Athens Pride 2008 (7/6/08)

«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ!»

Με αυτό  σύνθημα γιορτάζει φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Λεσβιακή, Γκέι, Αμφισεξουαλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) Κοινότητα την κεντρική εκδήλωση της φετινής «Περηφάνιας (Pride)» το Σάββατο 7 Ιουνίου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας γίνεται στα πλαίσια του παγκόσμιου κινήματος Υπερηφάνειας (Pride).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Η λίστα των οργανώσεων που συμμετέχουν έχει και πάλι μεγαλώσει. Στα περίπτερα θα συμμετέχουν οργανώσεις της κοινότητας, πολιτικά κόμματα (από κοινοβουλευτικά συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός), μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οργανώσεις για την ενημέρωση και καταπολέμηση του hiv/aids. Φέτος, θα έχουμε παρουσία κρατικών φορέων (ΚΕΛΠΝΟ και Γραμματεία Νέας Γενιάς), καθώς και το Σεξολογικό Ινστιτούτο. Επίσης, παρουσία θα έχουν και οι χορηγοί επικοινωνίας μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Το Athens Pride αποφάσισε φέτος να ξεκινήσει μια σειρά από προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, διευρύνοντας το χαρακτήρα του. Έτσι είχαμε μια πολιτική και μια ιστορική συζήτηση με εξαιρετική συμμετοχή, τη διοργάνωση μιας εικαστικής έκθεσης ιστορικού περιεχομένου, καθώς και την έκδοση σε τεύχος μιας σύνοψης της ιστορικής συζήτησης.

Η υποστήριξη που έλαβε φέτος το Athens Pride δείχνει ότι ο θεσμός αυτός απλώνει τις ρίζες του στην κοινότητα και στην κοινωνία. Έτσι, ομάδες κι επιχειρήσεις συνεισέφεραν ποικιλοτρόπως στην οικονομική ενίσχυση του  Athens Pride, είτε με άμεσες δωρεές, είτε με διοργάνωση πάρτυ. Μνεία οφείλουμε και στα άτομα, τα οποία κατέθεσαν χρηματικά ποσά στον εταιρικό λογαριασμό του Athens Pride. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι τόσο οι οικονομικοί χορηγοί, όσο κι οι χορηγοί επικοινωνίας κι οι υποστηρικτές μας, εκτείνονται πια πολύ πέρα από την κοινότητά μας (βλ χορηγούς). Αυτή η τάση θεωρούμε ότι θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια.

PRIDE ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Η επιτροπή, στην επιθυμία της να καλλιεργήσει και αυτή την πλευρά στη φετινή διοργάνωση, πέρα από το ζωντανό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης και την προαναφερθείσα εικαστική έκθεση (βλ σχετικά δελτία), δίνει την υποστήριξή του στην παράσταση της χοροθεατρικής ομάδας «Κινητήρας», η οποία ανεβαίνει στα πλαίσια του Φεστιβάλ Χορού στην Αθήνα, στο Θέατρο ΔΙΠΥΛΟΝ από 12 έως 15 Ιουνίου. Η φιλοδοξία μας είναι σε μελλοντικά φεστιβάλ να εντάξουμε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα όλων των ειδών. Επίσης, στην πλατεία θα γίνει έκθεση σκίτσου με θέμα την ομοφοβία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμαρχος Αθήνας απορρίπτει το αίτημα της αιγίδας. Εντύπωση προξενεί ο τρόπος που επιλέγει να το κάνει:

  • δεν απαντάει ποτέ γραπτά στα αιτήματά μας
  • δεν δέχεται να μας δει, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας
  • δεν μας παράσχει ΚΑΜΙΑ υποστήριξη, εκτός της άδειας της πλατείας και του ρεύματος για την εκδήλωση.
  • παρόλα αυτά, διατείνεται ψευδώς ότι μας δίνει τα «εννέα από τα δέκα».

Στο δημοτικό συμβούλιο, όταν τέθηκε το θέμα της αιγίδας για δεύτερη χρονιά από τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» που πρόσκειται στο ΣΥΝ, το ξεπέταξε σε δευτερόλεπτα. Είναι πια προφανές, ότι η ιδέα ενός φεστιβάλ όπου οι άνθρωποι δηλώνουν ανοιχτά και περήφανα την σεξουαλική τους ταυτότητα, του είναι ενοχλητική. Παραθέτουμε τα 10 μας αιτήματα, από τα οποία ελπίζουμε του χρόνου να ικανοποιήσει τα 9.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

• Παραχώρηση της αιγίδας
• Προσωπική παρουσία του Δήμαρχου στην παρέλαση περηφάνιας
• Υλικοτεχνική υποστήριξη του Φεστιβάλ
• Οικονομική υποστήριξη του Φεστιβάλ
• Χορηγία επικοινωνίας από το δημοτικό σταθμό 984
• Παραχώρηση ικανού χώρου στἐγασης του Φεστιβάλ κι όλων των ομάδων, που δραστηριοποιούνται εντός της Αθηναϊκής LGBT κοινότητας, όπως γίνεται σε δεκάδες πόλεων προηγμένων κρατών.
• συμπαράσταση σε κινήματα χωρών, όπου  οι διακρίσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα, όπως ήδη κάνουν δεκάδες άλλοι Δήμαρχοι
• Πραγματοποίηση πολιτικών γάμων ομόφυλων ζευγαριών με το υπάρχον νομικό καθεστώς
• Σχεδιασμός κι υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των δημοτών για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας
• Ειδικό πρόγραμμα βοήθειας για μετανάστες και μετανάστριες, που είναι θύματα πολλαπλών διακρίσεων, με ειδική μνεία στον σεξουαλικό προσανατολισμό

Aids/hiv Οργανώσεις στο Athens Pride

Βουλευτής της Γερμανικής Βουλής στο Athens Pride

Glitter Banditz @ Athens Pride 2008

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...