Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης για την Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου (βίντεο+κείμενο)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ετέθη κατ’ επανάληψη από αρκετούς ομιλητές το ερώτημα ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Ευρώπη, στα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Θέλω, λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι η Μάλτα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Ελβετία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία δεν έχουν κανέναν περιορισμό ηλικίας. Η Ιρλανδία έχει το δέκατο τέταρτο έτος και ήδη γίνεται διαβούλευση αυτήν την στιγμή –έχει ξεκινήσει- για το δωδέκατο έτος. Στη Νορβηγία από το έκτο έτος έως το δέκατο έκτο οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση. Στην Ολλανδία από το δέκατο έκτο χωρίς καμία προϋπόθεση. Η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία είναι στη διαδικασία αναθεώρησης για να πάει το όριο από τα δώδεκα μέχρι τα δεκατέσσερα. Αυτή είναι η κατάσταση.

Γιατί το αναφέρω; Δεν το αναφέρω για να πω ότι επειδή το κάνουν άλλοι, πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Εμείς το εισηγούμαστε γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο στη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός, όμως, ότι παρόμοια πρακτική επικρατεί στα άλλα κράτη της Ευρώπης, είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως ενθαρρυντικό και ακυρώνει και τα επιχειρήματα όλων εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία μικρή ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, σαν να είναι προϋπόθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και της ψήφισης νόμων από τη Βουλή το τι κάνουν τα άλλα κράτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιο είναι το πολιτικό συμπέρασμα της σημερινής συζήτησης; Νομίζω ότι το πολιτικό συμπέρασμα είναι απλό: Η ακροδεξιά, η οποία ενδημεί στη Νέα Δημοκρατία, υπερίσχυσε κατά κράτος των φιλελεύθερων ιδεών και αντιλήψεων. Και αυτό το λέω, διότι είχαμε μια συνεχή διολίσθηση -για να μην πω μετατόπιση- από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μέχρι σήμερα που φτάσαμε στην Ολομέλεια στο τι τελικά θέλει και επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ήταν χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε ο Εισηγητής του κόμματος στην Επιτροπή ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση και είναι επίσης κατανοητό ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατέστρωσε κάποιες διατάξεις την τελευταία ώρα για να μπορέσει να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο -προσέξτε- όχι επί των άρθρων, αλλά και επί της αρχής.

Ενώ, λοιπόν, το νομοσχέδιο εκινείτο σε θετική κατεύθυνση, σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει. Είναι φανερό ότι γίνεται μια διαπάλη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, διαπάλη τάσεων ποια θα υπερισχύσει ή η ακροδεξιά πτέρυγα με την ακροδεξιά ρητορεία που βλέπουμε την τελευταία περίοδο ή οι άλλες απόψεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο φιλελεύθερες από τις ακροδεξιές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι επίσης προφανές ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία περίοδο έχει κάνει ως σημαία της τις συντηρητικές απόψεις και αντιλήψεις. Θυμάστε τις τοποθετήσεις των στελεχών της για τα θέματα του Συνεδρίου της Εσθονίας, τον ακραίο αντικομμουνισμό, ο οποίος ταύτιζε την κομμουνιστική ιδεολογία με τον ναζισμό. Ορισμένοι δε από αυτούς ανέφεραν και ταύτισαν το «Κεφάλαιο» του Μαρξ με τον «Αγώνα» του Χίτλερ.

