«Ιστορία μου, αμαρτία μου…» 28/05

«Ιστορία μου, αμαρτία μου…»

Μια Οπτική Εξιστόρηση της Λεσβιακής, Γκέι, Αμφί & Τρανς (LGBT) Ζωής και του Ακτιβισμού στην Ελλάδα μέσα από Ντοκουμέντα, Φωτογραφίες και Υλικό Εποχής

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2008.

Επιμελήτρια: Andrea Gilbert
Χώρος: Spilioti Projects (bacaro), Σοφοκλέους 1, Αθήνα
Ημερομηνίες: 28/05-12/06/2008

Η έκθεση «Ιστορία μου, αμαρτία μου...»  είναι η πρώτη στο είδος της. Σκοπός της είναι να συνθέσει μια εικόνα – όσο αποσπασματική κι αν είναι αυτή – της ιστορίας της ως επί το πλείστον υπόγειας αλλά καθόλου αμελητέας LGBT κοινότητας στην Ελλάδα μέσω αρχειακού υλικού και αντικειμένων εποχής. Τα περισσότερα εκθέματα είναι σπάνια ή μοναδικά, και έχουν σταχυολογηθεί από διάφορες ιδιωτικές πηγές. Παρότι το Αρχείο των Γυναικών «Δελφύς» περιλαμβάνει σημαντικό υλικό και γίνεται επίσης μια παράλληλη λεσβιακή προσπάθεια, η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα ένα ολοκληρωμένο αρχείο LGBT.

Η έκθεση έχει εικαστικό προσανατολισμό. Επικεντρώνεται σε αφίσες, εξώφυλλα περιοδικών, φυλλάδια, φλάιερ, παλιές φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα, τα οποία όχι μόνο απεικονίζουν το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα του καιρού τους, αλλά αντανακλούν επίσης την αισθητική της εκάστοτε εποχής. Το υλικό παρουσιάζει τις πρώτες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του Pride, τις καμπάνιες κατά του AIDS, πολιτικές διαδηλώσεις, έντυπα ορόσημα όπως το Κράξιμο, το Αμφί και η Λάβρυς, ανώνυμες παλιές φωτογραφίες και άλλα αναμνηστικά.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Ιστορία μου, αμαρτία μου...», θα γίνεται προβολή αρχειακών ταινιών από τα ιστορικά Pride της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων, σε μεγάλη οθόνη στο αίθριο, έξω από την γκαλερί. Το βράδυ των εγκαινίων, θα γίνει πάρτι στον ίδιο χώρο.

Λίγα λόγια για την επιμελήτρια:
Η Andrea Gilbert είναι νεοϋορκέζα κριτικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1989. Έχει επιμεληθεί μεγάλες διεθνείς ομαδικές εκθέσεις (SKIN, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Magic, vamiali’s γκαλερί) και πολλές ατομικές. Κείμενα της δημοσιεύονται τακτικά σε καταλόγους και στον ελληνικό και τον ξένο τύπο. Έχει δική της σελίδα για τα εικαστικά στη δεκαπενθήμερη LGBT εφημερίδα City Uncovered.  

Παράλληλα, δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο του LGBT ακτιβισμού, είναι υπεύθυνη για θέματα αντισημιτισμού στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και έχει εμφανιστεί ως αρχική πολιτικώς ενάγουσα σε αρκετές δίκες περί αντισημιτισμού, όπως η πρόσφατη ιστορική δίκη Πλεύρη. Συμμετέχει στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride από την έναρξη του το 2005, και είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του το 2006, 2007 και 2008.

Η έκθεση «Ιστορία μου, αμαρτία μου...» πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2008.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...