Να είσαι ο εαυτός σου

Είμαι Λεσβία και τώρα τι?

Ο τρόπος είναι απλός. Να είσαι ο εαυτός σου.

 

Θα περίμενε κανείς πως θα είχε μπροστά της μία δραματική κτητική φιγούρα με αρρενωπά χαρακτηριστικά, καθόλου make-up, παντελόνι σχισμένο, βαρύ περπάτημα, χαμηλή μπάσα φωνή και κοντό μαλλί. Να κουβαλάει τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, να σε παίρνει όταν σχολάς από την δουλειά, να φτιάχνει ό,τι ηλεκτρικό χαλάει μέσα στο σπίτι και το βράδυ να είναι ένας θαυμάσιος επιβήτορας, που ποτέ δεν είχες φανταστεί. Μην αναφέρω τα ποτά, τα τσιγάρα και την βαριά έντεχνη μουσική, που θα παίζει το ράδιο όταν θα έχετε τσακωθεί.  

Αυτή, από την άλλη, να σου μαγειρεύει τα απίστευτα σουτζουκάκια της μαμάς της, να σου πλένει τα σώβρακα με στάμπα του σούπερμαν, να προσέχει να μην φύγει το κομψοτέχνημα του νυχιού της κατά την διάρκεια του σεξ και η μόνη στάση που να επιδιώκει να είναι αυτή που κοιτάει το ταβάνι. Φυσικά να περιμένεις ότι θα απαιτήσει δικό της μουσικό ρεπερτόριο εκείνη την ώρα. Ξεχνάς τα έντεχνα. Και τα σουτζουκάκια επίσης αν της προτείνεις να αλλάξετε στάση.  

Κι αν δεν υπάρχει διείσδυση, τότε τι κάνουμε; Αχ καλέ, αυτή η αράχνη στην γωνία μου ξέφυγε στο ξεσκόνισμα. Βρε λες να είμαι ακόμα Στρέιτ; Ήμουν ποτέ; Στοματικό κάνεις άραγε; 

Τελικά ποιο σεξ είναι καλύτερο, αναρωτιέσαι εσύ αγαπητή μου αρχάρια αναγνώστρια. Ο μύθος θέλει τα ομόφυλα ζευγάρια να κατανοούν περισσότερο τις ανάγκες του ίδιου φύλου. Να πιστεύουν πως πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα ρόλοι πλαισιωμένοι με τα κοινωνικά πρότυπα. Και τώρα τι, θα αρχίσω να χαλάω τα λεφτά μου στα sex shops, θα ψάχνω τα κατάλληλα μεγέθη και θα διατηρώ έναν θυμό -τάχα- προς όλους τους άνδρες, επειδή απλά γεννήθηκαν  βιολογικά διαφορετικοί;

Αλήθεια τώρα, το γεγονός ότι μπορεί ένα λεσβιακό ζευγάρι να χρησιμοποιεί sex toys το καθιστά να μειονεκτεί και ασυνείδητα να θέλει ένα αρσενικό ανάμεσά τους; 

Πόσες φορές θα θριαμβεύει αυτός ο Φρόιντ στις μέρες μας θα ήθελα να ήξερα! Πόσοι ακόμα οργασμοί θα χαθούν στον βωμό της πατριαρχικής κομπλεξικότητας; 

Κι αν πέσουμε σε κοινούς ρόλους και η μία περιμένει από την άλλη να την ικανοποιήσει, πόσο άβολα θα αισθανθούμε τώρα που κάναμε την αρχή, αναρωτιέσαι. Και να τα αισθήματα ενοχής, θέλεις αρχικά να ταυτιστείς, να μοιραστείς τις ανησυχίες σου σαν κορίτσι κι εσύ. 

Να αποδεχτείς την νικητήρια φύση σου και να πειραματιστείς. Να νιώσεις ασφαλής. Να βιώσεις το φλερτ, να επικοινωνήσεις. Σεβαστά πράγματα και όμορφα. 