Να ήταν μόνο αυτό; Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί εκ Θεού ανισότητες σε μια κοινωνία τι είναι; Δεν είναι ένας ακραίος συντηρητικός λόγος, ένας ακραίος λόγος κατηγοριοποίησης; Όλα αυτά είναι βέβαιο ότι γίνονται, διότι στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι πιέζονται από την άκρα δεξιά, ακόμα και από το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Θα πρέπει, όμως, να ξέρετε κάτι: Όσο ενδίδετε σε αυτή τη ρητορεία και όσο ακολουθείτε αυτές τις απόψεις τόσο χάνετε, διότι την πολιτική ηγεμονία δεν την έχετε εσείς, την έχουν αυτοί που τις εκφράζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την Αίθουσα σήμερα ήρθατε με επιχειρήματα -πολύ σωστά- του τι έγινε το 1974, το 1975 και το 1976 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μιλήσατε εσείς από αυτό εδώ το Βήμα για την κατάργηση του θεσμού της μοναρχίας, μιλήσατε για τη νομιμοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων το 1974, μιλήσατε για τον συγκεκριμένο νόμο που επέτρεπε τη φυλομετάβαση, πράγματα για τα οποία η ακροδεξιά σάς εγκαλούσε και τότε. Τότε, όμως, δίνατε μάχη ενάντια στην ακροδεξιά, εκείνη η Νέα Δημοκρατία, ενώ σήμερα σύρεστε πίσω από την ακροδεξιά και την ακροδεξιά ρητορεία.

Αυτό θα πρέπει εσάς να προβληματίσει για το πού πάτε και το τι θέλετε να οικοδομήσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, εδώ πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή. Τι έλεγε το κόμμα σας, όταν παρόμοια νομοσχέδια από τη δεκαετία του 1980 και μετά έρχονταν στη Βουλή προς ψήφιση; Το ανέφεραν πολλοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θυμηθείτε με τον πολιτικό γάμο ποια ήταν η θέση του κόμματός σας. Τη θυμάστε; Ήσασταν απολύτως αρνητικοί και είχατε δηλώσει ότι θα τον καταργήσετε, όταν έρθετε στην εξουσία.

Θυμάστε ποια ήταν η άποψη του κόμματός σας για την κατάργηση της μοιχείας; Ήταν πάλι απολύτως αρνητική και είχατε δηλώσει ξανά το ίδιο, ότι δηλαδή θα επαναφέρετε το αδίκημα της μοιχείας, όταν έρθετε στην εξουσία.

Μήπως θυμάστε τι είχατε πει για το διαζύγιο, το οποίο στηρίζεται στον ισχυρό κλονισμό λόγω τετραετούς διαστάσεως; Το θυμάστε; Είχατε πει ότι είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικογένειας και, ξαφνικά, μετά την ψήφισή του, θα προστρέξουν οι πάντες για να βγάλουν το –αδοκίμως λεγόμενο τότε- «αυτόματο διαζύγιο».

Τι απ’ όλα αυτά έγινε, κύριοι συνάδελφοι; Τι απ’ όλα αυτά έγινε; Κατά σύμπτωση, από το 1981 και μετά, όπου αναφέρονται αυτά τα νομοθετήματα, υπήρχε ταύτιση των απόψεών σας με τις απόψεις της Εκκλησίας. Αυτό πρέπει να προβληματίσει εσάς, την Εκκλησία, την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο.

Να μην αναφέρουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που έγινε με τις ταυτότητες. Να θυμίσουμε ότι αγελαίως προσέρχονταν όχι τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι Βουλευτές της και ο τότε Πρόεδρός της, ο κ. Καραμανλής, για να υπογράψουν στο δημοψήφισμα το οποίο έκανε η Εκκλησία. Είχατε πει, μάλιστα και ως προς αυτό ότι επανερχόμενοι στην εξουσία, θα επαναφέρετε την εγγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Τι απ’ όλα αυτά κάνατε; Τίποτα! Ένας λόγος κενός, ένα πουκάμισο αδειανό, ένα μηδέν, μόνο και μόνο για λόγους μικροπολιτικούς, για λόγους σκοπιμότητας, για να χαϊδέψετε τα αυτιά ορισμένων συντηρητικών ή υπερσυντηρητικών κύκλων που βρίσκονται και στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Απόδειξη, μάλιστα, όλων όσων σας λέω είναι το γεγονός ότι τον νόμο του 1976 για τη φυλομετάβαση τον ψηφίσατε εσείς, εκείνο το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή –και μπράβο- και η Εκκλησία της Ελλάδας τότε δεν είχε πει κουβέντα. Δεν είχε πει τίποτα. Είναι φυσιολογικό. Μετά τη δικτατορία και μετά την εμπλοκή τόσων αρχιερέων σε πολλά θέματα εκείνης της περιόδου, να βγάλει και γλώσσα στον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή; Ούτε για αστείο! Από το 1981 και μετά λύθηκε η γλώσσα ορισμένων!

