Πολιτικός Γάμος γυναικών στην Καισαριανή 13/3/08

Στην Καισαριανή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ο πρώτος πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, μέλος της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος.

«O γάμος θα είναι μεταξύ δύο γυναικών και θα γίνει σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 1250/82, ο οποίος ορίζει τον πολιτικό γάμο», λέει ο κ. Βαλλιανάτος, που επικαλείται την επιστημονική άποψη της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοφανώς Παπαζήση. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, «στον νόμο για τον πολιτικό γάμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το φύλο των δύο ατόμων που παντρεύονται. Συνεπώς είναι νομικά κατοχυρωμένος ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων». Ο κ. Βαλλιανάτος επικαλείται επίσης και τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΝ, σε ομιλία του ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στο gay pride της Αθήνας πριν από τρία χρόνια, είχε υποστηρίξει ότι “με το ισχύον νομικό σύστημα, δηλαδή τον νόμο 1250/82 που καθορίζει τις προϋποθέσεις του πολιτικού γάμου, απλά χρειάζεται δήμαρχος που να καταλαβαίνει», θυμάται ο κ. Βαλλιανάτος, που επικαλείται και συναντήσεις με το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΝ. « Η θέση μας είναι υπέρ του πολιτικού γάμου και μεταξύ ομοφυλοφίλων», είπε στα «ΝΕΑ» ο μέχρι χθες υπεύθυνος του Τμήματος κ. Χρ. Παπαδόπουλος.

Ο δήμαρχος Καισαριανής

«Δεν έχω καμία αντίρρηση να τελέσω αυτόν τον γάμο, εφόσον καλύπτεται από νομικής πλευράς», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας, ο οποίος ωστόσο διευκρινίζει πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επισήμως για τον επικείμενο γάμο.
Όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» μέλη της ΟΛΚΕ, «την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ο γάμος στην Καισαριανή, θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί και γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλου ζευγαριού αντρών σε δήμο της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα περιμένουμε την απάντηση δημάρχου από νησί του Αιγαίου, ο οποίος αν και εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ, μας πρότεινε να πραγματοποιηθούν γάμοι ομοφυλοφίλων στο νησί του». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΛΚΕ, δεκάδες είναι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που περιμένουν τις αντιδράσεις από τους επικείμενους γάμους, προκειμένου να προχωρήσουν και αυτοί.

Την επικείμενη τέλεση του πρώτου πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ανήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας στον υπουργό Δικαιοσύνης, από τον οποίο ζητούν να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, όπως και ο νόμος 1250/1982 που καθιερώνει τον πολιτικό γάμο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...