Μαγική εικόνα: ορατοί/ες πριν τις εκλογές, αόρατοι/ες μετά;

Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Βουλή θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Από όλες τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις, μοναδική αναφορά γίνεται στα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ) αλλά ακόμη και αυτή είναι γενικόλογη και αόριστη. Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι/ες και οι τρανσέξουαλ απουσιάζουν όχι μόνο από το λόγο του πρωθυπουργού αλλά και από τις τοποθετήσεις των υπουργών που ακολούθησαν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η “συστολή” αυτή δεν κρύβει κάποια αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ήταν μια απλή αναφορά σε ένα παράδειγμα, λόγω οικονομίας του λόγου και εξακολουθεί να ισχύει η διαβεβαίωση ότι “Ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα ανεχθούμε εντός της ΕΕ καμία «ιεραρχία διακρίσεων» όπου κάποιες μορφές διακρίσεων θα καταδικάζονται και κάποιες άλλες θα γίνονται ανεκτές.”(Απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο ερωτηματολόγιο της ΟΛΚΕ).

Στηριζόμενοι/ες μάλιστα στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας Χ. Καστανίδη: “Πρόσθετη ευθύνη μας είναι να διευρύνουμε και να προστατεύσουμε με τρόπο αποτελεσματικό τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Όσο το πράττουμε, δηλαδή όσο διευρύνουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, τόσο περισσότερο εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία και ενισχύουμε την ποιότητά της υπέρ των πολιτών.” μπορούμε να προσδοκάμε και την προστασία συγκεκριμένα των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ πολιτών.

Επιπλέον, με βάση τη δήλωσή του ότι “Η κυβέρνηση θα δώσει ξανά τη δέουσα σημασία στις ανεξάρτητες αρχές”, αναμένουμε μια ισχυρή ανεξάρτητη αρχή που θα παρακολουθεί την καταπολέμηση των διακρίσεων με διευρυμένες αρμοδιότητες, και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, στο πρότυπο του Συνήγορου του Πολίτη (όπως προτείνει  και η  Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων). Τέλος υπενθυμίζουμε τις πάγιες θέσεις της ΟΛΚΕ για εφαρμογή του πολιτικού γάμου στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, διεύρυνση των αντιρατσιστικών νόμων (927/1979 & 3304/2005) και κατάργηση γενικότερα των νόμων που παράγουν διακρίσεις (αλλά και της απαξιωτικής ορολογίας σε αυτούς π.χ. “παρά φύσιν ασέλγεια”).

Περνώντας σε ζητήματα Προστασίας του Πολίτη και μέσα στο πνεύμα των δηλώσεων του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη περιμένουμε την αποτελεσματική καταπολέμηση από τη μια μεριά των κρουσμάτων βίας σε λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλους/ες και τρανσέξουαλ, και από την άλλη την καταπολέμηση της βίας και αυθαιρεσίας μέρους των οργάνων της τάξης, όταν έρχονται σε επαφή με λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλους/ες, τρανσέξουαλ πολίτες. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εργασίας κρίσιμη είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, ώστε να προστατεύουν τους εργαζόμενους/ες συν τοις άλλοις και από τις διακρίσεις στο περιβάλλον εργασίας, αλλά και η έναρξη ενημέρωσης των εργαζομένων και των εργοδοτών για την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τις διακρίσεις στην απασχόληση.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Ξενογιαννακοπούλου οφείλει να λάβει δράση στον τομέα της ευρύτερης ενημέρωσης για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ιός HIV, ηπατίτιδα κ.α.) αλλά και να προχωρήσει στην κατάργηση της ρατσιστικής οδηγίας που απαγορεύει στους γκέι άντρες να γίνουν δωρητές οργάνων και αίματος, ανεξάρτητα από το αν είναι φορείς σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων ή όχι. Επιπλέον, η επέμβαση διόρθωσης φύλου είναι σημαντικό να καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α. Διαμαντοπούλου, πιθανόν δεν είχε την ευχέρεια χρόνου να αναφέρει στις προγραμματικές της δηλώσεις την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (όπως κάποτε σχεδιαζόταν), είμαστε όμως αισιόδοξοι/ες ότι μπορεί να εντάσσεται μέσα στους γενικότερους προβληματισμούς της. Είναι πάντως χρήσιμο να επισημάνουμε ότι στις αναφορές της για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες μέσα στο σχολείο έκανε λόγο μόνο για άτομα με αναπηρίες και μετανάστες/τριες. Είναι όντως σημαντική η υποστήριξη και ενδυνάμωση των συγκεκριμένων ομάδων, αλλά οφείλει να επεκταθεί και σε μαθητές/τριες που η συμπεριφορά τους δε συμμορφώνεται με τα κοινωνικά στερεότυπα για το φύλο τους, οπότε γίνονται αντικείμενα προσβολών και κακομεταχείρισης (bullying). 

Η ΟΛΚΕ είναι διαθέσιμη για μια ουσιαστική συνεργασία με την νέα κυβέρνηση ιδίως στους τομείς που προαναφέρθηκαν, αλλά είναι και πρόθυμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση με ΜΚΟ και φορείς, μέσα στο πνεύμα της “ενίσχυσης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες” και της “ευρύτερης συμμαχίας για τα δικαιώματα” όπως ανέφερε το ΠΑΣΟΚ στην απάντησή του προς το ερωτηματολόγιο της ΟΛΚΕ.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...