Γι’ αυτό ακριβώς η Εκκλησία έχει δικαίωμα να λέει αυτά που λέει ως συλλογικότητα. Και οι ιεράρχες έχουν το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους. Κανένας δεν τους το στερεί. Όμως, κανένας δεν είπε ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν.

Κύριε Βορίδη, σας άκουσα προηγουμένως. Ο Βουλευτής σας και μέλος μάλιστα του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Οικονόμου, είπε προχθές –αν διάβασα σωστά τις δηλώσεις του και αν αποδόθηκαν σωστά, διότι καμιά φορά παραλλάσσουν οι δηλώσεις- ότι δουλειά της Εκκλησίας είναι το πνευματικό έργο και δεν έχει καμία θέση να ανακατεύεται σ’ αυτά τα ζητήματα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποιος το είπε αυτό;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ο κ. Βασίλειος Οικονόμου. Αυτό είπε. Είπα μάλιστα «αν αποδόθηκαν σωστά».

Σας λέω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι καλό είναι σε τέτοια θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκσυγχρονισμού του δικαίου να μην παρεισφρέουν τέτοιου είδους μικροπολιτικές απόψεις και απόψεις σκοπιμότητας που πηγαίνουν πίσω την κοινωνία, αντί να την πηγαίνουν μπροστά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε σήμερα, όμως και ένα άλλο επιχείρημα. Είπατε, δηλαδή, «Εμείς σας φέραμε μία άλλη πρόταση ολοκληρωμένη και θα πρέπει να τη δείτε και αν την κρίνετε σωστά, να την ψηφίσετε».

Σας ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εξής: Γιατί δεν τη φέρνατε τόσα χρόνια που ήσασταν στην κυβέρνηση και το θυμηθήκατε σήμερα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την πρόταση; Γιατί λέτε, επίσης, ότι αυτό γίνεται λόγω σκοπιμοτήτων; Για να αλλάξουμε τη θεματολογία της εποχής;

Μα, από ό,τι βλέπετε, τα πράγματα για την Κυβέρνηση, όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, βαίνουν πάρα πολύ καλά.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Κοντονή, παρακαλώ όχι διάλογο. Μην απευθύνεστε στους Βουλευτές. Διά του Προέδρου γίνεται η συζήτηση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Αμφιβάλετε; Σας λέω να μην αμφιβάλετε, διότι όχι μόνο οι δείκτες δείχνουν αυτό που λέω, αλλά και οι ορκισμένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ, που από τον Ιανουάριο του 2015 προσπαθούσαν με χίλιους τρόπους να πέσει αυτή η Κυβέρνηση, σήμερα όλοι λένε ότι τέλος πάντων εκλογές πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Εκτός και αν δεν έχετε ακούσει ούτε αυτά από τους ορκισμένους εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει, λοιπόν, εδώ να μας δικαιολογήσετε, πρώτον, γιατί δεν το κάνατε εσείς αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα και μάλιστα όχι όταν ήσασταν σε μονοκομματική κυβέρνηση, όταν ήσασταν τρικομματική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι σήμερα έρχονται στη συνεδρίαση και προς τιμή τους -άκουσα και τον συνάδελφο κ. Μπαργιώτα- λένε ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Θεοχαρόπουλος. Γιατί δεν το φέρνατε; Οι σύμμαχοί σας το θέλανε ασμένως. Εσείς γιατί δεν το φέρνατε να το ψηφίσετε και σήμερα μας κάνετε και μαθήματα και υποδείξεις;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι η κατάσταση; Αναφέρθηκα στον νόμο του ’76. Θέλω να πω στο σημείο αυτό ότι εκείνο τον νόμο τον είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή των Ελλήνων και η Νέα Δημοκρατία και Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη Αριστερά, η ΕΔΑ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού. Έτσι, για να ξέρουμε τα περί αντικειμενικής και επιστημονικής προσέγγισης. Υπάρχει και η ιστορική προσέγγιση στο τι έκαναν τα κόμματα σε αυτή εδώ την Αίθουσα.

