Γιατί δεν είναι ποτέ αργά για να είσαι λεσβία. Μαρτυρίες για τη ρευστή σεξουαλικότητα.

Όλο και περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν μετά από χρόνια σχέσεων ή γάμου με άνδρες και έχοντας παιδιά, ότι είναι λεσβίες. Ήταν πάντα - ή είναι πιο ρευστή η σεξουαλικότητα από ότι νομίζουμε;

Για την Carren Strock, η αποκάλυψη ήρθε όταν ήταν 44 ετών. Είχε συναντήσει τον σύζυγό της - "έναν καταπληκτικό άνθρωπο, πολύ γλυκό" - στο γυμνάσιο όταν ήταν 16 ετών, είχε παντρευτεί μαζί του για 25 χρόνια, είχε δύο αγαπημένα παιδιά, και ζούσαν στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, μια μέρα, καθισμένη απέναντι στην καλύτερή της φίλη, συνειδητοποίησε: "Ω Θεέ μου, είμαι ερωτευμένη με αυτή τη γυναίκα." Η ιδέα ότι ίσως ήταν λεσβία δεν την είχε σκεφτεί ποτέ πριν. Αν με ρωτούσατε το προηγούμενο έτος, λέει, θα είχα απαντήσει: «Ξέρω ακριβώς ποια και τι είμαι - δεν είμαι λεσβία, ούτε θα μπορούσα ποτέ να είμαι».

Από εκείνη τη στιγμή η κατανόηση της Strock για τη σεξουαλικότητά της μετακινήθηκε  τελείως. Αισθάνθηκε υποχρεωμένη να το πει στην φίλη της, αλλά δεν ήταν αμοιβαία τα αισθήματα. Στην αρχή δεν ήταν σίγουρη αν είχε συναισθήματα για τις γυναίκες εν γένει, ή ήταν συγκεκριμένα μόνο για αυτήν την γυναίκα. Αλλά σταδιακά συνειδητοποίησε ότι ήταν λεσβία. Άρχισε επίσης να καταλαβαίνει ότι η εμπειρία της δεν ήταν ασυνήθιστη.
Η Strock αποφάσισε να πάρει συνέντευξη από άλλες παντρεμένες γυναίκες που ερωτεύτηκαν γυναίκες, βάζοντας φυλλάδια σε θέατρα και βιβλιοπωλεία. Γυναίκες άρχισαν να έρχονται σε επαφή μαζί της από όλη τη χώρα - όλοι γνώριζαν κάποια που γνώριζε κάποια σε αυτή την κατάσταση. Οι συνεντεύξεις έγιναν ένα βιβλίο. Έγγαμες γυναίκες που αγαπούν τις γυναίκες, και όταν ήρθε στη συγγραφή της δεύτερης έκδοσης, η Strock στράφηκε στο διαδίκτυο. Μέσα σε λίγες μέρες, λέει, περισσότερες γυναίκες είχαν επικοινωνήσει μαζί της από ό,τι θα μπορούσε να μιλήσει.

Οι λεσβίες που αργότερα "ανθίζουν" - οι γυναίκες που ανακαλύπτουν ή δηλώνουν συναισθήματα του ιδίου φύλου μετά τα 30 - έχουν προσελκύσει αυξημένη προσοχή από τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω των λαμπερών προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ που έρχονται μετά από ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.

Η Cynthia Nixon, για παράδειγμα, που παίζει την Miranda στο Sex and the City, ήταν σε ετεροφυλοφιλική σχέση για 15 χρόνια και είχε δύο παιδιά, πριν τα φτιάξει με την τωρινή σύντροφό της Christine Marinoni το 2004.

Πέρυσι, αναφέρθηκε ότι η Βρετανίδα τραγουδίστρια Alison Goldfrapp,  είχε ξεκινήσει μια σχέση με την συντάκτη Lisa Gunning.

Η ηθοποιός Portia de Rossi παντρεύτηκε άντρα πριν γνωρίσει και ερωτευτεί την Ellen DeGeneres, με την οποία παντρεύτηκε το 2008.

Έπειτα η Bρετανή τηλεοπτική αστέρας Mary Portas, παντρεμένη με έναν άντρα για 13 χρόνια και με δύο παιδιά, συνάντησε τη Melanie Rickey επιμελήτρια μόδας στο
περιοδικό Grazia. Κατά την συνεργασία τους έγιναν ζευγάρι το οποίο ακτινοβολούσε σε φωτογραφίες με όμορφα φορέματα Antonio Berardi.

