Αντιδράσεις σε βιντεοκλίπ της E.E. 18/7/07

Οι ερωτικές σκηνές διαδέχονται γρήγορα η μία την άλλη. Μέσα σε 44 δευτερόλεπτα 18 ζευγάρια εμφανίζονται στην οθόνη. Όλα προέρχονται από ευρωπαϊκές ταινίες. Το βιντεοκλίπ παρουσιάστηκε στο νέο κανάλι της Κομισιόν στο ΥouΤube, στο ΕUΤube, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Το βιντεοκλίπ που φέρει τον τίτλο «Film Lovers Will Love Τhis» («Οι εραστές του κινηματογράφου θα το αγαπήσουν») αποτελεί το νέο επικοινωνιακό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρωπαϊκού κοινού στο έργο που επιτελείται από την Ένωση. Είναι ένα από τα τέσσερα βιντεοκλίπ που δημιουργήθηκαν για να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ευρώπης με στόχο να διαφημίσουν το ταμείο ΜΕDΙΑ της Ε.Ε., στις αρμοδιότητες του οποίου εντάσσεται η διανομή επιτυχημένων ευρωπαϊκών ταινιών στις χώρες- μέλη της Ένωσης. Μια ματιά στις θεαματικότητες αρκεί για να χαρακτηριστεί το νέο βιντεοκλίπ επιτυχημένο.

Οι επισκέπτες της σελίδας όπου βρίσκεται το βιντεοκλίπ το ζήτησαν και το είδαν πάνω από 280.000 φορές μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων- αριθμός που δεν συγκρίνεται με προηγούμενες τηλεοπτικές προσπάθειες της Ε.Ε., όπως το βιντεοκλίπ κατά του καπνίσματος, το οποίο παίχθηκε μόλις 561 φορές. Έτσι, το βιντεοκλίπ με τις σκηνές σεξ είναι το πιο δημοφιλές σήμερα στο νέο κανάλι της Ε.Ε., το ΕUtube, που άρχισε να λειτουργεί στις 29 Ιουνίου.

Το βίντεο αρχίζει με έναν άνδρα και μια γυναίκα που γδύνουν ο ένας τον άλλον. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, καθώς τα ζευγάρια διαδέχονται το ένα το άλλο με την ανάλογη ηχητική υπόκρουση, στην οθόνη εμφανίζεται και ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων. Σκηνές από την «Αμελί» και το «Όλα για τη μητέρα μου»- ταινίες που υποστηρίχθηκαν από την Ε.Ε.- κατακτούν τον δικό τους χώρο στα 44 δευτερόλεπτα της μικρής παραγωγής, που αποτελεί έργο της Υπηρεσίας Τύπου της Επιτροπής.

Το βιντεοκλίπ ολοκληρώνεται με τη φράση «Let΄s come together» (που σημαίνει «ας έρθουμε κοντά» αλλά και... «ας τελειώσουμε μαζί») και έχει φόντο θεατές ενός κινηματογράφου που παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα την προβολή μιας ταινίας.

Κυρίως η σκηνή με το ζευγάρι των ομοφυλοφίλων προκάλεσε αντιδράσεις στην Πολωνία. Το πολωνικό συντηρητικό καθολικό κόμμα Λίγκα Πολωνικών Οικογενειών κατηγόρησε την Επιτροπή ότι χρησιμοποιεί «ανήθικες μεθόδους» για να προβάλει το έργο της, ενώ ο Βρετανός Συντηρητικός ευρωβουλευτής Κρις Χίτον Χάρις έκανε λόγο για «μαλακό» πορνό: «Έχουν επικοινωνιακό πρόβλημα, αλλά το να δένουν σκηνές με μαλακό πορνό στο Ίντερνετ δεν είναι και τόσο ευφυής τρόπος για να το λύσουν». «Η Ε.Ε. δεν είναι βιβλική ζώνη. Πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα» απάντησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάρτιν Σελμάγερ.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ακόμη και οι υπεύθυνοι Τύπου της Ε.Ε. που δεν ήταν απόλυτα ενημερωμένοι για το περιεχόμενο του βιντεοκλίπ βρέθηκαν σε αμηχανία λόγω των επίμονων ερωτήσεων των δημοσιογράφων. «Δεν πρόκειται για πορνογραφία» είπε εκπρόσωπος της αντιπροέδρου της Επιτροπής και Επιτρόπου για θέματα Επικοινωνίας Μάργκοτ Γουόλστρομ, ενώ άρχιζε η προβολή του βιντεοκλίπ. Ωστόσο, 44 δευτερόλεπτα αργότερα, εμφανίστηκε αβέβαιος. «Λοιπόν, τι να πω; Είναι θέμα προτιμήσεων... Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Πάρις Χίλτον».

Πηγή: https://www.phileleftheros.com.cy

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...