Σπερματοζωάρια από γυναίκες;

Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ανώριμα σπερματοζωάρια από ιστό νωτιαίου μυελού αντρών. Στόχος τους, εντός πενταετίας, να τα μετατρέψουν σε ώριμα σπερματοζωάρια, τα οποία θα βοηθήσουν σε θεραπείες γονιμότητας. Οι επιστήμονες ζητούν τώρα την άδεια να προχωρήσουν στη δημιουργία συνθετικών σπερματικών κυττάρων από δείγμα μυελού των οστών γυναικών.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Γκέτινγκερ και του Μούνστερ και της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερο, απομόνωσαν βλαστοκύτταρα – κύτταρα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά είδη ιστού – από δείγματα νωτιαίου μυελού που ελήφθησαν από άντρες εθελοντές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτά τα βλαστοκύτταρα θα αναπτύσσονταν σε διάφορα κύτταρα του μυϊκού ιστού. Όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε σπερματικά κύτταρα πρώιμων σταδίων.

Σε περίπτωση που δημιουργηθούν σπερματοζωάρια από γυναίκες, αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να γεννήσουν μόνο κορίτσια, καθώς το χρωμόσωμα Υ του αρσενικού σπερματοζωαρίου θα λείπει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρίμ Ναγιέρνα του Πανεπιστήμιου του Νιούκαστλ άπον Τάιν, οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία κάθε σπερματοζωαρίου που θα δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πρόθεση να παραχθούν θηλυκά σπερματοζωάρια για γονιμοποίηση ανθρώπινου ωαρίου.

πηγή: www.go2.com.cy/

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...