Beth Ditto - The Gossip

Οι Gossip σχηματίστηκαν το 1999 στο Searcy του Arkansas με μέλη τους Beth Ditto στα φωνητικά, τον Brace Paine στην κιθάρα και την Kathy Mendonca στα ντραμς.

Οι Gossip έχουν ξεχωρίσει ιδιαίτερα χάρις στην προσωπικότητα και την παρουσία της lead τραγουδίστριάς τους Beth Ditto. Υπέρβαρη, περήφανα λεσβία, ερωτευμένη με τον transgender φίλο της Freddie και με μια punk φωνάρα που έχει συγκριθεί με της Janis Joplin και της Etta James μπορείτε να καταλάβετε πως έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ιδιαίτερα στην μουσική σκηνή.

Οι Gossip έκαναν το μεγάλο μπαμ όχι στην Αμερική αλλά στην Βρετανία όταν η Beth Ditto φωτογραφήθηκε γυμνή για το Βρετανικό μουσικό περιοδικό NME και έφτασε στη κορυφή της λίστας τους των ‘100 πιο κουλ ανθρώπων’. Το πετυχημένο punk single τους "Standing in the Way of Control" γράφτηκε από την ίδια την Ditto ως αντίδραση στην άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιτρέψουν τον ομόφυλο γάμο.

“Κανείς στις ΗΠΑ δε ξαφνιάστηκε από αυτό που έκανε ο Bush αλλά έκανε όποιον γνωρίζω να νιώθει αβοήθητος. Έγραψα το ρεφραίν για να ενθαρύνω τον κόσμο να μην τα παρατήσει. Είναι μια τρομακτική περίοδο για τα ατομικά δικαιώματα, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε να μαχόμαστε.”

Η Beth θεωρεί τον εαυτό της να είναι μια ‘χοντρή ακτιβίστρια’ και δε θέλει να χρησιμοποιεί την λέξη ‘υπέρβαρη’ γιατί νομίζει ότι αυτό θέτει ένα στάνταρ το οποίο δε μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι. Δε ντρέπεται για τα παραπανίσια κιλά της και έχει συμμετάσχει σε μια γθμνή φωτογράφιση για το λεσβιακό ερωτικό περιοδικό, On Our Backs με τον transgender φίλο της Freddie Fagula. 

Το καλοκαίρι του 2007, οι Gossip συμμετείχαν στην περιοδεία True Colors Tour 2007. Η περιοδεία χρηματοδοτήθηκε από το κανάλι Logo και συμμετείχαν queer icons όπως η Cyndi Lauper, η Debbie Harry, η Erasure, ο Rufus Wainwright, οι The Dresden Dolls, οι The MisShapes, οι The Cliks και πολλοί άλλοι. Τα έσοδα από την περιοδεία πήγαν να βοηθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καυτό Κουτσομπολιό (Gossip) Συνέντευξη από περιοδικό DIVA

Η Beth Ditto μιλάει για το πάχος, την φήμη και τον φεμινισμό.

Η Beth Ditto, πρόσφατα αναγνωρισμένη ως η πιο κουλ γυναίκα της ροκ, μιλάει για λεσβίες και τυπάδες με την Laura May Coope.

Καθώς η Beth Ditto επιστρέφει στη σκηνή για το δεύτερο encore του συγκροτήματος, τυλίγει το κεφάλι της σε μια πετσέτα, βγάζει τα παπούτσια της, κάθεται με τα πόδια διάπλατα ανοιχτά και σηκώνει το φόρεμα της ενώ το make-up της είναι μουντζουρωμένο από τον ιδρώτα δελεάζοντας ένα πανκ κοινό με την οργασμική τους εκδοχή του  Are U That Somebody? της Aaliyah. Είναι πλέον επίσημο, αυτή η γυναίκα είναι η απόλυτη Βασίλισσα της Κουλ. Και η κορώνα δε πρόκειται να αλλάξει κεφάλι για πολύ διάστημα.

Το όνομα Beth Ditto μπορεί να μη σας λέει πολλά, αλλά αφ’ότου έφτασε στην κορυφή της λίστας του NME για τα 100 πιο κουλ άτομα στην μουσική – είναι η πρώτη γυναίκα και μάλιστα λεσβία που το έχει καταφέρει αυτό-, θα δείτε ότι είναι ένα όνομα που θα ακούτε συχνά.

