Η Eshaghian γεννήθηκε το 1974 στο Ιράν και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μετά την επανάσταση του 1979. Μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, πρώτη γενιά Ιρανών-Εβραίων στην Αμερική, συνέχισε να μιλά την Περσική γλώσσα στο σπίτι με τη μητέρα της, νιώθοντας πάντα σεβασμό για την κουλτούρα και τα έθιμα της πατρίδας της. Στις ταινίες της Eshaghian διακρίνεται ξεκάθαρα ο ψυχισμός της σκηνοθέτιδας μοιρασμένος ανάμεσα σε δύο πατρίδες και εντελώς διαφορετικές κουλτούρες της Δύσης και της Ανατολής. Ανεξάρτητη, ρεαλίστρια, ανήσυχο πνεύμα με αλτρουιστικές ευαισθησίες, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μεταφέρει στη Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής, προσπαθώντας να γεφυρώσει με ένα γλυκό τρόπο το πολιτιστικό χάσμα.

Στην πρώτη της ταινία, το “I Call Myself Persian” του 2002, η Eshaghian περιγράφει τις αλλαγές και την επιρροή που είχε η 9/11 στον τρόπο ζωής των Ιρανών μεταναστών στην Αμερική, αντιμέτωποι με την έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας των Αμερικανών.

Το 2006 ολοκληρώνει το φιλμ “Love Iranian-American Style” όπου φιλμάρει ζωντανές σκηνές από την οικογένεια της και την κοινότητα στην οποία ζει και βιώνει τις κάθετες, παραδοσιακές απόψεις τους και απαιτήσεις τους στο θέμα του γάμου και της συμβίωσης. Στο φιλμ, η Eshaghian έβαλε τον εαυτό της στο επίκεντρο της προσοχής και πέρασε ώρες παίρνοντας συνέντευξη από τους συγγενείς της και από πρώην φίλους της που φοβόντουσαν την δέσμευση και όλα αυτά με σκοπό να μας ζωγραφίσει μια εικόνα του πως η κουλτούρα της βλεπει το θέμα της ερωτικής προσέγγισης.

 

Στη νέα της ταινία/ντοκυμαντέρ "Be Like Others", επηρρεασμένη από ένα άρθρο των New York Times το 2004 για τις νόμιμες επεμβάσεις αλλαγής φύλου στο Ιράν, αποφασίζει να σκιαγραφήσει την ψυχολογία των ομοφυλόφιλων που επιθυμούν ή που αναγκάζονται να αλλάξουν το φύλο τους με κίνητρο την αποδοχή μιας τόσο παραδοσιακής κοινωνίας, η οποία μισεί τους ομοφυλόφιλους αλλά αντιθέτως αποδέχεται και μάλιστα ενθαρρύνει την αλλαγή φύλου από άντρα σε γυναίκα. Στο έξοχο αυτό ντοκυμαντέρ έχει στρέψει το φακό της στην τρανσέξουαλ αντικουλτούρα του Ιράν, όπου η αλλαγή φύλου είναι νόμιμη παρά τις άκρως συντηρητικές κοινωνικές αξίες τους, ακολουθώντας μια ομάδα νεαρών αντρών που σκέφτονται και τελικά επιχειρούν να κάνουν επέμβαση αλαγής φύλου. Για τα γυρίσματα της ταινίας η Eshaghian ταξίδευσε πίσω στο Ιράν μετά από 25 ολόκληρα χρόνια.


(Ακολουθεί η συνέντευξη της Tanaz Eshaghian στον Jesse Ellison για την ταινία "Be Like Others")

Πως βρήκατε τους χαρακτήρες σας;
Πήγα στο πιο γνωστό χειρούργο επεμβάσεις αλλαγής φύλου στην Τεχεράνη, και απλά καθισα εκεί και περίμενα στο θάλαμο αναμονής. Ήταν συναρπαστικό! Ολόκληρη η κουλτούρα του Ιράν διαδραματιζόταν σε αυτό το δωμάτιο. Υπήρχε μια ξεκαρδιστική συζήτηση όπου μια μητέρα μίλαγε για τον γιο της και έλεγε, "Ο γιος μου είναι τώρα 24 και αν γίνει τώρα γυναίκα ποιος θα θέλει να την παντρευτεί; " Ήταν πολύ αστείο. Τις ίδιες ανησυχίες που έχει η οικογένειά μου για μένα, της έχει και αυτή η γυναίκα για το γιο της που σε λίγο θα γινόταν γυναίκα.
 
Γιατί ονόμασες την ταινία Be Like Others(Γίνε σαν τους άλλους);
Όταν μου εξηγούν γιατί θέλουν να κάνουν την επέμβαση, έλεγαν "θέλω να ζήσω σαν όλους τους άλλους. Δεν είναι περίεργος, ούτε ανώμαλος. Δεν είμαι ομοφυλόφιλος, δεν είμαι βρώμικος. " Απλά είχαν κουραστεί τόσο πολύ που τους κατέκριναν όλοι και τους χλεύαζαν και τους κοίταγαν με ένα βλέμμα που έλεγε "Είσαι ένας ανώμαλος, αυτό είσαι”

Δεν αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι;
Όχι. Το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι πολύ και το θεωρούν ότι είναι μια επιλογή τους επειδή δεν έχουν καθόλου ηθική. Μου έλεγαν "Είμαι άρρωστος και υπάρχει θεραπεία. Και δε μπορείς να με κρίνεις γιατί είμαι έξω από τα όρια της κρίσης, είναι μια ιατρική περίτπωση. "

Ο Ayatollah Khomeini εξέδωσε μια διαταγή σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται οι αλλαγές φύλου. Τι τον ώθησε σε αυτή του την απόφαση;
Το αστείο είναι ότι ένας άντρας, που τώρα είναι γυναίκα, μπήκε στο συγκρότημα που βρισκόταν ο Khomeini και όταν πήγε μπροστά του έβγαλε την μπλούζα της και είπε"Είμαι γυναίκα, δε το βλέπεις; Είμαι γυναίκα και χρειάζομαι βοήθεια" Και ο Khomeini είπε, "Γυναίκα βάλε ένα ρούχο πανω σου. Καλύψου, ντροπιάζεις τον εαυτό σου. " Και αυτός, που τώρα είναι αυτή, υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής της, τη στιγμή που ο Khomeini την αποκάλεσε γυναίκα.

Έχω διαβάσει ότι η πλαστική χειρουργική είναι πολύ δημοφιλής στο Ιράν. Γιατί λετε να είναι έτσι;
Είναι ένας πολύ ναρκισιστικός πολιτισμός. Είναι σαν την ΝέαΥόρκη, το ορκίζομαι! Μπορώ να κάνω 60.000 ταινίες αλλά αν δεν είμαι εμφανίσιμη μια μέρα η μάνα μου στεναχωριέται.

—Jesse Ellison

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 'BE LIKE OTHERS'

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...