Μην ξεχνάς όμως αυτές σου τις ανησυχίες να τις αναφέρεις και στο άτομο που σε ενδιαφέρει και όχι στον περίγυρο ως συνήθως. Ότι νύχια φτιαγμένα και να έχει αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει τι κουβαλάει το τρυφερό σου μυαλουδάκι.  

Κι εκεί που τελικά θα πεις το μεγάλο “ναι” στη δέσμευση και θα έχεις ξεπεράσει τις φοβίες σου για το, αν θα πρέπει να την γνωρίσεις στην μαμά σου ή αν θα μπορείς να της πιάσεις το χέρι σε δημόσια θέα, θα αρχίσουν τα εγωιστικά παιχνιδάκια επιβεβαίωσης και κυριαρχίας.

Μωρέ τελικά τα δράματα και οι εξαρτητικές σχέσεις δεν ανήκουν μόνο στα λεσβιακά ζευγάρια. Μην έχεις αυταπάτες. Ανήκουν παντού. Κοίτα στο λεξικό για την ελληνική οικογένεια και θα το λέει καθαρά. 

Και ναι λοιπόν ήρθε η ώρα που θα σκεφτείς πως θα μείνεις μόνη σε αυτή την ζωή. Γιατί σου αξίζει που γεννήθηκες έτσι. Κάτσε το πιο σημαντικό δεν ρώτησα, προτιμάς γάτα ή σκύλο; Κάτι από τα δύο τέλος πάντων. Μην τρέξεις να δεσμευτείς από τώρα καλέ. Σοκ!  

Ποτέ δεν θα μείνεις μόνη, στο λέω εγώ. Γιατί μία άλλη λεσβία θα έρθει σε διεκδικήσει, είσαι δεν είσαι σε σχέση. Με πόσες έχεις πάει τελικά δεν μου είπες! Αυτά τα έχουν οι μικρές κοινότητες. Μα και οι μεγάλες. Ας γίνουμε πολλές κορίτσια.  

Ωραία τα στερεότυπα της εποχής. Είναι όμως μιας άλλης εποχής και σίγουρα και κάποιων άλλων ανθρώπων γύρω σου. Όχι δικά σου. Προσπάθησε να μην τα υιοθετείς και να μην τα διαιωνίζεις. Δεν μπορούν οι άλλοι να ξέρουν τι είναι καλύτερο για σένα. 

Γι αυτό χρειάζεται που και που να θυμάσαι να αναπνέεις μικρή μου πρωτοεμφανιζόμενη λεσβία. Εισπνοή. Εκπνοή. (κι εγώ μαζί) 

Δεν χρειάζεσαι ευτυχία, χαρά αποζητάς. Αυτό σου λείπει. Μπαίνεις στα sites και στα chats, για να νιώθεις ότι ανήκεις κάπου. Ανοίγεσαι με αργούς ρυθμούς και θέλεις τον χρόνο σου.

Αναζητάς ένα πρόσωπο που θα ταυτιστείς και να έχεις για αρχή μία καθημερινή κουβεντούλα. Γιατί πάνω απ’ όλα είσαι άνθρωπος και θα ήθελες έναν άλλον άνθρωπο αυθεντικό αντίστοιχα απέναντι σου. Με τις ίδιες ευαισθησίες και την ίδια κατανόηση. Άπειρη ή έμπειρη δεν παίζει ρόλο τελικά, αρκεί να πηγαίνει με τους δικούς σου ρυθμούς καλύπτοντας τις ανασφάλειές σου. 

Κι αν η επαφή σε αγχώνει, μάθε πως εκεί έξω υπάρχουν κάθε ειδών όμορφες υπάρξεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, που δεν τις καθορίζουν ούτε οι ρόλοι ούτε η εμφάνιση. Που θα εστιάσουν με μεγάλο ενδιαφέρον στην προσωπικότητά σου και θα αφεθούν στην εχεμύθειά σου. 

Εισπνοή και εκπνοή λοιπόν. Ο τρόπος είναι απλός. Να είσαι ο εαυτός σου.

 

Μαίρη Σακελλαρίου

για το lesbian.gr

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Εκπαιδευόμενη στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Εποπτεία

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...