Irrepressibles @ Fuzz, 15/3/13 - Το πιο Queer συγκρότημα έρχεται στην Αθήνα!

Οι Irrepressibles, ένα από τα πιο γοητευτικά σχήματα art-pop της τελευταίας δεκαετίας, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Fuzz Live Music Club, παρουσιάζοντας το show "Nude", ένα οπτικο-ακουστικό θέαμα βασισμένο στο ομότιτλο δεύτερο album τους, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ηγετική μορφή των Irrepressibles είναι ο Jamie McDermott - εξαιρετικός συνθέτης, μουσικός, visual artist και, ενίοτε, σκηνοθέτης - μεγαλωμένος στο Scarborough, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Βόρειας Αγγλίας. Με μια εκπληκτική φωνή που άλλοτε θυμίζει jazz crooner κι άλλοτε φτάνει στα ύψη ενός σοπράνο – φέρνοντας έντονα στο νου τον Antony Hegarty των Antony and the Johnsons – o McDermott μας μεταφέρει σε ένα πολιτισμικό ταξίδι που ξεκινά από το σκοτάδι της εφηβείας του για να συνεχίσει στο μέλλον με μια ασυμβίβαστη ειλικρίνεια και συναισθηματική δύναμη, την οποία αντλεί μέσα από τη συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητάς του.

Πότε στο πιάνο και πότε στην Telecaster κιθάρα του, ο χαρισματικός αυτός μουσικός γράφει μερικές πανέμορφες λυρικές και μελαγχολικές συνθέσεις που συνοδεύουν ιδανικά τους βαθιά προσωπικούς του στίχους που όμως, όπως κάθε τι σπουδαίο, φαίνεται πως κατορθώνουν να αγγίξουν πολλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικές προτιμήσεις και καταγωγή. "Η καρδιά είναι το μέρος απ’ όπου πρέπει να προέρχεται η μουσική και όχι τόσο πολύ το κεφάλι. Πάντα ήθελα, και συνεχίζω να θέλω, να κάνω κάτι που να απεικονίζει την πραγματική πρωτοτυπία, το δράμα και την ένταση της ζωής", λέει ο ίδιος.

Μουσικά, είναι συχνές οι αναφορές στον David Bowie, την Kate Bush και, φυσικά, τους Antony and the Johnsons ως βασικές επιρροές στη, σχετικά περιορισμένη, δισκογραφία των Irrepressibles. Το σχήμα έχει κυκλοφορήσει δύο albums, παρότι υφίσταται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, και ισάριθμα EPs.

Το ντεμπούτο τους, "Mirror Mirror" (2010), έγινε γνωστό κυρίως χάρη στο περίφημο "In This Shirt", το οποίο κέρδισε φοβερό airplay με ένα remix που του έκαναν οι Royksopp, ενώ αποτέλεσε και το άτυπο soundtrack στο video “PAG-The Lady Is Dead” του Ισραηλινού σκηνοθέτη Roy Raz.

Το δεύτερο album των Irrepressibles, "Nude", κυκλοφόρησε στα τέλη του 2012, αποσπώντας θαυμάσιες κριτικές από το σύνολο του μουσικού Τύπου. Με highlights όπως το "Arrow", το "New World" και το καταπληκτικό "Two Men In Love" (πιθανότατα το επόμενο μεγάλο ραδιοφωνικό hit τους) η συγκεκριμένη δουλειά φαίνεται πως θα καθιερώσει το σχήμα στη συνείδηση ενός ευρύτερου κοινού, πέρα από τη gay κοινότητα - για την οποία η προσωπικότητα και η καλλιτεχνική οντότητα του McDermott αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς.

Όπως προαναφέραμε, το show που θα παρουσιάσουν οι Irrepressibles βασίζεται στο "Nude". Πρόκειται για μια δημιουργία του Jamie McDermott, στο στυλ των προηγούμενων παραστάσεων που είχε παρουσιάσει το σχήμα ("Human Music Box", "Mirror Mirror"), η οποία περιλαμβάνει μία κλιμακωτή εγκατάσταση προβολών μέσα στην οποία η ορχήστρα που τον συνοδεύει "εμφανίζεται και εξαφανίζεται", καθώς οι κινήσεις της είναι συνδεδεμένες με projections που απεικονίζουν αναμνήσεις, φυσικά τοπία και γυμνό σε κίνηση. Τα πάντα είναι χορογραφημένα από τον ίδιο. Φωτισμοί, projections και μουσικοί ακολουθούν τις κινήσεις του, συνθέτοντας την "απόλυτη art-pop παράσταση", αυτό που οι Sunday Times χαρακτήρισαν ως "ένα μαγευτικό υπερθέαμα θεατρικής pop!"

Την υπέροχη φωνή, την κιθάρα και το mini πιάνο του McDermott θα συνοδεύουν η Sarah Kershaw (ηλεκτρικό πιάνο, keytar, φωνητικά), η Charlie Stock (βιόλα, loop pedal, φωνητικά), η Chloe Treacher (Τσέλο, loop pedal, φωνητικά), ο James Field (κρουστά, φωνητικά, projections) και ο Ian Tripp (κρουστά, φωνητικά, xylosynth, φωτισμός).

Ο Τύπος έγραψε για το "Nude":

"Σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του, το ‘Nude’ σηματοδοτεί τη μετάλλαξη των Irrepressibles σε μια πραγματικά σοβαρή περίπτωση, με έναν τρόπο παρόμοιο με εκείνον του Patrick Wolf στο "Magic Position" και των Wild Beasts στο ‘Two Dancers’. Το που θα πάνε μετά είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς, αλλά σίγουρα θα είναι μια μαγευτική και ικανοποιητική εμπειρία να το ανακαλύψει."
Drowned in Sound / Νοέμβριος 2012

"Μια πράξη γενναιότητας σε ένα κόσμο γεμάτο δειλία. Το "Nude" είναι συχνά γυμνό συναισθηματικά, αλλά ταυτόχρονα τυλιγμένο με τα πιο όμορφα μουσικά στολίδια."
Independent On Sunday

"Μια σκοτεινή και έντονα προσωπική έκφραση για την εξεύρεση και την αποδοχή της προσωπικής αλήθειας."
Music OMH

"To "Nude" είναι ένα album που περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και τα... συσκευάζει σφιχτά μέσα σε δώδεκα τέλεια ενορχηστρωμένα τραγούδια!"
So So Gay

"Θαρραλέο και εξυψωτικό."
Uncut

"Ένα καταπληκτικό δείγμα συμφωνικής electronica!"
Sister Bliss των Faithless στο ραδιόφωνο του Ministry Of Sound

www.theirrepressibles.com
www.facebook.com/TheIrrepressibles
https://twitter.com/irrepressibles

The Irrepressibles + opening act (t.b.a.): Παρασκευή 15/3/13, Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ, Ταύρος, www.fuzzclub.gr, 210 3450817).

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00.

Μέχρι και την Κυριακή 24/2 τα εισιτήρια θα προπωλούνται στην προνομιακή τιμή των 18 ευρώ, μόνο από το www.viva.gr (τηλ. 13855).
Από τη Δευτέρα 25/2, η διάθεση των εισιτηρίων θα συνεχιστεί, προς 23 ευρώ, στα Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς, τηλ. 210 3608366), Public (Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210) και www.viva.gr (τηλ. 13855). Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, η τιμή θα είναι 27 ευρώ.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...