'HomoCore: Ας Μιλήσουμε για τον Bruce LaBruce',17/2/2005

Κάποια είχε πει ότι οι αδερφές λατρεύουν τον φαλλό πρωί μεσημέρι και βράδυ με ευλάβεια και αυτό είναι μεγάλη αλήθεια και εγώ πάντα προτιμώ την ωμή αλήθεια από τα ψέματα.

Αποστρέφω το βλέμμα μου και τα αυτιά μου από την τηλεόραση και αρπάζω την καινούργια δουλειά του Bruce LaBruce και την πετάω με πάθος μέσα στο dvd player. Το εξώφυλλο δείχνει έναν τοίχο επαναστατικού δωματίου, με ένα τεράστιο πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα και μπροστά ένας Γερμανός πορνοστάρ προτάσσει το όπλο του δίπλα από το αξιοπρεπέστατο φαλλό του, ένας μετά-τρομοκράτης που τιμά την RAF ή αλλιώς την γνωστή μας Baader-Meinhof Gang.

Είχα δει για πρώτη φορά στην ζωή μου ταινία του Bruce LaBruce, το 1997 στο Παρίσι, από τότε άρχισα να διαβάζω και να μαθαίνω για αυτόν με απόλυτη αφοσίωση και θαυμασμό. Δεν ήταν μόνο το σκληρό ωμό σεξ που με εξίταρε, ήταν η θέση που το τοποθετούσε. Του έδινε την πραγματική μεγάλη αξία που έχει στην ειλικρινή πλευρά της ζωή μας. Του προσέδιδε την πολιτική διάσταση που του αξίζει και που όλοι εμείς αποποιούμαστε κοιτώντας πάντα κρυφά με το ένα μάτι και κατακρίνοντας με το στόμα ανοιχτό διάπλατα. "Put your Marxism where your Mouth is" αυτά είναι τα λόγια της μοναδικής γυναίκας πρωταγωνίστριας στο Raspberry Reich όταν προκαλεί τους αρσενικούς ετεροφυλόφιλους τρομοκράτες συντρόφους της να κάνουνε σεξ μεταξύ τους γιατί τελικά « Η ετεροφυλία είναι το όπιο του λαού».

Πριν πολλά χρόνια ο Bruce LaBruce μαζί με την J.B. Jones είχανε γράψει ένα μανιφέστο που μπήκε στην ιστορία του HOMOCORE/QUEERCORE κινήματος, ένα μανιφέστο που ήθελε να καταστρέψει όλες τις παρωχημένες ιδέες για το σεξ.

« Τι είσαι gay ή κάτι στο περίπου;, Τι νομίζεις ότι έκαναν μαζί ο sid Vicious και ο Johnny Rotten πριν εμφανιστεί η Nancy;, Έχεις ακουστά τους Buzzcocks; Που ήσουνα όταν ο Dee Dee Ramone έπαιρνε πίπα στην 42η λεωφόρο; Εάν πολεμάς ενάντια στο κατεστημένο και στην μάζα που σου λέει πώς να φέρεσαι τότε γιατί στο κρεβάτι σου φέρεσαι όπως η μάζα λέει; Ο βασικός τρόπος που το σχολείο, η εκκλησία, οι γονείς και όλες οι αρχές σε κρατάνε υπό έλεγχο είναι με το να σου λένε ποιον να αγαπάς και πώς να γαμιέσαι, σου λένε ποιοι είναι οι κανόνες και πως φέρετε ένας άντρας και πως μια γυναίκα. Ποιοί είναι αυτοί που θα πούνε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι αρρενωπή και ότι ένας άντρας δεν μπορεί να είναι αδερφή;»

O Bruce LaBruce πολεμούσε την ομοφοβια στην σκηνή που λάτρευε, την punk rock σκηνή του Τορόντο στα τέλη της δεκαετίας του 80.Το σεξ είναι πολιτική, η πορνογραφία είναι επανάσταση τουλάχιστον έτσι το τοποθετεί ο Bruce LaBruce και εγώ το ασπάζομαι απόλυτα.

Οι ηθοποιοί του είναι σχεδόν πάντα πορνοστάρ, λατρεύει την ηθοποιία της Madonna's επειδή είναι τόσο ολοφάνερο ότι προσπαθεί να παίξει αλλά δεν το καταφέρνει, στην προηγούμενη δουλειά του 'Hustler White' είχε για πρωταγωνιστή τον Tony Ward τον κούκλο που όλοι λατρέψαμε στο video clip της Madonna, Justify My Love.