'Ταυτίζω την εαυτό μου ως λεσβία, ως queer, ως dyke, ως femme, δε με φοβίζουν αυτά τα πράγματα, είμαι πολύ χαρούμενη με το πως βλέπω την εαυτό μου....'

Η Ditto έχει μια φωνή που μπορεί να ισοπεδώσει παράθυρα, μια συλλογή φορεμάτων που θα ζήλευε η Paris Hilton και το πιο απεχθές γέλιο στην ροκ βιομηχανία. Είναι η τραγουδίστρια του Αμερικάνικου punk-soul συγκροτήματος ‘The Gossip’, που έχουν γίνει μεγαθήρια στον κόσμο της ανεξάρτητης underground μουσικής σκηνής από την αρχή της καριέρας τους πριν 7 χρόνια. Η κυκλοφορία του πιο πρόσφατου άλμπουμ τους ‘Standing in the Way of Control’, τους κέρδισε επαίνους, αναγνωρισιμότητα και sold out συναυλίες.

'Η προσοχή που λαμβάνει το συγκρότημα είναι σουρεαλιστική, τα show σε όλη την τελευταία μας περιοδεία στην Βρετανία ήταν φίσκα με κόσμο, που διερωτόμαι "Ποια είσαι; Γιατί είσαι εδώ;" Είναι καταπληκτικό το πόσοι άνθρωποι μας καταλαβαίνουν μετά από τόσο καιρό. Φυσικά και με χαροποιεί αυτό το πράγμα αλλά είναι τρελό ότι εγώ είμαι η κοπέλα που κατάφερε να κάνει τον κόσμο να κοιτάξει. Υπάρχουν τόσοι τραγουδιστές εκεί έξω που τους παραβλέπουν και εμένα με φωτογραφίζουν και μου παίρνουν συνέντευξη. Δύσκολα το συνηθίζει αυτό κανείς.'  

Για κάποιο διάστημα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τα μηνιαία και εβδομαδιαία κουτσομπολίστικα περιοδικά έκαναν στην άκρη την Peaches Geldof και τις Girls Aloud, που απλά μεθούσαν και τρώγανε τα μούτρα τους, και έπελεξαν να κάνουν έξυπνες συνεντεύξεις με την Beth, συζητώντας για τα δικαιώματα των λεσβίων και για τον φεμινισμό. Γέμισαν οι σελίδες τους με εκθαμβωτικές φωτογραφίες αυτής της σπινθηροβόλας παρουσίας από το Arkansas, η γεμάτη φιγούρα της να γεμίζει τα μίνι φορέματα της ξεδιάντροπα.

Ο κόσμος της μουσικής και των μίντια αποφάσισε επιτέλους να αγκαλιάσει ένα νέο είδος γυναίκας;
 
'Δε νομίζω πως είμαι ένα διαφορετικό είδος γυναίκας στην μουσική σκηνή, απλά ένα διαφορετικό όνομα με ένα αλλοιωμένο λουκ,' λέει η Ditto. 'Τώρα μας επιτρέπεται να διασκεδάσουμε πιο πολύ. Νομίζω αυτό που μάθαμε από την Riot Grrrl σκηνή μας είναι να ελέγχουμε όλο το δράμα της καταστάσεως. Μπορούμε να εστιάσουμε στην μουσική και στις συγκεντρώσεις, ξέρετε τα Ladyfests, και όλα αυτά. '

'Το Riot Grrrl σαν λουκ έχει εξαφανιστεί,' συνεχίζει, 'αλλά σαν ηθική και σαν κώδικας συμπεριφοράς παραμένει  ακόμα ζωντανή και αυτό είναι χάρις στις πρωτοπόρες του κινήματος όπως της Kathleen Hanna που κατάφεραν να αλλάξουν τις γυναίκες στην μουσική. Καλλιτέχνες όπως οι Peaches και Uffie μπορούν και υπάρχουν ακριβώς όπως είναι και να το απολαύσουν κιόλας. Το μήνυμα παραμένει το ίδιο απλά αλλάζει το πακέτο. Οι πόρτες έχουν ανοίξει διάπλατα για όλων των ειδών μηνύματα και κίνητρα, αν θες να τραγουδήσεις ότι θες να πηδήξεις κάποιον από τον κώλο μπορείς να το κάνεις.