Το θέμα έχει αρχίσει τώρα να προσελκύει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, μια σύνοδος με τίτλο Σεξουαλική Ρευστότητα και Λεσβίες «αργότερης άνθισης» παρουσίασε μια σειρά από έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης από την Christan Moran, που αποφάσισε να εξετάσει τις ζωές των γυναικών που είχαν βιώσει έλξη ιδίου φύλου όταν ήταν άνω των 30 ετών και παντρεμένες πριν με άνδρα. Η Moran είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Southern Connecticut.  Η Moran ήθελε να ερευνήσει μια σειρά γυναικών σε αυτή την κατάσταση, για να βοηθήσει και άλλες, να δουν ότι δεν είναι περίεργο ή λάθος να βρεθούν να έλκονται από γυναίκες αργότερα στη ζωή τους. Ήθελε επίσης να διερευνήσει την ιδέα, ότι μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα θα μπορούσε να κάνει μια πλήρη μετάβαση σε μια αποκλειστικά λεσβιακή ταυτότητα... Με άλλα λόγια, θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό της.

Όπως σημειώνει η Moran στη μελέτη της, η πιθανότητα αυτή συχνά αγνοείται. Όταν ένα άτομο κάνει coming out αργότερα στη ζωή του, η αποδεκτή γνώμη τείνει να είναι ότι πρέπει πάντα να ήταν ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο, αλλά απλώς έκρυβε ή καταπίεζε τα συναισθήματά του. Όλο και περισσότεροι  ερευνητές αμφισβητούν αυτό και διερευνούν εάν η σεξουαλικότητα είναι πιο ρευστή ή και μετατοπίζεται .

Η Sarah Spelling, πρώην δασκάλα, αναφέρει πώς "πράγματι μπορεί να γλιστρήσει ή να μετακινηθεί ένα άτομο σε μια άλλη σεξουαλική ταυτότητα". Αφού μεγάλωσε σε μια οικογένεια επτά παιδιών στο Μπέρμιγχαμ, η Spelling συναντήθηκε με τον πρώτο της  σύντροφο, όταν ήταν στο πανεπιστήμιο. Ήταν μαζί του για 12 χρόνια, αν και προσθέτει ότι ποτέ δεν είχε οργασμό μέσω διεισδυτικού σεξ.
Η Spelling είναι φεμινίστρια και αθλήτρια και μέσο αυτού γνώρισε λεσβίες φίλες. "Δεν συσχετίστηκα μαζί τους εξαιτίας της σεξουαλικότητας τους - δεν θεωρούσα τον εαυτό μου λεσβία, αλλά  ως ετεροφυλόφιλη σε μια μακροχρόνια σχέση". Όταν μία φίλη μου της ομάδας του χόκεϋ άρχισα να την φαντάζομε ερωτικά, σκέφτηκα  "όχι, αυτό δεν είμαι εγώ!"  Στη συνέχεια, στην ηλικία 34 ετών, έχοντας χωρίσει με τον σύντροφό της και ενώ μπήκε σε μια άλλη σχέση με έναν άνδρα,  βρέθηκε ξανά να ερωτεύεται μια γυναίκα. Μετά από αρκετή παρέα μαζί της - πάνω από ένα χρόνο περίπου, έκαναν σχέση. "Ήταν μια εγκεφαλική επικοινωνία, λέει η Spelling, μια συνάντηση ενδιαφερόντων. Είχαμε πολλά κοινά και τελικά συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με τους άνδρες. Ενώ ερχόμουν σε σεξουαλική επαφή με έναν άνδρα (δεν είχα αισθανθεί ποτέ άβολα ή λάθος), δεν ήταν τόσο ευχάριστο όσο το σεξ με μια γυναίκα." Από την αρχή της σχέσης, αισθάνθηκε εντελώς άνετα, αν και δεν αυτοπροσδιορίσθηκε αμέσως ως λεσβία. "Δεν είχα ορίσει τον εαυτό μου ως ετεροφυλόφιλο ούτε και δεν θα ορίσω τον εαυτό μου ως αμφιφυλόφιλο." Μετά από λίγο αγκάλιασε πλήρως μια λεσβιακή ταυτότητα. "Είμαστε μαζί για 23 χρόνια, και είναι αρκετά σαφές ότι αυτή ήταν μια καθοριστική αλλαγή στη ζωή μου".