Παραγωγός του Bruce LaBruce είναι ο γνωστός στους underground χώρους τέχνης, ο Jurgen Bruning, ο απίστευτος τύπος που το 1992 με την γνωστή φωτογράφο  Nan Goldin είχανε κάνει το documentation  "Maybe I Can Give You Sex?".
Οι ταινίες του έχουν πάντα ανατρεπτικό θέμα. Αν και είναι τελείως B-porn movies και ενώ βλέπεις μια παρέλαση από όμορφα γυμνά καυτά αγόρια σε απόλυτα πορνό καταστάσεις, η ειρωνεία, το ανατρεπτικό του χιούμορ είναι αυτά που τις διαφοροποιούν από μια κοινή τσόντα. Δεν δείχνει σεξ μόνο για να διεγείρει τους θεατές του αλλά και για να κάνει τα βλέμματα των δήθεν επαναστατών να αποστραφούν με αηδία. «Εάν θες να το παίζεις επαναστάτης τότε δες αυτόν τον τύπο να ρουφάει ένα. »

Στην Γερμανία τα 2 τελευταία χρόνια μια αναδιάπλαση του ανθρώπινου προσώπου της πιο σκληρής αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης, της RAF (Baader-Meinhof) έχει γίνει μόδα. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου το Terrorist Chic έχει κατακτήσει τις πασαρέλες και βλέπεις μπλουζάκια για μωρά που γράφουμε με μεγάλα γράμματα «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ» ή το ακόμα καλύτερο σλόγκαν σε εσώρουχα "PRADA - MEINHOF". Ο Bruce LaBruce στην τελευταία του δουλειά THE RASBERRY REICH χτυπάει ακριβώς αυτό το Terrorist Chic μέσα από ξεκαρδιστικές σκηνές και πολύ τσόντα.

Μια συμμορία «Join The Homosexual Intifada» απαγάγει τον γιο του πιο πλούσιου τραπεζίτη της Γερμανίας, το κακό είναι ότι το λάφυρο είναι άχρηστο αφού ο γιος είναι ομοφυλόφιλος και ο πατέρας τον έχει αποκηρύξει. Η ταινία είναι η απόλυτη παρωδία του «μοντέλο τρομοκράτης»  αλλά και το απόλυτο ξεμπρόστιασμα πολλών σημερινών αξίων και ειδαλματων.

Εδώ στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε τη τύχη να δούμε ούτε μια δουλειά του Bruce LaBruce στις αίθουσες (θα ήτανε απίθανο, ίσως μόνο στις Νύχτες Πρεμιέρας) βέβαια κάποιες δουλειές του έχουν προβληθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στον υπόλοιπο πλανήτη είναι από τα ονόματα που ακούγονται έντονα σε όλα τα Διεθνή φεστιβάλ και φυσικά σε όλα τα Gay & Lesbian Film Festival. Το κοινό του Bruce LaBruce  είναι εξαιρετικά ανάμικτο ως προς τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, φανταστείτε ότι στην Ιαπωνία οι περισσότερες θερμές fun του είναι ετεροφυλόφιλα κορίτσια.

To Raspberry Reich έχει ήδη ξεκινήσει και κάνει κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, εκτός της χώρας μας (ας ελπίσουμε σε κανένα θαύμα). Πάντως εάν τα αγγλικά σας είναι καλά, μπορείτε να προμηθευτείτε το DVD The Raspberry Reich (έχει και αγγλικούς υπότιτλους και είναι Region free,) μόνο από το Proud Shop: Λεωφ. Συγγρού 72, 6ος όροφος, ανοιχτά καθημερινά 13.00-6.00 Τηλ: 210 9234420

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Bruce LaBruce, www.brucelabruce.com

Μαρία Cyber

Δημοσίευμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Athens Voice.


*Να σημειωθεί ότι εδώ διαβάζετε τα κείμενα ολόκληρα, αυτούσια, όπως παραδόθηκαν και όχι στην τελική τους μορφή όπως δημοσιεύτηκαν.*


Copyright © 1995-2006 Proud Promotions. All rights reserved.
Απαγορεύεται η χρήση ολόκληρου ή μέρους κειμένου, φωτογραφιών ή videos για προβολή σε οποιοδήποτε οπτικό-ακουστικό μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της παραπάνω εταιρίας. Για καλύτερη multimedia εμφάνιση, χρησιμοποιήστε M. S. Internet Explorer V5.0 ή νεότερο, ανάλυση οθόνης 800Χ600 pixels, κάρτα ήχου Sound Blaster και φροντίστε να έχετε εγκατεστημένο το Flash Player plugin.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...