Ani Difranco

Γεννήθηκε στο Buffalo της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 1970 και μεγάλωσε με δύο εξαιρετικά μορφωμένους γονείς. Είναι μια τραγουδοποιός που έχει βγάλει πάνω από 20 άλμπουμ, έχει γράψει εκατοντάδες τραγούδια, έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, έχει κάνει χιλιάδες live, έχει πάρει πολιτική θέση για τα όσα συμβαίνουν γύρω της κι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα φεμινιστικά ποπ σύμβολα των τελευταίων δεκαετιών. Άρχισε να εμφανίζεται παίζοντας κιθάρα μόλις στα 9 της χρόνια, στα 15 άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια και στα 19 της ίδρυσε τη δική της δισκογραφική εταιρία "Righteous Babe Records" γιατί ήθελε να τα κάνει όλα με τους δικούς της όρους. Η ίδια δηλώνει ότι το είδος της είναι το folk, κάποιοι την έχουν ονομάσει punk folk, και σίγουρα έχει πολλά εναλλακτικά στοιχεία, ιδιαίτερη φωνή και μια ακουστική κιθάρα που ξεχωρίζει.

Έκανε tour για περίπου 15 χρόνια σχεδόν non-stop (τα διαλείμματα ήταν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεών της) μέχρι το 2005 που πέθανε ο πατέρας της, επέστρεψε όμως και συνέχισε μέχρι τη γέννηση της κόρης της τον Ιανουάριο του 2007. Πλέον έχει ξαναρχίσει να εμφανίζεται live και συνεχίζει σταθερά να μιλάει για θέματα ομοφοβίας, σεξισμού, ρατσισμού, κακοποίησης, εκκλησίας, έκτρωσης, φτώχιας και πολέμου. Αν και πολλά της τραγούδια είναι έντονα αυτοβιογραφικά, ο συνδυασμός του προσωπικού με το πολιτικό είναι ίσως αυτό που την πρωτοέκανε δημοφιλή σε ακτιβιστικούς κύκλους φοιτητών γύρω στο 1994. Έτσι, από στόμα σε στόμα, η Ani Difranco, μη χρησιμοποιώντας ποτέ ιδιαίτερα τα mainstream μέσα, κατάφερε να αποκτήσει το δικό της πιστό κοινό, να κερδίσει το σεβασμό μουσικών και πολιτικών και το 2004 να πάρει το πρώτο της Grammy και το 2006 να βραβευθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Γυναικών της Αμερικής για τη συνεισφορά της στο φεμινιστικό κίνημα.

Είναι πολύ αγαπητή στο gay κοινό και γιατί έχει μιλήσει πολύ ανοιχτά υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων αλλά και γιατί η ίδια δηλώνει bisexual. Έχει γράψει ερωτικά τραγούδια απευθυνόμενα ανοιχτά και σε άντρες και σε γυναίκες άλλωστε και έχει γράψει και το τραγούδι In or Out για την αμφιφυλοφιλία της, για το πως νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά, ούτε στους μεν, ούτε στους δε.

“My idea of feminism is self-determination, and it's very open-ended: every woman has the right to become herself, and do whatever she needs to do.”

Η Ani Difranco αποτελεί πραγματικά έμπνευση. Αστείρευτη ενέργεια, δράση, τρυφερότητα, ακεραιότητα και αναμφισβήτητο ταλέντο. Είναι μια γυναίκα που είναι όπως θέλω στο μυαλό μου να είναι οι γυναίκες.

Kat Q

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...