Εκείνος, λοιπόν, ο νόμος, προοδευτικός και ριζοσπαστικός για την εποχή του, έφτασε σε ένα όριο. Το όριο αυτό το περιγράφουν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι αποφάσεις του ΟΗΕ που λένε ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν άνθρωπο για να κάνει τη φυλομετάβαση να υποστεί χειρουργική επέμβαση. Το λέει το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το λένε οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι εδώ κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Το λένε, όμως, και οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Μάλιστα, εδώ μου έκανε εντύπωση η αναφορά από πολλούς ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν: κοιτάξτε να δείτε, το θέμα έχει ρυθμιστεί με τον καλύτερο τρόπο από τη νομολογία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Αν είναι έτσι, κύριοι συνάδελφοι, γιατί καταθέτετε πρόταση νόμου; Μήπως μπορείτε να μας πείτε; Αφού ρυθμίστηκε το θέμα, ελύθη διά των αποφάσεων των δικαστηρίων, τα οποία σωστά εφαρμόζουν την ΕΣΔΑ, εφαρμόζουν την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και βεβαίως τις διατάξεις του Συντάγματος; Ερωτηματικά είναι αυτά, στα οποία προσπαθώ να βρω μια λογική απάντηση, αλλά δεν βρίσκω. Και δυστυχώς, δεν απαντάτε και εσείς.

Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να κάνουμε; Θα έπρεπε να νομοθετήσουμε στην κατεύθυνση την οποία ήδη έχουμε χαράξει. Ήταν μια αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ήταν απολύτως αναγκαία. Και θέλω να τονίσω τρία στοιχεία του νομοσχεδίου.

Κατά πρώτον, το νομοσχέδιο στο άρθρο 2 αναφέρει ως γενεσιουργό λόγο της κίνησης αυτού του Μηχανισμού τη βούληση ενός συνανθρώπου μας. Βάζει και μια προϋπόθεση επιπλέον: τα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης να βρίσκονται σε μια αντιστοίχιση με τη βούληση. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι εάν ξεκίνησε κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση, ξεκίνησε από την κοινότητα των αμέσως ενδιαφερομένων συνανθρώπων μας, οι οποίοι τι είπαν; Είπαν ότι δεν γίνεται, εμφανιζόμενοι σε μία δημόσια υπηρεσία ή και σε μια ιδιωτική υπηρεσία, ενώ η εικόνα μας είναι «α» τα στοιχεία της ταυτότητας να δείχνουν «β». (SS)

Και εκείνη την ώρα γινόμαστε αντικείμενο προπηλακισμών, ειρωνειών, ακόμα και επιθέσεων. Κι αυτά τα πράγματα έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Ήταν δίκαιο το αίτημα και γι’ αυτό υλοποιείται σήμερα.

Επίσης, στο νομοσχέδιο διαλαμβάνετο από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει μία ειδική ρύθμιση για τους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν στην φυλομετάβαση και είναι δεκαεπτά ετών. Και προσδιορίσαμε το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας ως εκείνο το έτος στο οποίο ο νομοθέτης ήδη έχει δώσει το δικαίωμα του εκλέγειν στους Έλληνες και στις Ελληνίδες. Βεβαίως, επειδή κατά το αστικό δίκαιο δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος που κάποιος έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, απαιτείται η συναίνεση των γονέων.

