το ίδιο φεστιβάλ.

Στις ολοήμερες εκδηλώσεις στην αθηναϊκή πλατεία, καθώς και στην παρέλαση που θα ακολουθήσει, οι διοργανωτές μάς καλούν όλους να συμμετάσχουμε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, ερωτικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές, στις αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις της Αθήνας συμμετείχαν πάνω από 1.800 άτομα. Φέτος, οι διοργανωτές ελπίζουν σε μεγαλύτερη συμμετοχή, όλων όσοι υποστηρίζουν τα ίσα δικαιώματα στον τρόπο που αγαπάμε και ζούμε, μακριά από επικρίσεις. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανακηρύξει το έτος 2007 «Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλους», με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων στα πλεονεκτήματα μιας δίκαιης και αλληλέγγυας κοινωνίας

Γ.Δ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2007

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα" 28/6/07, του μέλους της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2007, Αντρέα Γκίλμπερτ.

Μια Αμερικανίδα εικαστικός αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Γιατί;

Ήταν σαν να μου μίλησε αυτός ο τόπος. Περίπου πριν από 20 χρόνια ήθελα ό,τι θέλουν όλοι οι μετανάστες: μια καλύτερη ζωή.

Η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα ήταν εύκολη;

Οι ξένοι στην Ελλάδα έχουν πάνω από το κεφάλι τους ένα γυάλινο ταβάνι. Όσο και να προσπαθούν ποτέ δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν όσο ένας Έλληνας.

Βρίσκετε διαφορές μεταξύ της αμερικάνικης και της ελληνικής κοινωνίας;

Η κύρια διαφορά είναι ότι η αξιόλογη δουλειά στην Ελλάδα θα πάρει δεύτερη θέση. Στην Αμερική θα επιβραβευθεί όπως της αξίζει.

Ομοιότητες υπάρχουν;

Είναι λίγες. Αυτή που μπορώ να διακρίνω είναι του υπερκαταναλωτισμού. Δύσκολα πάντως συγκρίνεις μια τεράστια χώρα με μια μικρούλα.

Εκτός από τα έργα τέχνης, είστε η οργανώτρια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Πώς συνδυάζονται αυτά τα 2;

Όσο κι αν φαίνονται διαφορετικά είναι το ίδιο πράγμα. Ο ακτιβισμός για μένα είναι στάση ζωής είτε πρόκειται για την τέχνη είτε για τα δικαιώματα της γκέι, λεσβιακής και τρανς κοινότητας.

Η οργάνωση αυτή είναι δύσκολη υπόθεση;

Ένα θα σας πω. Για ένα μήνα είχα χάσει τον ύπνο μου. Παρόλο που κάθε φορά λέω ότι δεν ξαναοργανώσω το φεστιβάλ, πάντα την άλλη μέρα σχεδιάζω το επόμενο.

Ποιους πρέπει να πείσετε;

Τη ίδια την γκέι, λεσβιακή και τρανς κοινότητα. Θέλουμε να βγαίνει με υπερηφάνεια στους δρόμους και να μη ντρέπεται.

Πολλοί λένε ότι η ομοφυλοφιλία είναι κουσούρι, γενετικό πρόβλημα ή αρρώστια. Ποια είναι η θέση σας;

Το πως ερωτευόμαστε και με ποιον έχουμε σχέση δεν αφορά κανέναν και κανείς δεν πρέπει να σχολιάζει.

Τελικά, τι είναι ομοφυλοφιλία;

Είναι προσωπικό θέμα.

Η αμερικάνικη ή η ελληνική κοινωνία είναι πιο ανεκτική σε θέματα διαφορετικότητας;

Μη σας παραξενέψει η απάντηση. Η ελληνική. Ο Έλληνας δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους γκέι, τις λεσβίες ή τις τρανς, αρκεί βέβαια να μην είναι το παιδί του

Οι Έλληνες είναι απόλυτα έτοιμοι να αποδεχθούυν την ομοφυλοφιλία;

Είναι τουλάχιστον πιο εξοικειωμένοι με τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Αν δεν κάνω λάθος οι αναφορές στην ελληνική αρχαιότητα είναι ξέκαθαρες.

Θα αποκτήσουν ποτέ πλήρη δικαιώματα;

Η Εκκλησία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σε αυτή την κατεύθυνση.

Στις άλλες ευρωπαϊκες χώρες τα πράγματα είναι διαφορετικά;

Στην Ισπανία οι διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού πολίτες έχουν πλήρη δικαιώματα.

Οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα φοβούνται να εκφραστούν;

Η ελληνική κοινωνία είναι μια μικρή χούφτα, την οποία φοβούνται. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό.

Μήπως αυτό προέρχεται από την οικογένεια;

100%. Η ελληνική κοινωνία κουβαλάει ένα χωριό μέσα της. Μπορεί πιο γρήγορα να ξεπεράσει το γεγονός ότι το παιδί της είναι διαφορετικό, ποτέ ομως δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτά που θα πει ο κόσμος.

Ποια είναι τα βασικά αιτήματα της γκέι, λεσβιακής και τρανς κοινότητας;

Το βασικότερο: να ζουν όπως οι άλλοι άνθρωποι, ίσοι μεταξύ ίσων. Πρώτα απ'όλα αυτό και μετά ο πολιτικός γάμος ή οτιδήποτε άλλο.

Σε πόσα χρόνια πιστεύετε ότι θα νομιμοποιηθεί ο πολιτικός γάμος;

Πιο γρήγορα απ'ότι θα ψηφιστεί στην Αμερική, όπου η νομοθεσία είναι ανάλογη με τα πιστεύω της κάθε πολιτείας.

Τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσουν οι ομοφυλόφιλοι ίσα δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους;

Πρέπει όλος ο κόσμος να είναι δίπλα μας. Μόνον έτσι θα καταλάβουν οι πολιτικοί και η Εκκλησία ότι εμείς, εκτός από ψήφο, έχουμε και δύναμη.

Στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, οι ομοφυλόφιλοι αδικούνται;

Εξαρτάται από τον εργοδότη. Ωστόσο όλο και πιο συχνά ακούμε ότι συμβαίνουν.

Αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις;

Θέλω να πιστεύω πως όχι.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...