Επέμβαση αλλαγής ρόλου

Σικάγο. Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετική μηχανική για να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό σε σκουλήκια έτσι ώστε τα θηλυκά άτομα να έλκονται από άλλα θηλυκά -η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η σεξουαλικότητα ελέγχεται από ειδικά κυκλώματα στον εγκέφαλο.

Οι θηλυκοί νηματώδεις σκώληκες του πειράματος «μοιάζουν με κορίτσια, αλλά συμπεριφέρονται και σκέφτονται όπως τα αγόρια» δήλωσε στο Reuters η Τζέιμι Ουάιτ, μέλος της ομάδας στο Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Οι ερευνητές ενεργοποίησαν στα θηλυκά σκουλήκια ένα γονίδιο που καθοδηγεί την ανάπτυξη αρσενικών σωματικών χαρακτηριστικών, φροντίζοντας ώστε το γονίδιο αυτό να λειτουργεί όχι σε όλο το σώμα, αλλά μόνο στον εγκέφαλο.

Ως αποτέλεσμα, τα γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα προσπαθούσαν να ζευγαρώσουν με άλλα θηλυκά. Τα αποτελέσματα του πειράματος «υποδεικνύει ότι η σεξουαλική συμπεριφορά κωδικοποιείται στα γονίδιά μας», εκτιμούν οι ερευνητές.

Ο μηχανισμός που καθορίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον άνθρωπο παραμένει μυστήριο, αν και υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός βιολογικού υποβάθρου για τη σεξουαλικότητα.

Ο νηματώδης σκώληκας C.elegans αποτελεί ένα από τα πλέον συνήθη πειραματόζωα. Τα σκουλήκια, μήκους περίπου ενός χιλιοστού, ζουν τυφλά στο χώμα και βασίζονται στην όσφρησή τους.

Τα αρσενικά σκουλήκια είναι περιέργως 500 φορές λιγότερα από τα θηλυκά, οπότε τα περισσότερα θηλυκά είναι ερμαφρόδιτα, έχοντας τη δυνατότητα να παράγουν αρκετό σπέρμα ώστε να αυτογονιμοποιούνται.

Όταν όμως βρίσκουν αρσενικά, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ζευγάρωμα, αφού έτσι παράγουν γύρω στους 1.200 απογόνους, συγκριτικά με 200 όταν αυτογονιμοποιούνται.

Δεδομένου ότι η σεξουαλική ζωή του C.elegans είναι μάλλον ιδιόμορφη, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος τόσο πιο περίπλοκος, η έρευνα δεν πρέπει να οδηγήσει σε βιαστικά συμπεράσματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology

πηγή. in.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...