Και κάναμε και μία περαιτέρω διόρθωση. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στην πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή θυμίζω προς όλους σας ότι ήμουν απολύτως αρνητικός στο να κατέβει το όριο από το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας -το θυμόσαστε όλοι, είναι καταγεγραμμένη στα Πρακτικά η άποψή μου- αλλά μεσολάβησε η ακρόαση των φορέων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι τοποθετήσεις στην ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής όχι μόνο των ενδιαφερομένων, αλλά των γονέων τους, ήταν μία στιγμή συγκλονιστική. Και όποιος δεν ήταν εκείνη τη στιγμή να την ακούσει απέχει της πραγματικότητας. Αυτές οι συγκλονιστικές τοποθετήσεις, οι οποίες περιέγραφαν μία κατάσταση η οποία ορισμένες φορές φτάνει στα όρια του οικογενειακού δράματος, δεν μπορούν να αφήσουν την Κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία, δεν μπορούν να αφήσουν τη Βουλή χωρίς να πάρει μέτρα.

Δεν νομοθετούμε, κύριοι συνάδελφοι, ούτε με βάση τις ιδεολογίες μας, ούτε τις ιδεοληψίες μας, ούτε τις αντιλήψεις μας. Νομοθετούμε για τους Έλληνες πολίτες και οι συγκεκριμένοι είναι Έλληνες πολίτες και χρήζουν της προσοχής μας. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση πήρε αυτήν την πρωτοβουλία και φέραμε νομοτεχνική βελτίωση και εξοπλίσαμε τη συγκεκριμένη διάταξη με τις προϋποθέσεις της ηλικίας των δεκαεπτά ετών και με μία ακόμα: ότι ειδικά για τους εφήβους, όχι για τα παιδιά -διότι οι συγκεκριμένες ηλικίες έχουν περιορισμένη δικαιοπρακτική ικανότητα κατά τον Αστικό Κώδικα- για τους συγκεκριμένους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη ενός επιστημονικού συμβουλίου, το οποίο σήμερα με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς, για να μην υπάρχει κανένα απολύτως κενό.

Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχει της ανθρωπιάς όλων μας. Και απευθυνόμενος προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θέλω να πω ότι υπήρξε μία έντονη παραπληροφόρηση τις τελευταίες ημέρες από συγκεκριμένα κέντρα του «κίτρινου Τύπου», οι οποίοι διαλαλούσαν -εν γνώσει τους ότι λένε ψέματα- πως η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιτρέπει στα δεκαπεντάχρονα με μία δήλωση να αλλάξουν φύλο. Είναι άθλιοι ψεύτες, κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων και δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο γι’ αυτές τις αθλιότητες, τις οποίες ανέγραφαν επί μέρες σε ηλεκτρονικές σελίδες και στον έντυπο Τύπο τους!

Είναι απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο, να παραπληροφορούν με τρόπο συστηματικό και γκεμπελίστικο την ελληνική κοινωνία, πιστεύοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν καταλαβαίνει, βρίσκεται σε μία άλλη σφαίρα και το μόνο που λαμβάνει υπ’ όψιν είναι τι της λέει επί μονίμου βάσεως ο «κίτρινος Τύπος», λες και δεν υπάρχει το Κανάλι της Βουλής, δεν υπάρχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που λένε ακριβώς ποιες είναι οι απόψεις ενός εκάστου, δεν υπάρχει τίποτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι με το νομοσχέδιο αυτό κλείνει ένας κύκλος νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης. Ήταν το σύμφωνο συμβίωσης που με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Ήταν ο νόμος για την ίση μεταχείριση στην εργασία, με την ίδια αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σήμερα ευελπιστώ ότι οι Βουλευτές που αντιλαμβάνονται το μεγάλο καθήκον και τη μεγάλη υποχρέωση να αντιστοιχηθούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο, εμείς, ένα Κοινοβούλιο της εποχής του, θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα της Κυβέρνησης και θα υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...