Η Dr Lisa Diamond, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και μελέτης για το φύλο στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, παρακολουθεί μια ομάδα 79 γυναικών εδώ και 15 χρόνια βλέποντας τις μετατοπίσεις της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Κάθε δύο χρόνια κατέγραφε τον τρόπο με τον οποίο περιγράφουν τον εαυτό τους: straight, λεσβία, αμφιφυλόφιλη ή άλλη κατηγορία με δική τους επιλογή. Αντίστοιχα σε κάθε δύο χρόνια το 20-30% του δείγματος άλλαζε τον προσδιορισμό σεξουαλικής ταυτότητάς του και κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου το 70% άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο περιέγραφαν τον εαυτό τους στην αρχική τους συνέντευξη. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, λέει η Diamond, είναι ότι οι μεταβάσεις στη σεξουαλική ταυτότητα δεν περιορίζονται στην εφηβεία. Οι άνθρωποι εμφανίζουν εξίσου την πιθανότητα να υποστούν τέτοιες μεταβάσεις στη μέση ενηλικίωση και την καθυστερημένη ενηλικίωση. Και ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες φτάνουν σε λεσβιακή ταυτότητα που καταπιέζουν, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.  "Στη δική μου μελέτη, αυτό που συχνά έβρισκα ήταν ότι οι γυναίκες που ίσως πάντα πίστευαν ότι άλλες γυναίκες ήταν όμορφες και ελκυστικές, σε κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή, στην πραγματικότητα ερωτεύονταν μια γυναίκα και αυτή η εμπειρία έφθανε στο σημείο αυτό το κάτι μικρό να το κάνει εξαιρετικά σημαντικό. Δεν ήταν ότι καταπιέζαν τον αληθινό τους εαυτό πριν, ήταν ότι χωρίς το πλαίσιο μιας πραγματικής σχέσης, οι μικρές αναλαμπές περιστασιακών φαντασιώσεων ή συναισθημάτων απλά δεν ήταν τόσο σημαντικές ».
Η Diamond έχει την πεποίθηση ότι η πιθανότητα μετακίνησης στα σεξουαλικά όρια αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αυτό που γνωρίζουμε για την ανάπτυξη των ενηλίκων, δείχνει ότι οι άνθρωποι διευρύνονται με πολλούς τρόπους καθώς μεγαλώνουν.
"Νομίζω ότι πολλές γυναίκες, αργότερα στη ζωή, όταν δεν ανησυχούν πλέον για να μεγαλώσουν τα παιδιά και όταν κοιτάζουν πίσω στο γάμο τους για το πόσο ικανοποιητικός είναι, βρίσκουν την ευκαιρία να ρίξουν μια δεύτερη ματιά σε αυτό που θέλουν και νιώθουν." Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες επιλέγουν να είναι ομοφυλόφιλες ή straight, διευκρινίζει. (Η δουλειά της Diamond έχει διαστρεβλωθεί μερικές φορές από τις συντηρητικές ομάδες στις ΗΠΑ, οι οποίες πρότειναν να δείξει ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή). "Κάθε μία από τις γυναίκες που μελέτησα που έχουν βίωσαν μια μετάβαση την αντιμετώπισαν ως αλλαγή. Νομίζω ότι η κουλτούρα μας τείνει να αντιμετωπίζει από κοινού την αλλαγή και την επιλογή, σαν να είναι το ίδιο φαινόμενο, αλλά δεν είναι. Η εφηβεία περιλαμβάνει πολλές αλλαγές αλλά δεν το επιλέγουμε. Είναι μεταβάσεις της πορείας ζωής που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας."

Αυτό ασφαλώς ισχύει και για τη Laura Manning, δικηγόρο από το Λονδίνο, η οποία είναι τώρα κοντά στα 50. Είχε πάντα μια αόριστη ιδέα ότι μπορεί να έχει συναισθήματα για τις γυναίκες, αλλά γνώρισε και ερωτεύτηκε  τον Jeff στο πανεπιστήμιο, λίγο μετά τα 20 της, έκανε δύο παιδιά μαζί του, στα 30 και αφού είχε ξεπεράσει το μητρικό κομμάτι της ζωής της, ξαφνικά άρχισε να επαναπροσδιοριζει τον εαυτό της. "Άρχισα να αισθάνομαι όλο και πιο άβολα για την εικόνα που παρουσίαζα, επειδή ένιωθα ότι δεν ήταν αλήθεια. Κοντά στα 40, άρχισα να πηγαίνω έξω από τη λέσχη, να επιστρέφω στο λεωφορείο στις τέσσερις το πρωί, και στη συνέχεια να δουλεύω, ζούσα ακόμα με τον Jeff και μόλις άρχιζα να κλείνω τη σχέση μας.
Τον χώρισα." Ο γάμος τελείωσε και η Μάιννγκ μετακόμισε. Έχει από τότε κάνει δύο μακροχρόνιες σχέσεις με  γυναίκες και λέει ότι είναι πολύ πιο ευτυχισμένη από τότε που έκανε coming out. Υποπτεύεται ότι η θέληση της να κάνει παιδιά και τα γνήσια συναισθήματα για τον Jeff, έκαναν το γάμο της αναπόφευκτο σε κάποιο επίπεδο. "Η σκέψη του σεξ με έναν άνδρα με απωθεί τώρα, αλλά εκείνη τη στιγμή, όταν ήμουν στο γάμο μου, δεν το αισθάνθηκα αυτό, και δεν ένιωθα ότι καταπιέζω τίποτα. Η ένταση της αίσθησης στη σχέση μου με τον Τζέφ  κάλυπτε τις τότε επιθυμίες μου."

