To ΣΥΔ για την κατάθεση στο Κοινοβούλιο του ΣχΝ για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο το ΣχΝ για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών "ΣΥΔ" σημειώνει σχετικά:

"Παραμένει σχεδόν το ίδιο και το μόνο που βλέπω να αλλάζει είναι ότι η ηλικία κατεβαίνει στα 17 έτη, ενώ δεν υπάρχει μεταβολή στον περιορισμό για τα έγγαμα πρόσωπα.

Τα πρόσωπα κάτω των 17 δεν θα έχουν καμία δυνατότητα αλλαγής εγγράφων ούτε μέσω των γονέων τους -ρυθμίσεις που δεν υπήρχαν.

Παραμένει η αναφορά στην εξωτερική εικόνα, το πιστοποιητικό γέννησης υπαρχόντων τέκνων δε θα μεταβάλλεται και έτσι θα παραβιάζεται η μυστικότητα της διαδικασίας (θα προσκρούει δλδ στο επόμενο άρθρο 6, καθώς επίσης θα παραβιάζεται η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του προσώπου), ενώ χάνεται μια ευκαιρία η διαδικασία να γίνει εξωδικαστική, καθώς επίσης δεν επέρχεται καμία τροποποίηση στις νομοθεσίες απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φύλου (κυρίως στην παροχή υπηρεσιών & αγαθών, στέγασης, εκπαίδευσης & υγείας που δεν υπάρχει), ενώ υπάρχει ξεκάμπανος ένας ορισμός για τα χαρακτηριστικά φύλου, χωρίς να προβλέπεται καμία ουσιαστική προστασία.

Στην δε αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σε «δυσφορία γένους», έννοια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εισηγηθεί στην αναθεώρηση του ταξινομητικού καταλόγου, να ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ, ενώ πιο κάτω αναφέρεται ότι αποτέλεσμα είναι οι διακρίσεις, ανάμεσα στα υπόλοιπα, στην εκπαίδευση, ενώ στο ΣχΝ δεν προβλέπεται απολύτως τίποτε για τα ανήλικα πρόσωπα ή για τις διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης (ή και της υγείας).

Ελπίζω κατά τη διαδικασία στην Επιτροπή της Βουλής κ’ ακρόαση φορέων, και όταν φτάσει στην ολομέλεια να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων".

Πηγή T-zine

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...