ΜΙΑ 83ΧΡΟΝΗ ΛΕΣΒΙΑ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Έντι γνώρισε την Τία σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης το 1965 και αποφάσισαν να πιάσουν σπίτι μαζί δύο χρόνια αργότερα. Έμειναν μαζί για 44 ολόκληρα χρόνιά, μέχρι το θάνατο της Τία το 2009. Δυο χρόνια πριν το μοιραίο οι δυο γυναίκες είχαν παντρευτεί νόμιμα στον Καναδά. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αναγνωρίζει το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όχι όμως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σαν αποτέλεσμα η Έντι αναγκάζεται να καταβάλλει φόρο 363 χιλιάδες δολάρια για την κληρονομιά της γυναίκας με την οποία μοιράστηκε τη ζωή της και την οποία φρόντιζε από τότε που προσβλήθηκε από σκλήρυνση κατά πλάκας, το 1979. Αν ήταν παντρεμένη με άντρα, δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει ούτε μισό σεντ…

Η 83χρονη σήμερα Έντι Γουίνδσορ, συνταξιούχος προγραμματίστρια, δεν το βάζει κάτω. Υποβάλλει μήνυση εναντίον της αμερικάνικης κυβέρνησης ζητώντας να επανορθωθεί η αδικία. Μετράει ήδη τρεις ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις, όμως λόγω της προχωρημένης ηλικίας και της βεβαρημένης υγείας της (πάσχει από καρδιά) οι δικηγόροι της ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επισπεύσει την εξέταση της υπόθεσης ώστε να βγει μια τελεσίδικη απόφαση. Αν και τα ζευγάρια ίδιου φύλου μπορούν να παντρευτούν σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν τους θεωρεί παντρεμένους βάσει του νόμου περί …”προστασίας του γάμου” (Defence Οf Marriage Act) που ψηφίστηκε από τους ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο το 1996. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δεν τόλμησε να ασκήσει βέτο όπως είχε δικαίωμα – κάτι που πολλοί αρνούνται να του συγχωρέσουν μέχρι σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι έχουν τελικά πολύ λιγότερα δικαιώματα από τους παντρεμένους ετεροφυλόφιλους: Δεν δικαιούνται τις ίδιες φοροαπαλλαγές, δεν θεωρούνται “οικογένεια” για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ ένας ξένος υπήκοος που θα παντρευτεί αμερικάνο δεν έχει το δικαίωμα παραμονής στη χώρα…Οι δικηγόροι της Έντι θεωρούν ότι η νομοθεσία αυτή παραβιάζει τη συνταγματική αρχή περί ίσης μεταχείρισης των πολιτών.Το θετικό είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συμφωνεί μαζί τους και αρνείται να υπερασπιστεί τη νομοθεσία. Όμως την τελική απόφαση θα βγάλουν οι εννέα ισόβιοι δικαστές ενός σώματος με οριακά συντηρητική πλειοψηφία, που έχει φανεί εξαιρετικά διχασμένο σε πρόσφατες αποφάσεις του για άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των πολιτών, το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και η χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις.

Ο επίλογος ανήκει στην Έντι που ζει με την ελπίδα της τελικής δικαίωσης: “Όταν η Τία πέθανε, έπαθα καρδιακή κρίση. Τότε δεν με ένοιαζε. Είπα στον εαυτό μου ότι ζήσαμε μια υπέροχη ζωή και μπορώ τώρα να πεθάνω ευτυχισμένη. Σήμερα δεν σκέφτομαι έτσι πια. Μπορεί να μην είμαι πια μαζί της, μπορεί να δίνω μόνη μου αυτόν τον αγώνα, όμως η ζωή μου έχει αποκτήσει νόημα ξανά.”

ΠΗΓΗ: GAYRIGHTSGREECE.BLOGSPOT.GR

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...