'Είμαστε στο επακόλουθο της Riot Grrrl σκηνής και είναι το καλύτερο μέρος όπου θα μπορούσαμε να είμαστε. Πολύ χαίρομαι που δε χρειάζεται να με πλακώνουν στην σκηνή όπως πλάκωναν αυτές. Έχουμε και εμείς τις έννοιες μας αλλά δεν είναι σαν τις δικές τους. Ακόμα πρέπει να συνεχίζουμε και να προσέχουμε. Η στιγμή που νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσεις.' Σταματάει να πάρει μια ανάσα: 'Πρέπει να κοιτάξεις και την hip-hop σκηνή, και τον τρόπο που αντικατροπτίζονται οι γυναίκες ράπερ στην σύγχρονη μουσική. Αυτή τη στιγμή η hip-hop σκηνή δέχεται τρελές αντιδράσεις. Στις αρχές του 90 υπήρχαν τεράστιες γυναίκες που κυριαρχούσαν στην σκηνή. Η Missy Elliott, η Lil' Kim – και η Lil' Kim δεν ήταν απλά σεξουαλική, ήταν κακό κορίτσι! Χρησιμοποιεί την σεξουαλικότητά της για τον εαυτό της, έλεγε για το πως θα πηδιόταν για λεφτά. Δεν της καιγόταν καρφί. Σοβαρά πάντως γιατί άλλοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν και να μη το συζητάνε; Γιατί όταν το κάνουν οι άντρες χειροκροτούνται; Αυτά είναι τα κορίτσια που έχουν ορίσει το πως βλέπουμε τα πράγμα σήμερα, κορίτσια που ήταν τελείως badass(σκληροπυρηνικές)!'

Κοιτώντας μια φωτογραφία της ραπ σουπερστάρ Missy Elliott, η Beth λαμπυρίζει. 'Πόσο καυτή είναι εκεί; Σοβαρά!' Είναι αναζωογονητικό να βλέπεις μια μοδάτη, εκπληκτική κοπέλα να σαλιαρίζει για κάποια άλλη και να το εννοεί και να μη το κάνει επειδή έχει να προωθήσει ένα άλμπουμ. Είναι σπάνιο, παράδοξο παρά όλη την επαναστατικότητα, στην ροκ βιομηχανία να μπορείς να μετρήσεις όλες τις επιτυχημένες λεσβίες τραγουδίστριες στο ένα χέρι.'

Πιστεύει ότι ο ομοφυλόφιλος παράγοντας βοήθησε στο να κερδίσει επαίνους το συγκρότημα;

Διαφωνεί: 'Δε θεωρώ ότι βρίσκομαι σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Δε κάνω συναυλίες επειδή είναι αποκλειστικά στοχευμένα στο gay κόσμο. Αν είναι ένα φεστιβάλ που φαίνεται βαρετό ή δεν είναι καλά οργανωμένο δε νιώθω υποχρεωμένη...Δε καταλαβαίνω το στερεότυπο "λεσβία τραγουδίστρια" ίσως επειδή δε θεωρώ τους Gossip να είναι το στερεοτυπικό λεσβιακό συγκρότημα. Δηλαδή αν κοιτάξεις το πρώτο άλμπουμ θα δεις ότι είναι αρκετά λεσβιακό αλλά το τελευταίο δεν αφορά τόσο πολύ το gay στοιχείο, είχα ήδη βγει από το closet δημόσια, έχω μάθει το εαυτό μου και έχω βγει με άτομα. Πέρναγα ένα χωρισμό, όχι ένα gay χωρισμό, απλά ένα προσωπικό χωρισμό. Το συναίσθημα είναι συναίσθημα ανεξαρτήτως φύλου και καταστάσεων. '

Στο τέλος της συζήτησής μας, η Ditto τρέχει και αγκαλιάζει την ολοένα και αυξανόμενη σειρά των γυναικών μουσικών δημοσιογράφων που κρατάνε τις κάμερές τους και τις ερωτήσεις τους σε ένα κομμάτι χαρτί, χαμογελώντας τους και σχολιάζοντας τα κουρέματά τους. Κανείς δε περίμενε από την 25χρονη φεμινίστρια να είναι τόσο αξιαγάπητη αλλά όταν βγάζει ένα μπλε μαγιό και λέει ότι σκοπεύει να το φορέσει στη σκηνη στην επόμενη συναυλία της αμέσως σκέφτεσαι ότι την Beth Ditto την περιμέναμε για πολλά χρόνια.

www.myspace.com/gossipband

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...