Η σεξουαλική ρευστότητα συμβαίνει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες είναι δυνητικά πιο ανοιχτές.

O Richard Lippa, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Fullerton, έχει πραγματοποιήσει διάφορες μελέτες που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ενώ οι περισσότεροι άνδρες τείνουν να έχουν αυτό που ονομάζει προτιμώμενο ερωτικό φύλο, με τις γυναίκες υπάρχει περισσότερες αποχρώσεις του γκρίζου. Έχει ακούσει κάποιες γυναίκες να λένε: «Ήταν το πρόσωπο με το οποίο ερωτεύτηκα, αυτό δεν ήταν το φύλο του ατόμου ».

Στη μελέτη της Diamond, περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών αναφέρει ότι το φύλο είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετο με την επιλογή του ερωτικού συντρόφου. Βαθιά μέσα τους, είπαν, είναι απλώς θέμα του ποιον συναντούν και ερωτεύονται, και δεν είναι το σώμα τους, είναι κάτι πίσω από τα μάτια.

Η Tina Humphrys, 70 ετών, ερωτεύτηκε για πρώτη φορά μια γυναίκα όταν ήταν στην ηλικία των 35, τότε όμως δεν προσδιορίστηκε  αμέσως ως λεσβία.  Είχε δύο παιδιά και ερχόταν από ένα φρικτό δεύτερο γάμο. «Μισούσα τη ζωή μου», λέει. Είχαμε τέσσερα παιδιά συνολικά, καθόμουν στον καναπέ και τα μάτια μου γεμίζαν με δάκρυα καθώς κοιμόντουσαν. Είχα βρει τις γυναίκες ελκυστικές στο παρελθόν, αλλά νόμιζα ότι οι γυναίκες γενικά το κάνουν αυτό, όπως  όταν ένα φόρεμα μοιάζει υπέροχο πάνω σε μία γνωστή ή φίλη, δεν θέτουν απαραίτητα σεξουαλικά συναισθήματα σε αυτό. Στη συνέχεια πήγα στο πανεπιστήμιο ως ώριμη φοιτήτρια, εντάχθηκα σε μια γυναικεία ομάδα και εκεί ερωτεύτηκα μία άλλη φοιτήτρια. Ήταν για εμένα ένα σοκ να διαπιστώσω ότι με προσέλκυσε σεξουαλικά αυτή γυναίκα, αλλά τότε ήταν και η απόφαση μου να απομακρυνθώ από τους άντρες. Ήταν μια απόφαση να αφήσω έναν ιδιαίτερα καταπιεστικό και περιοριστικό τρόπο ζωής και να προσπαθήσω να ζήσει διαφορετικά. Η Τίνα μετακόμισε σε μια κοινότητα όπου είχε πολυγαμικές σχέσεις με γυναίκες για ένα διάστημα, πριν εγκατασταθεί μόνιμα με την σημερινή σύντροφό. Με  την οποία είναι 30 χρόνια. Ενώ είχε «πολύ δραστήρια σεξουαλική ζωή με τους άνδρες», απολάμβανε το σεξ με τις γυναίκες πολύ περισσότερο.
Πέρα από το φύλο, η Humphrys βρήκε μια σύνδεση που ήταν πιο έντονη σε κάθε επίπεδο από
ό, τι είχε βρει με έναν άνδρα. Η Strock υποστηρίζει αυτή την άποψη. "Έχω οργανώσει εργαστήρια με straight γυναίκες και τiς ρώτησα, αισθανόσασταν ποτέ ότι τα αστέρια του ουρανού σβήνουν ή ακούτε τη μουσική που παίζει, όταν ερωτευτήκατε με το άλλο σας μισό; Και πολύ λίγες σηκώσαν το χέρι τους. Και στη συνέχεια πήγα σε μια ομάδα ομοφυλόφιλων γυναικών και είπα, πόσες από εσάς αισθάνθηκαν το ίδιο; Και σχεδόν όλα τα χέρια ανέβηκαν. Φαίνεται ότι οι σχέσεις με τις γυναίκες διαφέρουν πολύ από τις σχέσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών."

H ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Susie Orbach πέρασε πάνω από 30 χρόνια με τον συγγραφέα Joseph Schwartz και απέκτησε δύο παιδιά μαζί του πριν τελειώσει η σχέση τους. Στη συνέχεια σχημάτισε μια ευτυχισμένη σχέση με τη συγγραφέα Jeanette Winterson. Η Orbach λέει ότι η αρχική σχέση αγάπης μεταξύ μητέρας και κόρης κάνει τα λεσβιακά συναισθήματα αργότερα κατανοητά. Αν το σκεφτείς λέει, σε ποια  χέρια είμαστε πρώτα, ποιες μυρωδιές απορροφάμε πρώτα, πού είναι το αποτύπωμα του σώματός μας; Θέλει να πει ότι η σχέση με τον πατέρα έρχεται στην συνέχεια, έτσι είναι ένα πολύ μεγάλο ταξίδι για τις γυναίκες να φτάσουν στην ετεροφυλοφιλία... Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στρώνουμε την ετεροφυλοφιλία επάνω στο δεσμό με μια γυναίκα, την μητέρα μας.

Φυσικά, η ιδέα ότι η σεξουαλικότητά μας μπορεί να μετατοπίζεται πλήρως δεν είναι ευπρόσδεκτη από όλους. Όπως λέει η Diamond, Αν και υπάρχει περισσότερη κοινωνική αποδοχή από ότι υπήρχε πριν από 20 χρόνια, η σεξουαλικότητα του ίδιου φύλου εξακολουθεί να είναι πολύ στιγματισμένη σε πολλά σημεία του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που η συγγραφή και η έρευνα στον τομέα αυτόν είναι τόσο σημαντική. Όταν δημοσιεύθηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου, μια γυναίκα ήρθε κοντά μου σε μία από τις πρώτες μου ομιλίες, κρατώντας το βιβλίο και μου εξομολογήθηκε ότι νόμιζε ότι ήταν η μόνη παντρεμένη γυναίκα που είχε ερωτευτεί ποτέ ξαφνικά μια άλλη γυναίκα και δεν είχε να μιλήσει σε κανέναν γι'αυτό, δεν ήξερε πού να στραφεί και είχε αποφασίσει ότι το καλύτερο ήταν να δώσει τέλος στην ζωή της. Τυχαία εκείνη την ημέρα πέρασε από το βιβλιοπωλείο και όταν είδε στην βιτρίνα το βιβλίο μου συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν η μόνη, οπότε επέλεξε και να ζήσει.
Οι αργά-ανθισμένες λεσβίες που μίλησα είχαν όλες βρεί τελικά ευτυχία στα διαφορετικά μονοπάτια τους. H Strock εξακολουθεί να είναι λεσβία - και επίσης παντρεμένη με τον σύζυγό της, ο οποίος γνωρίζει για τη σεξουαλικότητά της, έχοντας επαναπροσδιορίσει τη σχέση τους. "Είμαι λεσβία, αλλά μοιραζόμαστε ένα σπίτι, έχουμε ξεχωριστά δωμάτια, έχουμε δύο εγγόνια τώρα, και η κατάστασή μας δεν είναι η μοναδική. Οι περισσότερες από τις άλλες γυναίκες που μίλησα ήταν σε ευτυχισμένες, μακροχρόνιες σχέσεις με άλλες γυναίκες και βρήκαν μια ικανοποίηση που δεν είχαν ξαναζήσει σε προηγούμενες  στρέιτ σχέσεις τους."

Ενώ μερικοί άνθρωποι βρίσκουν απειλητική την αλλαγή, λέει ο Diamond, άλλοι την βρίσκουν συναρπαστική και απελευθερωτική και σίγουρα πιστεύει ότι για τις γυναίκες στη όψιμη ζωή, ότι η σεξουαλικότητα τους μπορεί να υποβληθεί σε αυτές τις πραγματικά συναρπαστικές και επεκτατικές δυνατότητες, σε ένα στάδιο όπου ενώ κάποιοι άνδρες υποθέτουν ότι οι γυναίκες δεν είναι πλέον σεξουαλικά ενδιαφέρουσες είναι στην πραγματικότητα δυναμικές και συναρπαστικές - και ό, τι συνέβη στο παρελθόν τους δεν σηματοδοτεί το τι θα ζήσουν στο μέλλον.

theguardian.com

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες και υποστήριξη στην Ελλάδα για ΛΟΑΤΚΙ Άτομα Ηλικίας 50 και 'Ανω -

Proud Seniors Greece 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...